29/04/2024

Млади уче младе о безбедном понашању у саобраћају!

Едукација  је један од основних предуслова за достизање вишег нивоа саобраћајне културе и веће безбедности свих учесника. Тим поводом је Агенција за безбедност саобраћаја у претходном данима у својим просторијама угостила ученике Треће београдске гимназије и у више едукативних разговора представила свој рад као и важност поштовања саобраћајних прописа, све са циљем да се млади људи укључе у превентивне активности и постану промотери безбедног понашања у саобраћају.DSC_0424 Колико су ученици били заинтересовани за ову тему говори чињеница да су разговори обиловали питањима и примерима из личног искуства ученика. Ученици су изразили велику жељу да и они буду део превентивних акција и дају свој допринос безбедности младих у саобраћају, а колика је заиста та жеља говори и утисак Гаврила Стајковца, ученика четвртог разреда, „Имали смо јединствену прилику да из прве руке научимо фантастичне, али и застрашујуће ствари о саобраћају. Људи из Агенције су се заиста потрудили да нас науче како да ми даље преносимо та знања. Сада смо уверени да је безбедност у саобраћају једна од најважнијих ствари у држави и  максимално смо  спремни да о томе дижемо свест и нашим вршњацима, нашој породици и свима осталима“.

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са „Центром младих Србије“, ће у наредном периоду одржати низ трибина где ће се млади оспособљавати да своја знања пренесу својим вршњацима. Циљ ових трибина и обуке о безбедности младих у саобраћају је међусобна сарадња на реализацији даљих активности вршњачке едукације средњошколаца.DSC_0429 Идеја је да ови млади људе стечено знање о правилном понашању у саобраћају и важности поштовања саобраћајних прописа, пренесу својим вршњацима и то кроз промотивни материјал, трибине, друштвене мреже и разне друге догађаје. Главни правци деловања ових активности, усмерени су на различите категорије младих учесника у саобраћају и главне узроке страдања, утврђених на основу статистичких и других анализа досадашњих трендова страдања младих.

Агенција за безбедност саобраћаја жели и овим путем да искаже велику захвалност овим младим људима, не само на посети, већ на уверењу да ће како својим примером, тако и кроз разговор са вршњацима, породицом и пријатељима учинити путеве безбеднијим и утицати на промену ставова о понашању у саобраћају.