23/06/2024

Kia predstavila koncept GT4 Stinger

Na Salonu automobila u Detroitu, Kia je predstavila svoj dosad najagresivniji koncept GT4 Stinger, koji zadnjim pogonom i rasporedom sedišta 2+2 pomera granice mogućnosti, te čoveka i mašinu stavlja u harmoniju kako na putu tako i na stazi. Ne iznenađuje da je GT4 Stinger »divlje dete« dizajnera iz Kijinog kalifonijskog dizajnerskog centra, gde se 2012. godine rodio i koncept Track’ster. Kao ni Track’ster ni GT4 Stinger ne može sakriti svoju živahnu narav.

Ohrabreni uspehom dve turbo Optime GTS klase serije Pirelli World Challenge Kijini američki dizajneri su se kod GT4 Stingera odlučili za pravac koji vodi ka smanjenju mase, veće upotrebljivosti vozila i povećanju voznih užitaka. Koncept beži od luksuza tradicionalnih vozila Grand Touring i njegov cilj je spajanje vozača i vozila u jedno.

Kia GT4 Stinger (action 1) (Medium)

Kia Racing se u 2012. godini s partnerom Kinetic Motorsports takmičila na Grand-Am Continental Tire Sports Car Challenge Drivers and Team Championships sa vozilom Forte Koup i trenutno priprema dve turbo Optime za svoju treću sezonu u takmičenju Pirelli World Challenge 2014, gde je prošle godine bila drugoplasirana među konstruktorima.

Kia GT4 Stinger (action 2) (Medium)

Ispod haube GT4 Stingera nalazi se 2,0-litarski turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI) s impresivnih 315 konjskih snaga. Snagu preko sportskog 6-stepenog manuelnog menjača prenosi na zadnje točkove obuvene u Pirellijeve P-Zero pneumatike dimenzija 275/35 R20 (napred 235/35 R20). Po meri napravljeni 20-inčni naplaci su zbog veće čvrstoće i smanjene težine napravljeni od legure aluminijuma i karbonskih vlakana. Tu su još i Brembo Gran Tourismo kočnice sa perforiranim kočionim diskovima i 4 kočione čeljusti.

Kia GT4 Stinger (detail) (Medium)

Žarko žuta boja karoserije postavljena je na novu šasiju sa nezavisnim oslanjanjem sa dve trougaone poprečne vođice. Sa kraćim međuosovinskim rastojanjem (2.618 mm) i dužinom (4.310 mm) u odnosu na 4-vratnu varijantu Fortea, širinom (1.889 mm) većom u odnosu na veliku limuzinu Cadenza i zaobljenom krovnom linijom skoro 228 milimetara nižom (1.249 mm) u odnosu na Rija, GT4 Stinger oduševljava atraktivnim figurom. Masa vozila (1.403 kg) raspoređena je tako da je 52 odsto težine na prednjoj, a 48 odsto na zadnjoj osovini. Volan je vrlo direktan i upravljiv.

Kia GT4 Stinger (interior) (Medium)

Obožavaoci Kijinog dizajnerskog jezika, koji je većinom delo predsednika korporacije Kia Motors i njihovog glavnog dizajnera Petera Schreyera, odmah će prepoznati Kijine ključne vizuelne elemente. Silueta GT4 Stingera je jednostavna, ali moćna. Karakteristična Kijina tigrova maska je spuštena zbog što većeg ulaska hladnog vazduha. Vizuelno koncept pored tigrove maske karakterišu i vertikalni LED farovi i naglašeno zaobljeni branici i crni usisni otvori za zadnje kočnice, a sve zajedno dočarava čist, gladak izgled. Prednji produžetak od karbonskih vlakana smešten ispod branika omogućava dodatni potpritisak, koji 20-inčne pneumatike i celog GT4 Stingera drži »zalepljenim« na cestu.

Kia GT4 Stinger (static 1) (Medium)

Providni A stubići vozaču omogućuju dobar pregled od 270 stepeni. Prorezi u stubiću smanjuju težinu i poboljšavaju vidljivost prema spolja. Agresivan bok je odavanje pošte ikoničnom Soulu.

Debeli upravljački obruč je u obliku slova D, a LED osvetljenje crvene boje izdvaja veliki merač brzine i indikator stepena prenosa. Trkački osećaj pružaju crvene potezne trake, koje zamenjuju klasične unutrašnje ručice vrata. Što se tiče akustike potrebno je navesti obrazloženje glavnog dizajnera koji kaže da “audio sistem počinje ispod poklopca motora, a zvučnici su izduvne cevi”.

Kia GT4 Stinger (static 2) (Medium)

Iako Kia zasad nema u planu serijsku proizvodnju koncepta, GT4 Stinger nudi provokativan izgled i najavljuje Kijine dizajnerske smernice u skoroj budućnosti.