Akcija pregleda auto – sedišta pokazala zabrinjavajuće rezultate

Akcija pregleda auto – sedišta pokazala zabrinjavajuće rezultate

20/08/2016 Off By admin@mobilpublic

U akciji besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta, provereno je 27 sedšta, a rezultati akcije pokazali su da nijedno nije ispravno pričvršćeno za vozilo. Jedna trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena, rezultat je kontrole koji su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje Bezbednost nikada nije na odmoru.

Damir objasnjava roditeljima 2-1

“Rezultati koje je pokazala naša akcija su veoma zabrinjavajući. Nijedno od pregledanih vozila nije imalo ispravno namešteno sedište i to znači da nijedno od njih u slučaju sudara ne bi imalo svoju funkciju. Dobra stvar je da samo jedno sedište nije ispunjavalo tehničke propise u vezi sa bezbednošću proizvoda. Ne ohrabruje ni činjenica da smo u toku kontrole naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte”-rekao je Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir namesta sediste 1

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji samo 32% roditelja dece do tri godine koristi auto-sedište za svoje mališane, a čak 90 % njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su auto-sedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju.  Zato je i pokrenuta kampanja Bezbednost nikada nije na odmoru koja se sprovodi već drugu godinu za redom, a kojoj se priključio i srpski automobilista Dušan Borković.

Damir Okanovic i Dusan Borkovic 1

” Nije važno samo da se sedište kupi, već i da ono apsolutno odgovara uzrastu i telesnoj težini deteta, kao i da bude montirano na pravilan način. Samo tako možete biti sigurni da ste uradili apsolutno sve za sigurnost vašeg deteta. Podaci koji ukazuju na to da poslednjih nekoliko godina deca u saobraćaju više stradaju u automobilu, nego kao pešaci je dovoljna da shvatimo da moramo hitno da reagujemo”-rekao je Borković.

Akciju su podržale i društveno odgovorne kompanije NIS, Keprom i Aksa.