Volvo Trucks osvojio međunarodnu nagradu za dizajn proizvoda

Novi Volvo FH kompanije Volvo Trucks nadmašio je hiljade međunarodnih proizvoda i impresionirao okupljene stručnjake za dizajn, osvojivši jednu od prestižnih iF nagrada za dizajn proizvoda.

Nagrada iF za dizajn proizvoda dodeljuju se za izuzetne podvige u oblasti dizajna već duže od 60 godina. Međunarodni žiri odabrao je samo najbolje dizajnirana ostvarenja u 17 kategorija. Novi Volvo FH dobio je nagradu u kategoriji 1: dizajn u transportnoj industriji i specijalna vozila. Kriterijumi za ocenjivanje obuhvatili su kvalitet dizajna, stepen inventivnosti, uticaj na životnu sredinu, funkcionalnost i bezbednost. Profesor Fric Frenkler /Fritz Frenkler/, predsednik žirija, rekao je da su ga impresionirali spisak takmičara koji je uvek visokokvalitetan, strast za inovacijom i hrabrost koju su proizvođači pokazali prilikom realizovanja sopstvenog pristupa dizajnu.

T2012_1279

“Ova nagrada potvrda je napornog rada koji je trajao nekoliko godina i predstavlja pohvalu za kreativnost i inovativan duh koje je prisutan u kompaniji Volvo Trucks”, kaže Rikard Orel /Rikard Orell/, direktor dizajna u kompaniji Volvo Trucks.

T2012_1954

Zahvaljujući tehnološkim rešenjima za ekonomičnu potrošnju, efikasnim ergonomskim rešenjima, izvanrednom ponašanju na putu, kao i sistemima za pasivnu i aktivnu bezbednosnt, novi Volvo FH postavlja nove standarde u kamionskoj industriji i simbol je tekovina kompanije Volvo. “Prilikom kreiranja novog Volvo FH modela, ogroman akcenat je stavljen na dizajn i emotivni aspekta kamiona – na nešto čemu se obično ne pridaje velika važnost prilikom dizajniranja komercijalnih vozila”, nastavlja Rikard. “Kao rezultat, dobili smo kamion koji zadovoljava i emotivnu i praktičnu stranu, kako prilikom upravljanja vozilom, tako i tokom boravka u njemu.”

T2012_1960

Očekuje se da današnjoj dodeli iF nagrada u Minhenu, u Nemačkoj prisustvuje oko 2.000 zvanica iz sveta međunarodnog dizajna, medija, biznisa i politike. Kompaktni bager ECR88D iz programa Volvo opreme za građevinarstvo (Volvo Construction Equipment) je takođe osvojio nagradu iF za dizajn proizvoda, tako da je grupacija Volvo postigla dvostruki uspeh.