Bosch compact – Pritisak u dizel motorima

Prognoza: “Tokom naredne decenije, ogromna većina dizel motora će raditi sa pritiskom ubrizgavanja od oko 2.000 bara. Iako 3.000 bara nije nerealno, biće ograničeno na trkačke automobile i dizel motore visokih performansi.” (Dr Markus Heyn, Predsednik odeljenja Dizel sistema u Robert Bosch GmbH).

Dizel Common-rail: CRS3-25 Common-rail sistem karakteriše prvi Bosch “piezo” injektor za putnička vozila koji radi sa pritiskom ubrizgavanja od 2.500 bara. Novi piezo modeli iz Boscha, sa većim pritiskom ubrizgavanja, predstavljaju tehnološku avangardu. Optimizovani sistem ubrizgavanja goriva finije raspršuje gorivo, poboljšavajući sagorevanje. Manja potrošnja je samo jedna od prednosti ove tehnologije.

Poređenja radi: Pritisak koji generiše common-rail sistem je otprilike ekvivalentan pritisku koji bi proizveo 2.000 kilograma težak nosorog kada bi stajao na noktu. Komprimovano gorivo se zatim fino raspršuje brzinom supersoničnog aviona na mlazni pogon.Pritisak u dizel motorima_1-DS-19702

Poboljšane performanse: Veći pritisak ubrizgavanja generiše veću specifičnu snagu i povećava obrtni momenat. To je razlog zašto povećavanje pritiska ubrizgavanja motora, sam motor čini moćnijim: raspoloživo vreme za sagorevanje postaje izuzetno ograničeno od trenutka kada motor radi pod punim opterećenjem i sa velikom brzinom motora. To znači da se gorivo mora ubrizgavati u motor veoma brzo pod visokim pritiskom da bi se postiglo optimalno iskorišćenje energije.

Turbo: Što je više vazduha u komori za sagorevanje, veći mora biti i pritisak ubrizgavanja. Mora se uvesti velika količina goriva u kratkom vremenskom periodu kako bi se postigla zapaljiva mešavina vazduha i goriva. Motori sa višestrukim turbo ubrizgavanjem – posebno modeli sa dvostrukim i trostrukim turbo ubrizgavanjem – imaju koristi od pritiska ubrizgavanja koji je veći od 2.000 bara.

Emisije izduvnih gasova: Veći pritisak ubrizgavanja je ključni faktor u smanjenju emisije sirovih izduvnih gasova motora. Naime, kod compact klase vozila se često čak može pomoći u izbegavanju potrebe za tretmanom izduvnih gasova. Što je veći pritisak ubrizgavanja, to se mogu finije konstruisati i injektor i mlaznica za ubrizgavanje. Ovo poboljšava raspršivanje i rezultira boljom mešavinom vazduha i goriva, što znači da se postiže optimalno sagorevanje i sprečava formiranje čađi.Pritisak u dizel motorima1-DS-19657-e_q_1

Spremnost sistema: Veći pritisak ubrizgavanja zašteva više od samog redizajniranog injektora. Zahvaljujući kompletnoj sistemskoj stručnosti za dizel sisteme, Bosch je u stanju da sastavi fino usklađeni sistem koji se sastoji ne samo od upravljačke jedinice, već takođe i pumpe za gorivo, common-rail sistema i injektora.

Razvoj pritiska ubrizgavanja – Bosch je započeo sa 100 bara

 

do 100 bara Cilj na početku razvoja 1922. god.
preko 100 bara Prva redna pumpa u serijskoj proizvodnji
  (MAN kamioni, 1927. god.)
300 bar Razdelna pumpa VE (VW Golf D, 1975. god.)
900 bar Razdelna pumpa sa aksijalnim klipom
  (Audi 100 TDI, 1989. god.)
1,500 – 1,750 bar VP 44 pumpa sa radijalnim klipom
  (Opel Vectra, Audi A6 2.5 TDI, 1996. god.; BMW 320d,
  1998. god.)
1,350 bar Common-rail (Alfa-Romeo 156 2.4 JTD, 1997. god.)
2,050 bar Pumpa dizna sistem (VW Passat TDI, 1998. god.)
preko 2,000 bar Common-rail sa „piezo“ injektorom
  (prva upotreba u Audi A6 3.0 TDI, 2003/4)
2,500 bar CRS3-25 Common-rail sistem (dostupno u serijskoj proizvodnji vozila od 2014. god.