Truck Business Fair održan u centru Sava

U novobeogradskom centru Sava 12. decembra je održana 14. redovna Skupština Poslovnog udruženja Međunarodni transport, na kojoj se okupilo više stotina učesnika-drumskih prevoznika, proizvođača vozila, opreme i delova i gostiju iz Srbije i okolnih država.

Kao i prethodnih godina, i na ovoj skupštini glavna tema je bila raspodela dozvola za drumski međunarodni prevoz robe, ali su članovi Poslovnog udruženja i njihovi gosti pokazali izuzetan interes i za izlaganja o novom Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i o uvođenju sistema eNCeTeeS (NCTS) – novokokompjuterizovanog tranzitnog postupka. Sa tim i drugim novinama učesnike Skupštine su upoznali predstavnici Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprave saobraćajne policije, Uprave carina i Agencije za bezbednost saobraćaja.4

Generalni sponzor ovogodišnje skupštine Poslovnog udruženja Međunarodni transport bila je kompanija MOL, a među ostalim sponzorima, u saradnji sa NBG Leasingom, pojavila se kompanija Star Import, generalni distributer Mercedes-Benz vozila u Srbiji. Veliki skup drumskih transportera u Beogradu je bio prilika za promociju novog programa TruckShop – prodaju polovnih Mercedes-Bencovih teretnih vozila iz Nemačke. Ona su u Srbiji, kao i u drugim državama Evrope, dostupna uz besprekornu i transparentnu servisnu istoriju i uz prethodno kvalitetno održavanje, čime se garantuje njihova pouzdanost.2 Ta vozila takođe prolaze kroz temeljnu inspekciju kontrolnih tačaka i dobijaju sertifikat Mercedes-Bencovih tehničara. Dodatne informacije o vozilima iz ponude TruckShop zainteresovani mogu dobiti u Mercedes-Bencovom Centru komercijalnih vozila u Krnješevcima.

Mercedes-Benc se, inače, i ove godine pojavio kao jedan od stalnih učesnika manifestacije Truck Business Fair, koja se tradicionalno održava u isto vreme i na istom mestu gde i skupština Poslovnog udruženja Međunarodni transport. Na ovogodišnjoj mini izložbi pojavio se 51 izlagač, a među njima su bile kompanije koje uvoze i servisiraju kamione svih sedam najpoznatijih evropskih marki – Volvo, Reno, MAN, Scania, Iveco i DAF, proizvođači i prodavci rezervnih delova i opreme za kamione, motornih ulja, pneumatika, tematske i opreme za praćenje vozila.6 Tako su članovi udruženja Međunarodni transport i gosti imali prilike da se, na primer, upoznaju sa postprodajnim proizvodima Mercedes Benca – originalnim motornim uljem i REMAN – programom fabrički obnovljenih vitalnih delova i komponenti. Na štandovima tradicionalnih učesnika ovog mini sajma – kompanija Volvo i Reno kamioni – prevoznici su, recimo, mogli da dobiju detaljne informacije o aktuelnim tehničko-tehnološkim hitovima dveju marki – dvostrukom kvačilu koje Volvo prvi u Evropi nudi u serijski napravljenim FH kamionima, kao i o kompletno novoj gami Euro VI kamiona Reno.