„Žuti anđeo 2014“ za kontrolu stabilnosti motocikala

ADAC, najveći nemački automobilski savez, dodelio je Boschu nagradu “Žuti anđeo 2014” (Yellow Angel) za novi sistem za kontrolu stabilnosti motocikala (MSC). Dodeljujući prvu nagradu u kategoriji „Inovacije i zaštita životne sredine“, sudije su odale priznanje novoj Bosch tehnologiji, koja predstavlja veliki napredak u bezbednosti saobraćaja. Kontrola stabilnosti motocikala objedinjuje čitav niz sigurnosnih funkcija. Sistem pomaže vozaču pri kočenju i ubrzanju u pravolinijskom kretanju i prvi put pri nagibu u krivinama.

Na ceremoniji održanoj u Minhenu, dr. Folkmar Deneru, predsedniku upravnog odbora Boscha, nagradu je uručio prof. dr. Rajnhard Kolke, direktor ADAC tehnološkog centra u Landsbergu. Bosch je ove godine četvrti put dobio ovu izuzetno cenjenu nagradu za inovacije, o kojoj odlučuje žiri koji čine priznati stručnjaci iz oblasti automobilske industrije. Prethodnu nagradu Bosch je dobio za sistem za deblokadu točkova motocikala(ABS Generation 9). Novi sistem kontrole stabilnosti motocikala je logičan sled u razvoju sigurnosnih sistema za dvotočkaše.

1-CC-19732

Dok se u Nemačkoj od 1970. broj fatalnih nesreća putničkih automobila smanjio za više od 80 procenata, broj poginulih motociklista nije tako dramatično smanjen. U 2012. je bilo 679 poginulih. Na jednoj istoj deonici puta postoji 20 puta veća opasnost da dođe do fatalne nesreće na motociklu nego u putničkom automobilu.