Pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider na salonu  u Ženevi

Pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider na salonu u Ženevi

09/03/2014 Off By admin@mobilpublic

Pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider, kabriolet evolucije nagrađivanog kupea koji je lansiran prošle godine, debitovaće na 84. međunarodnom auto salonu u Ženevi. Okarakterisan posebnim detaljima i prepoznatljivom završnom obradom, pretpremijera je isprobavanje stila koji za cilj ima odabir sadržaja koji treba da budu uključeni u standardnu proizvodnju planiranu za početak sledeće godine. Modeli Spider su uvek zauzimali glavno mesto u baštini Alfa Romea zato što su najslobodniji i najemotivniji izraz automobilizma. Isti duh je izražen u pretpremijeri modela Alfa Romeo 4C Spider, prirodna evolucija duge istorije modela Spider Alfa Romea koja se fokusira na automobile sposobne za obezbede uzbuđenje, izvanredni doživljaj vožnje, upečatljiv dizajn i moćne, fleksibilne motore. Zbog ovoga, pretpremijera nasleđuje sve prepoznatljive pobedničke karakteristike Alfa Romeo 4C kupea, brendove moderne ikone koja predstavlja esenciju sportkog duha ugrađenog u „DNK Alfa Romea“: učinak, italijanski stil i tehnička nadmoć koje za cilj imaju maksimalni užitak u vožnji i potpunu bezbednost.140304_AR_4C_Spider_06

Spoljni stil

Dizajniran od strane Centro Stile Alfa Romea, centralno postavljen motor pretpremijere sa dva sedišta i pogonom na zadnjim točkovima potvrđuje nadmoć brenda u ovom sektoru što se vidi iz nekih prepoznatljivih modela Spider, koji su među najlepšim u istoriji automobilskog sveta, kao što su Giulietta Spider iz 1950-ih ili mitski Duetto kojeg je poznatim učinio film Diplomac (1967), sve do zanosnog Alfa Romeo 8C Spider. Sada je red na modelu Alfa Romeo 4C Spider da zauzme poziciju projektujući tehnološke i emotivne vrednosti koje su deo baštine Alfa Romea za budućnost.

Posebna karakteristika pretpremijere je ekskluzivna troslojna sjajnobela karoserija koja, svojom dubinom i prelivanjem, oblikuje kola, naglašavajuči izvajane, fino obrađene površine. Preko ovog nepogrešivo elehantnog italijanskog „ruha“ postavljeno je upečatljivo platno pokretnog krova – najčistije italijanske tradicije – i grafitni prsten vetrobrana koji ima dvostruku ulogu konstrukcijske krutosti i aerodinamike, u skladu sa ekskluzivnom sintezom „funkcionalne lepote“ Alfa Romea. Potraga za potpuno novim stilskim rešenjima mogu se videti i u novim grafitnim školjkama farova, prepoznatljivim diferenciranim prečnikom (18-inčnim napred i 19-inčnim pozadi) naplataka od legure mašinski obrađenih iz aluminijumskog bloka i velikim posebnim Pirelli gumama.

Dizajn enterijera

Osnovni dizajn i materijali odlikuju enterijer, koji je u potpunosti dizajniran i izgrađen zbog maksimalnog zadovoljstva u vožnji. Pre svega, u enterijeru se odmah ističu ugljenična vlakna, upotrebljena za izradu centralne ćelije, koja je potpuno vidljiva da bi pojačala osećaj jedinstva, tehnologije i male težine. Pored toga, da bi se dodatno poboljšao jedinstven kvalitet verzije spider, dizajneri Alfa Romea odabrali su posebno kožno tapaciranje koje je rezultat najbolje tradicije italijanske izrade.140304_AR_4C_Spider_04

Dimenzije i aerodinamika

Pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider dugačka je priblično 4 metra i ima međuosovinski razmak manji od 2,4 metra: ove dimenzije s jedne strane naglašavaju kompaktne atribute automobila, a s druge strane naglašavaju njegovu pokretljivost. Zahvaljujući odličnom poslu dizajnera, automobil postiže maksimalne nivoe efikasnosti aerodinamike, beležeći negativni koeficijent aerodinamičke sile pritiska koja doprinosi postizanju bolje stabilnosti pri većim brzinama. Pored toga, zahvaljujući detaljnoj studiji aerodinamike, moguće je bilo smanjiti turbulenciju vazduha u putničkom odeljku kada je krov podignut, što čini vožnju udobnom čak i pri velikim brzinama.

