Učestale saobraćajne nezgode na pružnim prelazima

Od početka godine, svedoci smo učestalih stradanja u saobraćajnim nezgodama na pružnim prelazima. Svaka saobraćajna nezgoda u kojoj se motorno vozilo, biciklista ili pešak sudare sa vozom po pravilu dovodi do najtežih posledica. Samo u prethodnih nekoliko dana, na pružnim prelazima na teritoriji Čačka, Smedereva i Zaječara, poginulo je 6 lica. Ukoliko uzmemo u obzir da je u prethodne tri godine, u Republici Srbiji u međusobnom sudaru drumskih i železničkih vozila nastradalo 111 lica, od čega je njih 25 izgubilo život, može se uočiti veličina ovog problema.

Najčešći propusti koje učesnici u saobraćaju prave kada su u pitanju prelasci preko pruge su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije. Vrlo je česta pojava nepropisnog ponašanja u vidu zaobilaženja ili provlačenja između spuštenih branika na pružnom prelazu kako bi se izbeglo čekanje. Pored nepropisnog ponašanja učesnika u saobraćaju, neadekvatno ili nepostojeće obeležavanje ovih mesta vrlo često može dovesti do rizičnih situacija.

685795_21900909
Iako smo ovih dana čuli dosta o obavezama koje prilikom nailaska na ukrštanje pruge i puta imaju mašinovođe, Agencija apeluje na sve učesnike u saobraćaju, bilo da se pojavljuju kao vozači, pešaci ili biciklisti, da poštuju propise, branike, svetlosna i zvučna upozorenja, i da se ponašaju krajnje odgovorno kad god se nađu u situaciji da put kojim se kreću nailazi na ukrštanje sa železničkom prugom. Takođe, skrećemo pažnju i da je svako drugo kretanje po šinama, osim prelaska na obeleženom mestu, strogo zabranjeno i opasno. Napominjemo i da se novčane kazne za ponašanje suprotno propisima kreću u rasponu od 5.000 do 30.000 dinara, dok za teže prekršaje sledi i kazna zatvora.

Sa druge strane, očekujemo da će nadležni organi, Železnica Srbije i upravljači puteva, nastaviti rad na adekvatnom obeležavanju putnih prelaza preko pruge, a sve u cilju bezbednijeg kretanja svih učesnika u saobraćaju.