21/07/2024

Toyota predstavila ‘FT-1’ Coupe koncept premijerno u Detroitu

Toyota Motor Corporation (TMC) predstavila je  “FT-1”, prvu studiju coupe modela koji nam ujedno nagoveštava pravac dizajna budućih sportskih automobila ovog brenda. Svetska premijera ovoga koncepta održana je na severnoameričkom Auto Salonu u Detroitu, koji se održava do 26 januara.

FT-1 je sportski coupe dizajniran kao studija, koja predstavlja sve što može da se ostvari ukoliko dizajn sportskih automobila prati želje kupaca za izvanrednim uzbuđenjem u vožnji. Dizajnirao ga je Calty Design Research, Inc., Toyotin dizajnerski centar u SAD. Calty tim je kanalizovao svoju strast za sportskim automobilima  u vozilo sa Toyotinim nasleđem sportskog  2000GT, predstavljenog davne 1967.godine. Calty tim koji je prošle godine proslavio 40-ti rođendan, sa FT-1 ostvario je veliki uspeh u dizajniranju ultimativnog sportskog vozila.

 2

Spolja, FT-1 odiše snagom trkačkog vozila, uz naglašene zaobljene linije koje dodatno privlače pažnju i nagoveštavaju vanserijske performanse ostvarene idealnom distribucijom težine, uz zadnji pogon i optimalnu aerodinamičnost.

3

U FT-1 ostvaren je klasičan sportski ‘stajling’ kroz liniju komandne table. Prednja i bočna stakla direktno su preslikana sa dizajna originalne 2000GT.  Enterijer FT-1 kreiran je tako da se vozač fokusira na upravljanje i doživi pravo uzbuđenje u vožnji. Nisko težište i upravljač preuzet iz formule, naglašavaju užitak i povezuju vozača sa sportskim FT-1.

gallery_view

Kako bi se osigurala dobra vidljivost u krivinama, stubovi su smešteni daleko, a olakšano je upravljanje i pregled instrumenata i monitora pozicioniranih iza upravljača, minimizirajući pokrete i poglede vozača prilikom vožnje.