23/05/2024

Od Grdelice do Vladičinog Hana, na deonici Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru održan je “novinarski safari” u okviru kojeg je 13 medijskih ekipa, među kojima i naša ekipa Mobil Auto TV, obišlo čitavu trasu autoputa od 26 kilometara. Medijske ekipe su, zajedno sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Zoranom Mihajlović i direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem, imali prilike da vide tunele Predejane i Manojle, mostove Vrla i Džemin do, Momin kamen, petlje Predejane i Vladičin Han. Mihajlović je nakon safarija obraćajući se novinarima navela da smo  upravo mi,  prvi vozači koji su prošli autoputem kroz Grdeličku klisuru, čiju se izgradnja završava.

 

Kad novi put bude zvanično otvoren, svi putnici sigurno će uživati u bezbednijoj i komfornijoj vožnji, a mnoge će obradovati i činjenica da će za putovanje od Leskovca do Soluna ubuduće biti potrebno samo četiri sata. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je najveći deo auto-puta kroz Grdeličku klisuru završen i da je najvažnije da sve bude sigurno i bezbedno kako bi put bio pušten u saobraćaj. Vi ste prvi vozači koji su prošli auto-putem kroz Grdeličku klisuru, čiju izgradnju završavamo. Želela sam da dođete i sami vidite šta je sve urađeno, da vidite šta su sve naši radinici ovde uradili i kako su se borili sa prirodom da bi izgradili ovaj auto-put. I želim da prenesete svoje utiske građanima Srbije kako sve ovo izgleda, da im vi ispričate kako ste doživeli sve ovo, jer vi ćete sutra da se vozite ovim auto-putem”, rekla je Mihajlovićeva novinarima posle obilaska. Ona je istakla da prošle godine nije bilo nijednog metra asfalta u Grdeličkoj klisuri, a do 2014. gradnja na ovom delu Koridora nije ni započeta. Od ukupno 26,3 kilometra, danas je pod asfaltom 24,5 kilometara. “Danas imamo još nekoliko kritičnih tačaka na kojima se zaista danonoćno radi kako bi bezbedan i moderan auto-put što pre bio pušten u saobraćaj. Zato želim da zahvalim svima vama što smo zajedno prošli ovom trasom”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je naglasila da se tokom sedmice koju je provela u Grdeličkoj klisuri uverila da se radi danonoćno i da svi izvođači daju sve od sebe da se posao završi. Najvažnije je da auto-put bude bezbedan i dok se u to ne uverimo nećemo ga pustiti u saobraćaj. Izvođačima poručujem da to što se sutra naš tim Ministarstva vraća za Beograd ne znači da se vrlo brzo nećemo videti ponovo. Nema opuštanja, vidimo se ubrzo! Doći ću ponovo da proverim kako se radi, tako da nema doviđenja, već vidimo se”, dodala je Mihajlovićeva. VD direktora „Koridora Srbije“ Zoran Babić rekao je da je pre dve godine Grdelička klisura bila prirodna lepota, a da je danas krasi moderan auto-put, sa mostovima, dve petlje, dva tunela.

“Ušli smo u poslednjih 1,5 odsto svih radova i tome smo potpuno posvećeni”, rekao je Babić.