Bosch formira savez u borbi protiv raka

Bosch formira savez u borbi protiv raka

21/08/2016 Off By admin@mobilpublic

Štutgart –Robert Bosch bolnica (RBK), Robert Bosch Stiftung, i Bosch grupa udružuju snage u borbi protiv raka. Tri partnera formirala su savez i pokrenula nekoliko inicijativa. Ključni elementi ovog saveza su novoformirani Robert Bosch Centrum für Tumorerkrankungen (RBCT: Robert Bosch centar za istraživanje tumora) u Štutgartu i planirani savez sa Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ: Nemački centar za istraživanje tumora). Predstavnici RBK i DKFZ potpisali su izjavu o namerama 18. jula 2016. godine. Kako bi podržala osnivanje RBCT, kompanija Robert Bosch Stiftung stavila je na raspolaganje dodatna sredstva.

1-SO-22363

Bolnica RBK već obezbeđuje osnovna sredstva za projekte medicinskog istraživanja. Od sada pa do 2020. godine, 24 miliona evra biće odvojeno posebno za istraživanje raka. Već od ovog trenutka, Bosch grupa takođe će svojim zaposlenima koji su oboleli od raka omogućiti pristup najnovijim dijagnostičkim metodama koje nude RBL i DKFZ. U ovu svrhu, svake godine će biti na raspolaganju oko jedan milion evra. „Bolnica, Stiftung i kompanija deo su Bosch sveta i dele vrednosti Roberta Boscha. Kada je Robert Bosch osnovao bolnicu 1940. godine, postao je uzor za društvenu odgovornost. Sa našim savezom u borbi protiv raka, nastavljamo njegovu posvećenost zdravstvenoj nezi, svaki partner u skladu sa sredstvima koja ima na raspolaganju,“ rekao je profesor Joakim Rogal, izvršni direktor Robert Bosch Stiftung-a.

Zabeleženi slučajevi raka i dalje rastu

Kontinuirani značajan rast broja zabeleženih slučajeva raka širom sveta ubrzao je kretanje u ovom smeru. Svetska zdravstvena organizacija očekuje da godišnji zabeleženi slučajevi bolesti porastu do otprilike 20 miliona do 2025. godine. Ovaj broj je 2012. godine već iznosio 14 miliona. Širom sveta, rak je drugi uzrok smrti iza kardiovaskularnih oboljenja. Samo u Nemačkoj svake godine otprilike 224.000 ljudi umire od raka.

Najnoviji rezultati istraživanja za najbolje moguće lečenje

Novi RBCT biće deo Robert Bosch bolnice, sa zajedničkim istraživanjima sa DKFZ posebno u intenziviranju aktivnosti u oblasti istraživanja raka. U RBK bolnici, pacijenti oboleli od raka biće lečeni u saradnji sa univerzitetskom bolnicom u mestu Tübingen. Ovo partnerstvo, poznato kao Comprehensive Cancer Center Tübingen-Stuttgart, uspešno radi od 2014. godine. „U bliskoj saradnji između Univerzitetske klinike Tübingen i DKFZ, želimo da koristimo savremenu preciznu onkologiju kako bismo pacijentima ponudili individualnu terapiju. Takođe će biti uzeti u obzir najnoviji zaključci istraživanja raka, čime će pacijentima biti ponuđena terapija sa najboljim izgledima za lečenje“, rekao je profesor Mark Dominik Alscher direktor Robert Bosch bolnice. „Sveobuhvatna sredstva će se koristiti za osnivanje istraživačkog centra i angažovanje dodatnih stručnjaka za medicinski tim. Osim toga, planirano je formiranje dve opremljene katedre kao podrška istraživačkim aktivnostima u ovoj oblasti.“

1-SO-22366

Pacijenti će imati koristi od brzog prenošenja zaključaka istraživanja

„Zadovljstvo nam je što imamo tako jakog partnera u obliku Bosch saveza“, rekao je profesor Mihael Butros, vršilac dužnosti stručnog načelnika DKFZ. „Formiranjem novih opremljenih katedri, želimo da pokrenemo inovativno istraživanje raka od kojeg će pacijenti imati koristi.“ Sa više od 3.000 zaposlenih DKFZ je najveći nemački biomedicinski istraživački institut. U DKFZ-u, više od 1.000 naučnika istražuje uzroke raka, registruje faktore rizika za pojavu raka i istražuje nove strategije za sprečavanje razvoja raka. Osmislili su nove metode za preciznije dijagnostikovanje raka i uspešnije lečenje pacijenata obolelih od raka. Zajedno sa univerzitetskom klinikom u Hajdelbergu, DKFZ je osnovao Nationales Centrum für Tumorerkrankungen (NCT: Nacionalni centar za istraživanje tumora), gde se u kliničkoj praksi primenjuju obećavajući pristupi istraživanja raka. Kombinacija izuzetnog lečenja raka sa vrhunskim istraživanjem DKFZ-a igra značajnu ulogu u izgledima za oporavak pacijenata obolelih od raka.

Bosch nudi program podrške za zaposlene u kompaniji

U budućnosti, Bosch grupa namerava da zaposlenima koji boluju od raka ponudi podršku koja je više od standardne zdravstvene nege koju nudi obavezno zdravstveno osiguranje. „Kao kompanija posvećena etosu „Tehnologija za život“ , mi i naši partneri borimo se protiv raka“, rekao je Volkmar Dener, generalni direktor kompanije Bosch.

Od ovog trenutka, zaposleni oboleli od raka imaće pristup najnovijim dijagnostičkim testovima u bolnici RBK, koje plaća kompanija. Kao deo OncoCure inicijative, ova ponuda će prvo biti dostupna zaposlenima u Nemačkoj. Kasnije će se proširiti i na zaposlene širom sveta. U ovu svrhu, kompanija će na godišnjem nivou odvajati oko milion evra. „Naš cilj je jasan: želimo da primenjujemo preciznu dijagnostiku kako bismo unapredili izglede za uspešno lečenje raka. Ovo će pomoći zaposlenima koji su oboleli, njihovim porodicama, prijateljima i ništa manje njihovim kolegama. U ovome vidimo kako pratimo korake našeg osnivača Roberta Boscha“, rekao je Denner.