23/06/2024

Zagrevanje pred spektakl u Ženevi: Citroen „C4 Kaktus“

Pred Salon automobila u Ženevi, Citroen je otkrio proizvodnu verziju koncepta „C4 Kaktus“ koji će debitovati sledećeg meseca u Švajcarskoj. Najavljen kao vozilo koji obeležava početak nove ere za francuskog proizvođača automobila, „kaktusom“ je stvoreno nešto sasvim novo, što je na prvi pogled jasno, jer se proizvodna verzija veoma malo razlikuje od koncepta koji je prikazan  prošle godine.

Po ugledu na koncept, ovaj crossover zadržao je visok prednji kraj, uske farove i plutajuće C stubove. Obe strane automobila poseduju patentiraju materijal, mekan na dodir koji se naziva Airbump (Erbamp), koji štiti lim od ogrebotina. Kupci mogu da biraju između crne, sive i čokoladne oplate, dok erbamp trake su toliko zahvalne da ne traže nikakvu vrstu održavanja.

KAKTUS

Što se tiče unutrašnjosti, zadržana je ideja spojenih sedišta iz koncepta, dok je digitalna instrument tabla jednostavnija i stoji uz tehnološki naprednu centralnu konzolu. Ekran osetljiv na dodir od 7 inča grupise sve ključne funkcije vozila, uključujući kontrolu klime, zabavu, povezivanje, tempomat, parking senzore, navigaciju, pa čak i uputstva za upotrebu.

AR-311019995.jpg&MaxW=622&cci_ts=20131031160156

Upotrebom lakih materijala, “kaktus” je čak 200kg lakši od standardnog “C4” sa kojim deli međuosovinsko rastojanje od 2.6m, ali zapravo stoji na manjoj šasiji. Osnovni benzinski model ima težinu od 965kg i prtljažnik zapremine 358 litara, dok će najzeleniji dizel model emitovati samo 82g/km uz fabrički navedenu potrošnju od 2.6l/100km.

Nakon debitovanje u Ženevi, Citroen „C4 kaktus“ če se naći u prodajnim salonima širom Evrope sledećeg leta.