U saradnji sa kompanijom Bowers & Wilkins Volvo stvorio izuzetan audio sistem za novi XC90

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti predstavljen krajem ove godine, svojim vlasnicima će ponuditi jedan od najsposobnijih audio sistema dostupnih na tržištu, a koji je delo saradnje švedske kompanije s renomiranom britanskom firmom za audio opremu Bowers & Wilkins. Bowers & Wilkins audio sistem za model XC90 koristi posebnu aktustičnu tehnologiju, razvijanu tokom 50 godina pionirskog istraživanja i rada na dizajnu zvučnika. Sistem koji se koristi u novom švedskom SUV modelu je direktan derivat akustične tehnologije razvijene za zvučnike, koja se koristi u nekim od najpoznatijih muzičkih studija, kao što je legendardni londonski Abbey Road Studio.New XC90 audio_147125_1_5

Iz plodonosne saradnje proistekao je set visokoefikasnih zvučnika niske distorzije s elementima izrađenim od aluminijuma i kevlara, što su sve komponente koje se već koriste u višestruko nagrađivanim Bowers & Wilkins zvučnicima. U sistem je uključen, po prvi put, i novi središnji zvučnik na centralnoj konzoli s inovativnom tweeter-on-top tehnologijom, što omogućava otvoreniji, odnosno prostraniji zvuk.

“XC90 koristi našu tweeter-on-top tehnologiju koja donosi brojne prednosti u automobilskom okruženju. U prvom redu, povećava se odnos direktnih i odbijajućih zvukova, odnosno većina zvuka dolazi direktno od zvučnika, a ne odbijeno od vetrobranskog stakla. Sve to znači da audio sistem firme Bowers & Wilkins u Volvou XC90 zvuči izuzetno čisto i verodostojno“, ističe Stuart Nevill, direktor odeljenja za inženjering pri kompaniji Bowers & Wilkins.

Sistem se sastoji od 12-kanalnog Harman 1.400 W pojačala klase D i ukupno 19 Bowers & Wilkins zvučnika – 7 Nautilus visokotonaca (25 mm), 7 zvučnika srednjeg dometa (5×100 mm i 2×80 mm) s karakterističnim žutim Bowers & Wilkins Kevlar konusom, jasno vidljivim iza prekrivača, zatim 4 konusna zvučnika za duboke tonove (200/165 mm), kao i inovativno vazdušno hlađeno pojačalo (250 mm).New XC90 audio_147105_1_5

Inženjeri zvučnog odeljenja Volvoa i kompanije Bowers & Wilkins dele posvećenost visokim standardima kvaliteta zvuka i ambiciju da audio sistem u novom Volvou XC90 postane jedan od najboljih na svetu. To se može posmatrati i s aspekta dizajnerske integracije – s jedinstveno dizajniranim zvučnicima koji ne narušavaju eleganciju enterijera.

„Ako mene pitate, Premium Sound sistem u potpuno novom Volvou XC90 jedan je od tri najbolja audio sistema u automobilskoj industriji“, napominje Michael Adenauer, bivši muzički producent i audio ekspert pri kompaniji Volvo Cars.

Volvo se odlučio za kompaniju Bowers & Wilkins kao idealnog partnera. To je britanska kompanija koju su 1966. godine osnovala dva prijatelja koja su delila opsesiju za stvaranjem idealnog zvučnika. Ovo nasleđe je stvorilo globalno poznatu audio kompaniju, prepoznatljivu po svojim tehnološkim inovacijama, od kojih su mnoge inkorporirane upravo u novi XC90.New XC90 audio_146712_1_5

Vazdušno hlađeno pojačalo

Audio inovacije u novom Volvou XC90 uključuju i potpuno novo, vazdušno hlađeno pojačalo, integrisano u samu karoseriju, umesto da bude obična kutija prikačena na karoseriju.

„Dizajn pojačala je uspešno integrisan u našu novu SPA platformu i verovatno je to svetski novitet. To povećava kapacitet samog pojačala i zapravo čitav automobil pretvara u jedno ogromno pojačalo“, ističe Michael Adenauer.

Novi softver unapređuje iskustvo slušanja

Novi audio sistem Volvoa XC90 koristi poslednji, maksimalno napredan softver za procesuiranje zvuka švedske kompanije Dirac Research, koja je uspela da optimizuje „saradnju“ zvučnika – kako za svaku pojedinačnu poziciju sedenja, tako i za sve sedeće pozicije i da stvori osećaj koncertne dvorane.

U novom XC90 koristi se poseban softver kako bi stvorio istovetne akustične kvalitete koje ima koncertna dvorana u Gothenburgu (dvorana tamošnjeg simfonijskog i Švedskog nacionalnog orkestra). Preko centralnog ekrana osetljivog na dodir, kojim se upravlja svim funkcijama automobila, sistem automatski usklađuje svoje elemente, kako bi ponudio užitak koncertne dvorane, studija za snimanje ili same scene.New XC90 audio_147106_1_5

Vrhunski Premium Sound samo je jedan od tri zvučna nivoa koji su dostupni u novom XC90 modelu. Ponuda audio sistema uključuje i High Performance sistem s 224 W pojačalom, 12 zvučnika i opcijom dodatka vazdušno hlađenog pojačala. Osnovu, pak, čini Performance sistem s 52 W pojačalom i 6 zvučnika.

„Prikladan audio uređaj jedan je od najvažnijih elemenata maksimalnog užitka u vožnji. To znači da je izbor zvučnog sistema vitalan deo našeg humanog pristupa. Srećni smo što ćemo kupcima novog XC90 modela ponuditi jedan od najboljih audio sistema na tržištu“, kaže Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.