ZAVRŠEN 3. TESLA RALLY

Dodelom pehara u hotelu Metropol palace u Beogradu, u subotu 12.07.2014. godine uspešno je završen ekološko-humanitarni međunarodni 3. Tesla reli za vozila na alternativna goriva, u organizaciji Auto rally touring cluba Srbija. Ovaj reli boduje se za FIA Cup za vozila na alternativni pogon, a promoviše ekološku vožnju i korišćenje alternativnih goriva uz podizanje svesti najšire javnosti o potrebi smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine.

Učestvovalo je 16 posada iz Italije, Slovenije, Bugarske, Poljske, Republike Srpske i Srbije.
Prema FIA propisima, svi učesnici relija su svrstani u tri kategorije i to III A – vozila na električni pogon, kategorija VII – hibridna vozila i kategorija VIII – vozila na alternativna goriva (TNG, metan, bio dizel itd.)TESLA CILJ 2

O plasmanu su odlučivali regulacioni testovi (ocenjuju se tačnost i zadata brzina)  i potrošnja goriva. U kategoriji električnih vozila u klasi III A prvo mesto po oba kriterijuma pripalo je posadi iz Italije Walter Kofler/Franco Gaioni sa vozilom Think City.

Kada su u pitanju regulacioni testovi, u kategoriji VII – hibridna vozila, prvo mesto osvojila je posada iz Slovenije Zdovc/Ivansek sa Toyotom prius, drugi su bili takođe Slovenci Lemež/Rudolf sa Toyotom Auris, a treća pozicija pripala je posadi iz Republike Srpske Pećanac/Đukic koji su vozili Toyotu Prius.

U kategoriji VIII najbolji je bio svetski prvak Massimo Liverani i suvozač Fulvio Ciervo a vozili su Fiat Abarth koji ima pogon na metan, drugi su opet Italijani Guerrni/Barciulli sa vozilom Alfa Romeo Mito, a treći Bugari Dedikov/Pavlov sa Opel Corsom koja koristi biodizel. U ukupnom plasmanu za kategorije VII I VIII najbolja je slovenačka posada Zdovc/Ivanšek, drugi su Italijani Liverani/Ciervo i treći njihovi zemljaci Guerrini/Barciulli.

Na osnovu testa potrošnje goriva najbolji su u klasi VII  bili Pećanac/Đukić iz Republike Srpske, drugi su bili Slovenci Lemež/Rudolf, a treća ponovo slovenačka posada Zdovc/Ivanšek. U kategoriji VIII prvo mesto osvojila je slovenačka posada Lipovšek/Volmajer, druga pozicija pripala je srpskoj posadi Mikica Vesnić/Petar Janković sa Fiat Ideom, a treće mesto osvojii su Slovenci Petrič/Paulič sa Mazdom koja ima pogon na TNG I fosilna goriva. U ukupnom plasmanu po potrošnji goriva za kategorije VII I VIII najuspešniji su bili Zdovc/Ivanšek, zatim Liverani/Ciervo i Guerrini/Barculli.TESLA CILJ 4

Ovogodišnji 3. Tesla rally startovao je 10. jula u Andrićgradu, itinerer je bio dug 508 kilometara sa 210 km specijalnih regulacionih testova, a vožen je po atraktivnim terenima Mokre Gore, Tare, Bajine Bašte, Divčibara, Obrenovca, Mladenovca, Sopota, do clja koji je bio 12.jula u Beogradu, ispred hotela Metropol Palace.

Kao i prethodnih godina i ovaj 3. Tesla reli imao je i humanitarni  karakter, pa je sponzor, privredno društvo AMSS Poslovni sistem, donirao Obrenovčanima humanitarnu pomoć u iznosu od 3000 evra.