Radnici AMSS započeli štrajk glađu ispred zgrade Vlade Republike Srbije

Radnici Auto-moto saveza Srbije su od ponedeljka, 30.06.2014. godine, nastavili protest ispred zgrade Vlade Republike Srbije i, kako kažu, neće ga prekidati do ispunjenja zahteva. Došlo je do radikalizacije protesta pa su se tri radnika AMSS odlučila na štrajk glađu i, prema njihovom saopštenju,  neće ga prekidati sve dok Vlada Republike Srbije na osnovu podnetih krivičnih prijava i započetih sudskih postupaka najhitnije ne donese odluku da se Aleksandar Nikačević privede pravdi što bi omogućilo da se radnici celog AMSS sistema vrate na svoja radna mesta posle skoro tri meseca protesta.AMSS - PROTEST ISPRED VLADE 2Radnici AMSS podsećaju da je protiv Nikačevića, njegovih saradnika i poslovnih partnera podneta krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, pokrenuti su postupci pred nadležnim sudovima radi poništaja nelegalnih odluka i učinjenih krivičnih dela, a podneta je i prijava budžetskoj inspekciji zbog štete nanete budžetu Republike Srbije od oko 200.000.000,00 dinara.

Protest radnika AMSS, koji kažu da ih u potpunosti podržava i legalno izabrano rukovodstvo našeg nacionalnog automobilskog kluba, započet je još 16.04.2014. godine zbog, navode u saopštenju, višegodišnjih malverzacija i nedomaćinskog poslovanja bivšeg generalnog sekretara, Aleksandra Nikačevića, koji je smenjen odlukom legalnih delegata na vanrednoj sednici Skupštine AMSS održanoj 09.04.2014. godine u Kruševcu, nakon otkrivanja izveštaja zvanične revizorske kuće u kojem stoji da je AMSS u zoni bankrota, a sve u skladu sa važećim aktima udruženja. Aleksandar Nikačević, kažu štrajkači, negira sve odluke legalnih organa AMSS, ne priznaje smenu i odbija da napusti funkciju i zgradu direkcije AMSS, neovlašćeno deli otkaze i suspenzije svima koji su ukazivali na kriminal, a sve pod zaštitom angažovanog privatnog obezbeđenja.AMSS - PROTEST ISPRED VLADE 1

Nakon višenedeljnih protesta, premijer republike Srbije, Aleksandar Vučić, je 28. maja primio petočlanu delegaciju radnika AMSS i uverio ih da će država rešiti sve probleme našeg nacionalnog automobilskog kluba, nakon čega je protest prekinut. Iako su štrajkači uvereni da će predsednik Vlade uložiti sve napore da to tako i bude, imajući u vidu višemesečnu agoniju više od 700 radnika i njihovih porodica (spisak sa ličnim podacima dostavljen kabinetu premijera) koji su sada već na ivici egzistencije, bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, zaposleni su odlučili da od ponedeljka, 30. juna ponovo izađu na protest ispred Vlade Republike Srbije i tu će, kažu, ostati do ispunjenja zahteva.