Novi Ford Focus: napredna tehnologija, fina izrada i poboljšana ekonomičnost

Novi Ford Focus podiže na viši nivo vozilo sa reputacijom najprodavanijeg u svetu odvažnijim, emotivnijim spoljašnjim dizajnom, finijom izradom, intuitivnijom novom unutrašnjošću, paketom novih tehnologija koje poboljšavaju kvalitet života i velikim poboljšanjima u ekonomičnosti potrošnje goriva.

Debituje danas na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija /Mobile World Congress/ u Barseloni, a sledeće nedelje i na Salonu automobila u Ženevi. Sportski karakter novog Focusa i dopadljivost u vožnji su polirani upečatljivom horizontalnom rešetkom, unutrašnjošću inspirisanom kokpitom i dostupnošću s ručicom za promenu stepena prenosa ispod upravljača. Novi Focus, koji u prodaju kreće u drugoj polovini 2014-te, takođe obeležavaju evropski debi SYNC 2, Fordovog naprednog informacionog i zabavnog sistema, kao i novi 1,5-litarski EcoBoost benzinski i TDCi dizel motori.

NewFordFocus_5Door_04_1

Ford Focus je prvi put predstavljen 1998-me, a od tada je širom sveta prodato više od 12 miliona tih automobila, uključujući 6,9 miliona u Evropi. Sadašnji Focus je prošlog meseca potvrdio renome najprodavanijeg vozila na svetu – na osnovu Fordove analize podataka kompanije Polk o registracijama za prvih devet meseci 2013. Ford procenjuje da je u 2013. globalna prodaja Focusa dostigla 1,1 miliona, uključujući više od 300.000 u Kini, što ga čini najprodavanijim putničkim vozilom na najbrže rastućem tržištu novih automobila u svetu.

Ford je napravio sofisticiraniji i naprednji Focus sa redizajnom koji odražava globalni dizajnerski jezik Jedan Ford /One Ford/, a koji dopire preko novog Mondea i Fieste.

Dostupan s dodatnim novim bojama spoljašnjosti Deep Impact Blue i Glace Blue, novi Focus ima nižu, širu pojavu, sa novom haubom, prednjim delom i rešetkom. Hauba je izvajana u dinamičkom obliku – od prednjeg stuba do uglova gornjeg dela maske hladnjaka izvrnutute trapezoidne forme kako bi isporučila jak, ponosan izgled.

Tanji, „isklesanji“ prednji farovi i više pravougana, izduženija svetla za maglu dodaju odvažnosti prednjeg dela. Suptilni hromirani detalji doprinose osećanju elegancije, dok je zadnji deo automobila takođe elegantniji, sa novom formom i aranžmanom zadnjih vrata, kao i tanjim zadnjim svetlima.

???????????????????????????????????

 Kada je redizajnirao unutrašnjost novog Focusa, Ford je slušao povratne informacije potrošača i odgovorio sa intuitivnijim rasporedom, dopunjenom opremom volana i centralnim „deskom“ sa manje kontrola i prekidača. Nove crne saten obloge i hromirani detalji doprinose čistijem, modernijem izgledu, a tu je i više logičkih i intuitivnih funkcija.

Pregrada u novoj centralnoj konzola nudi više prostora, kao i novi, klizni, integrisani naslon za ruke. Nova podesiva konzola prilagodljiva je za razne boce i čaše sa kapacitetom da istovremeno drži jednolitarsku bocu sa vodom i šolju zapremine 0,4 litara. Novi korisnici Focusa će takođe uživati u tihoj vožnji, što je postignuto debljim tepisima, debljim staklom na bočnim prozorima i poboljšanom izolacijom ležišta motora.

Novi Focus će biti prvo vozilo u Evropi koje će ponuditi SYNC 2. Fordov napredni sistem za informisanje i zabavu ima 8-inčni ekran u boji visoke rezolucije osetljiv na dodir i naprednu kontrolu glasom za lakši pristup audio sistemu, navigaciji , kontroli klime i kompatibilnim mobilnim telefonima.

Navigacioni sistem u SYNC 2 takođe nudi, po prvi put u Evropi, split-screen displej sa detaljnim raskrsnicama, izgovorom naziva ulica, spajanjima sa auto-putevima u 3D formatu, važnim orijentirima, Mišlenovim vodičem i Mišlenovim zelenim vodičem /MICHELIN guide and MICHELIN Green Guide/. SYNC 2 omogućava vozačima da izdaju jednostavnije “jednokratne” naloge do navigacionih destinacija i da „pitaju“ sistem da svira muziku željenog umetnika. Jednostavnim pritiskom na dugme za kontrolu glasom i izgovorom: “Ja sam gladan”, sistem će prikazati listu lokalnih restorana, za koje zatim možete dobiti uputstva o pravcu do željene destinacije.

NewFordFocus-5door-06_1

 Novi Focus je prvi Ford koji će ponuditi upravno parkiranje, novu hands-free parking tehnologiju koja pomaže vozaču da se uparkira u prostor između drugih automobila.

 Sadašnji Focus je uveo pomoć pri paralelnom parkiranju posredstvom Active Park Assist, koji, na pritisak dugmeta, koristi ultrazvučne senzore za lociranje mesta za parking i usmerava vozilo dok vozač kontroliše gas i kočnicu. Dodavanje dva nova senzora u zadnjem delu novog Focusa omogućava operaciju upravnog parkiranja na isti način.

