14/07/2024

Folksvagen je predstavio šestu generaciju Transporter kombi serije, poznatije još i kao T6. Razvojni put do novog modela Folksvagen je započeo još davne 1950. godine, kada je plasirao na tržište prvi model Transporter kombi serije pod nazivom Tip 2, a zanimljiva je i činjenica da je originalna Buba  bila imenovana kao Tip 1.tpv_small

Novi T6 je zadržao kutijastu siluetu svog prethodnika T5, a Foslkvagen je inspiraciju za novi model svakako pronašao i u Tristar konceptu prikazanom 2014. godine. Tako T6 odlikuju oštrije crte, a dostupni su i modeli sa detaljima poput LED farova i zadnjih svetala.

Tristar koncept 2014. nam je takođe dao i premijeran uvid u modernizovan enterijer  T6. Šestu generaciju Transporter kombi serije odlikuje nova kontrolna tabla, kao i najnoviji informativno-zabavni program sa displejom od 15.24 cm.

Na listi opreme T6 nalaze se i adaptivni tempomat, elektronsko upravljanje petim vratima, sistem za automatsko kočenje u gradskom saobraćaju, sistem za upozorenje na sudar, kao i novi kotrolni sitem prilagodljive šasije pod nazivom Dynamic Cruise Control, koji  omogućava elektonsko podešavanje oslanjanja, te se mogu izabrati tri načina vožnje – standardna, udobna i sportska vožnja.interior_caravelle_small

Kao i svi njegovi prethodnici, T6 je osmišljen kao komercijalno, ali i kao putničko vozilo, a Folksvagen nudi široku  paletu  različitih verzija kombija.

Šestu generaciju Folksvagenove Transporter kombi serije pokreće potpuno nova generacija 2.0 l TDI dizel motora, kodnog naziva ‘EA288 Nutz’, koja je projektovana za EU6 tržišta. Dostupni će biti motori sa 84 KS (62 kW), 102 KS (75 kW), 150 KS ( 110kW), kao i motor sa 204 KS (150kW). U ponudi je i benzinac sa 2.0 l turbo motorom sa 150 konjskih snaga odnosno 110 KW, kao i motor sa 204 KS(150kW).

Da bi proslavio lansiranje novog T6 modela, Folksvagen će na tržište plasirati i limitiranu seriju pod nazivom “Generacija šest” baziranu na Multivan Comfortline putničkom modelu, koja je unapređena LED svetlima, hromiranim detaljima, dvobojnom karoserijom i brojnim dodacima za sigurniju i udobniju vožnju.caravelle_small

Kako je Folksvagen najavio, cena T6 biće u rangu cene prethodnog modela ili malo niža, zavisno od paketa opreme. Početna cena komercijalne verzije vozila biće 23, 035 €, dok će startna cena Multivan modela biti od 29, 952€.