Novi Kia Sorento predstavljen u Beogradu

Novi Kia Sorento predstavljen u Beogradu

30/08/2015 Off By admin@mobilpublic

Novi Sorento nastao je na čvrstim temeljima uspešnog prethodnika, a dolazi sa jedinstvenom kombinacijom stila, praktičnosti i tehnologije. Potpuno novi Kia Sorento naći će se u prodaji širom Evrope sredinom 2015. godine. Novi uglađeni SUV, zabačenog profila i zaobljene, oblikovane površine donose ispunjeniji dizajn treće generacije ovog modela. Uz vrhunski premium izgled i osećaj, kao i veću prostranost, dolazi i sa brojnim inovativnim mogućnostima.

sorento-26

Dizajneri treće generacije Kije Sorento, svoju inspiraciju za novi automobil, slikovito su opisali kroz naziv »ulični vuk«. Iako su promene stila bile evolucijske, one suptilno menjaju karakter novog Sorenta, naglašavajući gladak, talasast profil kao vodeće obeležje stila. Na taj način osigurali su da novi model bude izraženiji i upečatljiviji na drumu. Prednji dio novog Sorenta, uključuje podignuta, naglašena prednja svetla, istaknutija svetla za maglu i uspravniju masku u obliku tigrovog nosa s prepoznatljivim trodimenzionalnim dijamantskim uzorkom, koji je prvi put predstavljen 2013. na Kijinom konceptu Cross GT.

Gledano iz profila, novi model zadržava Sorentov dug poklopac motora karakteristične širine D-stuba. Novost su i niža linija krova, više stranice i zabačen oblik koji automobilu daju dramatičniji, mišićav stav. Istaknuta »ramena« na zadnjem delu vozila, dodatno doprinose tom utisku. Po prvi put, Kia je na novom modelu predstavila novu lasersku tehnologiju varenja. Ista omogućava bolju povezanost ploča koje su sada bliže jedna drugoj. Na taj način Kijini dizajneri stvorili su napredniji oblik karoserije te dodatno naglasili premium, moderan izgled i utisak na automobilu.

Za mekši izgled novog Sorenta, između ostalog, zaslužne su i promene u dimenzijama vozila. Dužina je povećana za 95 mm (na konačnih 4780 mm), visina je smanjena za 15 mm (na konačnih 1.685 mm), dok je širina povećana za 5 mm (na konačnih 1.890 mm). Najveći deo u oblikovanju novina vođen je od strane Kijinog dizajnerskog studija u korejskom Namyangu, dok su svojim radom doprineli i dizajnerski centri u Frankfurtu i Irvajnu.

sorento-35

»Moderan i širok«

Većina Sorentovih poboljšanja nalazi se u putničkoj kabini, a za dizajn enterijera odgovoran je Kijin evropski dizajnerski tim. Dizajneri su u dizajnerskom centru u Frankfurtu stvorili elegantnu, luksuznu kabinu, izrađenu od znatno kvalitetnijeg materijala.

Glavno obeležje dizajna enterijera sažeto je u dve reči: »moderno i široko«. Na taj način sve u novom Sorentu ostavlja utisak izvanredne stabilnosti. Upravo zato i instrument tabla sa meračima deluje široko, a unutrašnje obloge koje se protežu do vrata, „obgrljuju“ prostor prednjih sedišta. Veći udeo materijala mekih na dodir i kvalitetne kože stvaraju utisak modernog i luksuznog automobila te donose premium atmosferu u novi Sorento. Jedan od najprepoznatljivijih unutrašnjih detalja, korisničko sučelje okruženo presvlakama u srebrnoj boji, izgleda kao švajcarski sat i uključuje Kijinu najnoviju tehnologiju HMI (Human Machine Interface).

Plutajuće konture instrument table koja obgrljuje vozača i krivulje koje u vratima obavijaju zvučnike na ručkama vrata, dodatno doprinose luksuznom izgledu vozila. U ponudi će se naći jednobojni (crni) ili dvobojni (crni u kombinaciji sa peščano-bež bojom) enterijeri koji se dodatno mogu kombinovati sa presvlakama od kože ili tkanine. Osim navedenog dostupna je i opcija smeđe ili svetlo sive kožne presvlake.

sorento-36

Udobnost, praktičnost i nove tehnologije

U odnosu na prethodnu generaciju modela, povećanje spoljnih dimenzija i međuosovinskog razmaka (+80 mm, trenutno 2780 mm) oslobodili su dodatni prostor u kabini novog
automobila. Iako je linija krova niža za 15 mm, promenjen položaj sedišta osigurava veći prostor za glave i noge putnika u sva tri reda. Prtljažni prostor takođe je povećan (na trenutnih 87 mm), a sa preklopljenim trećim redom sedišta, kapacitet se povećava do 17,5% – sa početnih 515 litara na 605 litara (VDA). Novi Sorento takođe donosi novu podnu pregradu sa poklopcem.

