14/07/2024

Novi model Škode „fabije“ R5 trijumfovao na Češkom reli šampionatu

Rally Sumava Klatovy 2015 6212

U Klatovi se od 24-og do 25-og aprila održao prvi reli u okviru Češkog reli šampionata – Šumava Klatovy Relly na kojem je pobedila nova Škoda “fabia” R5. Novi model je vozio azijsko-pacifički šampion Jan Kopecky, postigavši najbrže vreme u 11 od 12 specijalnih etapa i tako pobedio na 50-tom Šumava Klatovy reliju. Vozači, Kopecky i Pavel Dresler su sve etape relija, čija je ukupna dužina 150,71km, prešli za 1:20:20.9 h, dok je drugoplasirani Francuz Bouffier vozio sa 1:34.6 minuta zakašnjenja u odnosu na prvoplasirane. Novi automobil je bodrilo hiljade obožavalaca, koji se pokazao kao brz i pouzdan auto.

Rally Sumava Klatovy 2015 6212
Rally Sumava Klatovy 2015 6212

Pobednik relija, Jan Kopecky, istakao je da se novi Škodin model pokazao u najboljem mogućem svetlu, i da iako je “fabia” R5 prošla mnoge testove pre trke, njene performanse su tek na samom reliju mogle da dođu do izražaja. Zadovoljan kako rezultatom, tako i automobilom, Jan Kopecky je saopštio da sa nestrpljenjem očekuje sledeće relije.

Michal Hrabanek, Direktor Škoda motosporta, istakao je svoje oduševljenje pobedom nove Škode “fabie” R5 na njenom debiju u Češkoj, zemlji u kojoj je i osnovana Škoda. Direktor je naveo da je pobeda nove ”fabije” svakako potvrdila da je Škoda na pravom putu kada je dizajniranje reli automobila u pitanju, a da je pred novim modelom još mnoštvo izazova koji slede u narednim relijima.

Škoda je brend sa tradicijom u motosportu, jer je na scenu moto dešavanja stupila još davne 1901. godine. Pobeda nove „fabije“ R5 nije veliko iznenađenje, uzimajući u obzir činjenicu da je brend godinama osvajao brojne trofeje, i to sa Međunarodnog relija (IRC), FIA Evropskog reli šampionata (ERC), FIA Azijsko-pacifičkog reli šampionata (APRC), kao i sa nekih drugih poznatih trka poput relija u Monte Karlu.

Rally Sumava Klatovy 2015 6213
Rally Sumava Klatovy 2015 6213

Prethodni reli model, „Fabija Super 2000“, bio je do sada najuspešniji Škodin model za 114. godina, koliko je Škoda u motosportu. Vozači su sa pomenutim modelom u periodu od 2009. do 2014. osvojili ukupno 50 domaćih i inostranih titula. Međutim, kompanija je ove godine odlučila da svoje obožavatelje obraduje sa novim reli modelom „fabijom“ R5, koju je Međunarodna automobilska federacija FIA zvanično odobrila 1. aprila ove godine, a Škoda je međunarodnim medijima predstavila u Češkoj 15. aprila.

Brend veruje da će novi model biti uspešan, a prvim trijumfom na Šumava reliju u okviru Češkog reli šampionata „fabija“ R5 je osigurala savršen početak. Kako će se novi model pokazati pratićemo i na relijima koji nam uskoro slede, a to su svakako FIA Svetski reli šampionat (WRC) od 21. do 24. maja, kada će “fabiju” R5 voziti evropski šampion Esapekka Lappi i Pontus Tideman, kao i drugu trku u okviru Češkog šampionata od 22. do 23. maja na Krumlov reliju.