Premijera novog 3-cilindričnog motora u Ženevi

Godinu dana nakon lansiranja, ADAM samo biva sve bolji i bolji. Opelov šik urbani trendseter i šampion personalizacije je već etabliran kao najprilagodljiviji i najbolje povezan mali automobil na tržištu. Na sledećem Sajmu automobila u Ženevi (6.-16. mart 2014.), predstaviće i novi, trocilindarski turbo benzinac obogaćen prefinjenošću rada, obrtnom momentom pri malom broju obrtaja i efikasnošću koji će postaviti nove standarde. Ali to nije sve: Ovaj pogonski sistem nove generacije će biti uparen sa 6-stepenim ručnim sistemom prenosa nove generacije. Pored toga, još novih boja i opcija opreme će dodatno proširiti ADAM-ove skoro neograničene mogućnosti individualizacije. 

ADAM je prvi automobil u Opelovom portfoliju koji će dobiti ovaj novi aluminijumski 1,0 ECOTEC Turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem koji je razvijen u Opelovom Međunarodnom centru za tehnološki razvoj u Riselshajmu u Nemačkoj. Ovaj džepni pogonski sistem dolazi u dve konfiguracije, sa 66 kW/90 ks i 85 kW/115 ks. Obe verzije nude snažan obrtni momenat sa malim brojem obrtaja od 166 Nm  sa samo 1.800 opm. Kao i nove 1.6l jedinice srednje veličine koje je Opel lansirao u prethodnim mesecima (1.6 ECOTEC Turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem i 1.6 CDTI dizel motor), novi 1,0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem nudi novi standard prefinjenosti sa izvanredno niskim stepenom buke i vibracija kod trocilindarskog motora, koji je superiorniji u odnosu na mnoge četvorocilindrične jedinice. Ukombinovan sa novim šestostepenim menjačem, ovaj trocilindrični motor nove generacije nudi Start/Stop funkciju kao deo standardne opreme. Verzija sa 66 kW/90 ks modelu ADAM nudi potrošnju goriva od samo 4,3 k/100 km pri kombinovanom ciklusu, uz emisiju CO2 od samo 99 g/km (prema NEDC testu; preliminarni podaci). Ovo su izvanredni rezultati za benzinski motor, posebno sa tako velikom izlaznom snagom i visokim obrtnim momentom. Ono što omogućuje takvu efikasnost su opcija direktnog ubrizgavanja goriva, sistem varijabilnog pomeranja ventila, aluminijumska konstrukcija koja smanjuje težinu i pumpa za vodu sa promenljivim projem obrtaja.

Opel ADAM modeli sa 1.0 ECOTEC Turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem će se naći u prodaji krajem proleža 2014. godine, a njihova proizvodnja će početi na leto. U ponudi se neće naći samo novi pogonski sistem, već i novu paletu boja za ADAM-a. Opel je na Sajmu automobila u Frankfurtu prošlog septembra takođe održao pretpremijeru daljih opcija za individualizaciju ADAM-a, koje se sada lansiraju. U Ženevi će biti predstavljeno još više boja, detalja u unutrašnjosti kabine i opreme. Podešavanje će postati još više individualno, u ADAM-ovom stilu!

1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo

Neprimetan, snažan i čist: ADAM-ov novi mini motor je možda mali, ali je izuzetno privlačan. Kombinuje dijamantsku preciznost izrade sa vrhunskim tehnologijama kako bi ponudio nivoe performansi koji su u suprotnosti sa njegovom malom veličinom. Ono što je jednako bitno za džepove ADAM-ovih vozača je to što ovaj motor nudi izvanredno nisku potrošnju goriva od 4,3 l/100 km i emisiju CO2 od 99 g/km CO2 u kombinovanom ciklusu – što model ADAM stavlja u povlašćene kategorije u onim zemljama gde se sistem oporezivanja zasniva na emisiji CO2.

Prvi u sasvim novoj porodici benzinaca sa malom zapreminom koji će se dodatno razvijati u godinama koje dolaze, 1.0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem sa 12 ventila, je sledeći korak u Opelovoj ofanzivi pogonskih grupa, koja sledi nakon nedavnog predstavljanja novih porodica 1.6l benzinca srednje veličine i dizel motora. Ove tri nove grupe pogonskih sistema dele zajednički DNK i razvojni cilj: da budu najekskluzivniji u njihovim kategorijama.

Blok motora, izveden od aluminijuma livenog pod visokim pritiskom,napravljen je tako da smanju buku motora, kao i težinu. Dovod goriva i brizgaljke visokog pritiska su takođe strukturalno izdvojeni od cilindarske glave kako bi se minimalizovao prenos pulsiranja, dok su pumpa za gorivo i dovod goriva akustično tretirani.

Opel ADAM

Još jedan veliki dodatak prefinjenosti je instalacija balans osovine karteru motora. Pokreće je lanac sa obrnutim zupcima za tihi rad, vratilo koje se rotira u obrnutom pravcu brzinom kolenastog vratila, a pažljivo je optimizovano da nadoknadi vibracije koje dolaze od rada trocilindarskog motora.

Druge mere za zaštitu od buke uključuju: akustično optimizovane poklopce za gornji i prednji deo motora, usisnu granu i kućišta bregaste osovine; izolaciju bregaste osovine sa gvozdenim umecima za glavne ležajeve; obrnute zupce za lanac bregaste osovine, turbo kompresor slabog zvuka, i niži čelični karter.

Kao rezultat ovih tehničkih karakteristika, novi 1,0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem ne samo da je prefinjeniji od drugih motora sa tri cilindra, već je tiši od mnogih četvorocilindarskih jedinica. Na primer, tokom testiranja pod punim gasom, emituje manje nivoe buke pri svim brzinama motora od benzinskih turbo motora slične snage sa zapreminom od 1,6 litara.

Novi 1.0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem takođe nudi veliku snagu. Ima sve karakteristike koje čine da smanjivanje doživite kao dolazak na pravu meru, uz veći obrtni momenat od, na primer, većine 1,6-litarskih motora sa prirodnom aspiracijom.

Kod modela ADAM, 1.0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem proizvodi 166 Nm pri samo 1800 opm. To je skoro 30 odsto veća snaga od one koju generiše 1,6-litarski motor pri istom broju obrtaja. Verzija od 85 kW/115 ks povećava obrtni momenat na do 4700 opm. Dijamantski precizna tehnika je upotrebljena u integraciji izduvne grane u aluminijumsku glavu motora, koja je pričvršćena vijcima direktno na turbo punjač niske inercije, koji se hladi vodom. Ova kompaktna instalacija doprinosi brzom punjenju zarad ostvarivanja velike snage u donjem segmentu.

Opel ADAM’s new mini motor

Brizgaljke goriva sa šest otvora su centrirane iznad svakog klipa radi efikasnog sagorevanja, i varijabilno otvaranje ventila zarad optimalnog „disanja“ motora. Pumpa za ulje duple zaremine i zamenjiva pumpa za vodu koja se deaktivira kada je rashladna tečnost motora hladna kako bi ubrzala zagrevanje, takođe doprinose niskoj potrošnji goriva.

Lansiranje 1,0 ECOTEC Turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem i pripadajućeg šestostepenog menjača je najnoviji dodatak ADAM-ovoj aktuelnoj ponudi pogonskih sistema gde su četvorocilindrične jedinice ukombinovane sa petostepenim ručnim menjačima: 1,2l sa 51 kW/70 ks i 115 Nm, te dve 1.4-litarske jedinice sa 64 kW/87 ks i 74 kW/100 ks, obe verzije sa 130 Nm obrtnog momenta.