Sorento je dostupan u verziji sa 5 ili 7 sedišta. Drugi red sedišta u novom Sorentu deljiv je u odnosu 40/20/40 te dolazi s višim sklopivim središnjim naslonom za ruke. Drugi red sedišta, u verziji sa 7 sedišta, opremljen je i opcijom za “daljinsko sklapanje”. Kontrolisan sa dve poluge sa strane prtljažnog prostora, omogućuje lakši ulazak i izlazak trećem redu sedišta. Novi Sorento debitovao je u mnogim naprednim područjima on-board tehnologije koje poboljšavaju udobnost i iskustvo vožnje. Zavisno od tržišta, nove dostupne opcije uključuju:

360-stepeni pogled oko vozila (Around-View Monitor) koji sa četiri kamere pomaže vozaču prilikom parkiranja prikazujući na ekranu vozilo iz ptičije perspektive, kao i pametni prtljažnik
(Smart Power Tailgate). Sistem pametnog prtljažnika automatski otvara prtljažnik kada prepozna ključ u neposrednoj blizini prtljažnika. Na taj način vozači mogu kese i teške predmete lakše odložiti u vozilo.

sorento-31

Poboljšanja i dorade

Kroz razvoj novog Sorenta Kijini inženjeri takođe su se fokusirali na jačanje strukture karoserije i smanjenje buke i vibracija. Nove karakteristike povećale su prefinjenost te su stvorile mirno okruženje za putovanja. Povećana čvrstoća nove karoserije (do 14% u poređenju sa prethodnim modelom) pruža izvrstan temelj, poboljšanu prefinjenosti i veću sigurnost. Smanjenju buke i vibracija novog Sorenta doprinose i novi materijali koji služe kao zvučna izolacija za tunel menjača. 29% deblja izolacija armaturne table (povećano sa 0,7 mm na 0,9 mm ), veći motor i prenos doprinose većoj prefinjenosti i upravljivosti. Za dizel modele tu je novi pokrov filtera čvrstih čestica i akustična zaštita montirana na poklopac pogonskog lanca. Buka u kabini je smanjena od 3 do 6 posto, zavisno od uslova vožnje.

Poboljšan motor, vožnja i upravljivost

Kako svakim danom očekivanja kupaca rastu, Kijini inženjeri uložili su mnogo truda kako bi poboljšali svaki aspekt iskustva vožnje novog Sorenta te su uveliko usavršili motore, upravljivost i oslanjanje. Novi Sorento donosi tri motora izlazne snage u rasponu od 136 do 147 kilovata (185 do 200 KS). 2,4-litarski benzinski motor sa direktni ubrizgavanjem (GDI) i dva turbo dizel motora (2,0 i 2,2), koji će predstavljati većinu na evropskom tržištu.

sorento-43

Pri razvoju novog Sorenta, glavni fokus Kijinog inženjerskog tima bio je na postizanju udobnosti vožnje, stabilnosti pri većim brzinama i upravljivosti, koji su omogućili unapređenje u unutrašnjem kvalitetu i smanjenje buke i vibracija. Potpuno nezavisno oslanjanje zadržava formu prethodnog modela (McPhersonov napred i Kia Multilink nazad), ali istovremeno donosi i niz izmena.

Zadnje oslanjanje ima veći izolator, koji je sada bolje izolovan od kabine, kao i veće amortizere koji su sada montirani vertikalno iza osovinske linije te poboljšavaju kontrolu pokreta.
Ove promene, u kombinaciji sa dužim međuosovinskim razmakom, rezultuju znatno boljim iskustvom vožnje uz smanjen osećaj neravnina na putu. Na taj način Sorento je postao izrazito udobno vozilo u kome će te se rado zaputiti na duže putovanje. Novi električni servo volan (R-MDPS) smešten je neposredno na letvi volana – umesto na stubu volana, gde je bio smešten kod prethodnika. To omogućava bolji osećaj upravljanja i brži odziv i osigurava da Sorento bude okretan i sportski.