Ojačana konstrukcija sa grafitnim elementima

 

U odnosu na kupe, pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider ima veću težinu zbog konstrukcijskog ojačanja koje se zahteva zbog sigurnosnih propisa za vozila sa otvorenim krovom. Međutim, pošto je mala težina jedna od najjačih prednosti originalnog modela, dizajneri su uspešno ograničili ovo povećanje – od ukupno 60 kg – zahvaljujući upotrebi grafita za dodatne elemente, kao što su stabilizator šipke, spojleri i prsten vetrobrana. Zadnji prozor je takođe zamenjen sa nastavkom karoserije u kompozitnom laminatu u koji se smeštaju nasloni za glavu i stabilizator šipke. Mora se naglasiti da je kompozitni laminat male gustoće, samo 1,5 g/cm³, značajno lakši od čelika (~7.8 g/cm³) i aluminijuma (~2.7 g/cm³), i lakše se mehanički obrađuje. Pored toga, u poređenju sa aluminijumom, ne deformiše se pri manjim sudarima, i ekstremno je otporan na hemijske i atmosferske agense. Efikasno raspršuje zvuk, čime doprinosi akustičnoj udobnosti.

Novi titanijumski i grafitni izduvni sistem

Pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider usvaja dvostepeni centralni izduvni sistem sa titanijumskim i grafitnim auspuhom koji je napravio Akrapovič, kompanija koja proizvodi izduvne sisteme za Moto GP, Superbike, Supersport, Motocross i Enduro. Među njegovim prepoznatljivim osobinama je električni ventil sa bežičnom tehnologijom: samo pritiskom na određeno dugme na komandnoj tabli potpuno otvara izduvni ventil, što doprinosi boljem učinku i daje automobilu moćan, nepogrešiv zvuk.140304_AR_4C_Spider_01

Odličan učinak sa novim „četvorocilindarskim“ 1750 Turbo Petrol Alfa TCT motorom

Potvrđen je motor za kupe verziju: novi „četvorocilindarski“ 1750 Turbo Petrol motor koji obuhvata inovativni aluminijumski blok – što omogućuje uštedu od 22 kg – i posebne usisne i izduvne sisteme koji su optimizirani za još veće unapređenje sportskog izgleda auta. Pored toga, može se pohvaliti vrhunskim tehničkim rešenjima uključujući direktno ubrizgavanje goriva, dvostruko kontinuirano promenljivo podešavanje ventila, turbopunjač i revolucionarni sistem za kontrolu ispiranja koji uklanja efekat zaostajanja snage kod turbomotora. Motor 1750 Turbo Petrol uparen je sa inovativnim Alfa TCT automatskim dvostrukim menjačem sa suvim kvačilom, što je jedinstveno merilo u njegovim segmentima zbog ograničene težine i ekstremne brzine aktivacije. Brzine se takođe mogu menjati i u sekvencijalnom režimu uz upotrebu „shift paddle“ ručki koje se nalaze iza volana. Sa ovom opremom, pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider osigurava čak i najprofesionalnijem vozaču izvanredan učinak i osećaj: od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi, maksimalna brzina koja je više od 250 km/h, pored izvanrednog usporavanja i vršnog bočnog ubrzanja. Sve se ovo postiže i sa izbalansiranom raspodelom težine, sa 40% na prednjoj osovini i 60% na zadnjoj.

Konačno, kao sve najnovije generacije Alfa Romeo, i pretpremijera modela Alfa Romeo 4C Spider opremljena je sa DNK selektorom. Ovaj uređaj dozvoljava vozaču da promeni temperament kola da bi se prilagodio uslovima kojima je izložen u datom momentu. Pored tri podešavanja koja su dostupna do današnjeg dana – Dynamic, Neutral i All Weather – uređaj koji je napravljen za Alfa Romeo superauto ima i četvrti režim: „Race“, dizajniran da dodatno poboljša vozačko iskustvo na putu.

Upravljanje

Pored njegovog apsolutnog učinka, upravljanje pretpremijerom modela Alfa Romeo 4C Spider čini ga jedinstvenim. Možete potpuno uživati u kolima u svim situacijama, a ne samo tokom ekstremne upotrebe na putu, zahvaljujući osećaju i lakoj vožnji na vrhunskim nivoima. Napredni sistem kontrole napravljen je za Alfa Romeo kabriolet, zajedno sa sportskim vešanjima – prednje preklopljene viljuškaste spone napred i unapređeno Makferson pozadi sistem za kočenje sa diskom sa samoventilacijom, gume sa različitim prečnicima i direktnim upravljanjem.