Dodatni senzori takođe omogućavaju Fordu da ponudi, po prvi put u Evropi, tehnologije koje pomažu vozačima, kao što je manevar od parking mesta:

  • Cross Traffic Alert upozorava vozače nazad od parking prostora na vozila koja uskoro mogu prolaziti iza njih. Funkcionišući uz pomoć radara u opsegu do 40 metara, sistem će izdati tri različita signala upozorenja ukoliko otkrije vozilo koje se približava
  • Park-Out Assist pomaže vozačima kada izlaze sa paralelnog parking prostora. Nakon što je vozač izabrao levu ili desnu stranu, sistem komanduje upravljačem,dok vozač upravlja gasom i kočnicom

Ford je takođe unapredio svoj popularan Active City Stop sistem za izbegavanje sudara, koji predpriprema kočnice i – ako vozač i dalje ne reaguje – smanjuje obrtni momenat i automatski aktivira kočnice kako bi se smanjio uticaj od sudara. On je poboljšan – da radi pri brzinama do 50 km/h, u odnosu na 30 km/h, kolika je maksimalna brzina u trenutnoj verziji.

Ford takođe u Evropu uvodi sistem Pre-Collision Assist. On radi na sličan način kao Active City Stop, ali sa mnogo većim dometom detekcije vozila za podršku vozaču pri većim brzinama, na primer, na autoputu, izdavanjem upozorenja i, ako je potrebno, aktivacijom kočenja.

Sadašnja tehnologija Adaptive Cruise Control omogućava vozačima Focusa da održe određenu razdaljinu od vozila ispred, čak i kada to vozilo putuje sporije od brzine krstarenja. Za situacije kada Adaptive Cruise Control nije aktivan, Ford sada, po prvi put u Evropi, uvodi novi sistem upozorenja na rastojanje i nagoveštaj /Distance Alert and Indication system/, koji omogućava vozačima da podese željenu razdaljinu koju bi želeli da se održi od vozila ispred. Ukoliko se vozilo približava, sistem, sa displeja na komandnoj konzoli, izdaje upozorenje u tri faze – od sive, preko žute do crvene boje pre nego što se oglasi zvuk.

Novi Focus će takođe, po prvi put, biti opremljen Fordovom MyKey tehnologijom. MyKey omogućava vlasnicima da programiraju ključ – obično za mlađe vozače – koji ograničava maksimalnu brzinu, smanjuje maksimalne perfomanse audio sistema, a može i da „ugasi“ automobil u potpunosti, ako vozač i putnici ne koriste sigurnosne pojaseve. Sistem može da spreči vozača da deaktivira bezbednosne tehnologije, kao što su elektronska kontrola stabilnosti (ESP) i Active City Stop, koji može da pomogne da se ublaže ili spreče sudari pri malim brzinama.

NewFordFocus-interior-01_1

Poboljšan sistem prilagodljivih prednjih svetala sada prilagođava zrake novih bi-ksenon HID prednjih svetla da najbolje odgovaraju konfiguraciji puta. Sistem procenjuje ambijentalno svetlo koje okružuje vozilo, kao i objekte na putu ispred, a zatim podešava ugao i intenzitet prednjih svetla jednom od sedam postavki – u zavisnosti od brzine vozila, ugla upravljanja i udaljenost do objekta ispred.

Pri velikim brzinama, kao što su na autoputu, farovi će biti podignuti da projektuju duži, ravniji zrak za vidljivost što dalje napred; u gradovima, gde su niže brzine i ulično osvetljenje intenzivnije, zrak će se raširiti nadole za intenzivnije osvetljavanje puta odmah ispred vozila. Kada se vozi kroz krivine pri nižim brzinama, sistem će projektovati snop ka strani puta da bi biciklisti i pešaci bili vidljiviji. Sistem će podržati vozače u krivinama pri većim brzinama usmeravanjem svetla dublje u krivinu.

Novi Focus će nastaviti da nudi prethodno uvedene inovativne funkcije koje vozači umeju da cene i oslanjaju se na njih, kao što su zaštitnik na ivici vrata (Door Edge Protector), koji obezbeđuje amortizovanje slučajnog oštećenje, aktivirajući zaštitno zakrilce koje pokriva ivicu vrata – u deliću sekunde nakon što su vrata otvorena.

Novi Focus preuzima od aktuelnog priznat DNK – zabavan u vožnji, čiji je nivo podignut poboljšanim rukovanjem i upravljanjem. Fordovi inženjeri su kreirali solidniji, osećaj boljeg odgovora i vezanosti za put kroz povećanje čvrstine strukture prednjeg dela, reviziju geometrije ogibljenja, povećanu bočnu krutost “bitno upravljačkim” ležajima oslanjanja, novim podešavanjem amortizera i ugradnjom novog elektronskog programa za kontrolu stabilinosti. Elektronska asistencija u upravljačkom mehanizmu /Electric Power Assist Steering/ takođe je nanovo podešena da vozaču omogući osećaj da je još više povezan sa putem.

Novi Focus nudi značajno poboljšanu efikasnost u potrošnji goriva u mnogim verzijama u odnosu na trenutni model, zahvaljujući novim pogonskim opcijama. Najviše su poboljšani modeli sa pogonom na dizel, koji će ponuditi 19 procenata smanjenja u potrošnji goriva, dok će najviše poboljšani modeli sa benzinskim motorima ponuditi 17 odsto smanjenja potrošnje.

Novi Focus će biti prvo vozilo u Evropi koje će biti u ponudi sa ekonomičnim, novim 1,5-litarskim EcoBoost benzinskim motorom (150 i 180 KS) i novim 1,5-litarski TDCi dizel motorima (95 i 120 KS). Fokus će i dalje biti u ponudi sa 1,0-litarskim EcoBoost benzinskim motorom (100 i 125 KS), koji je prošle godine bio izabran od trećine kupaca Focusa, a za 2012. i 2013. je poneo ime Međunarodnog motora godine. Tu će takođe biti i nova verzija 1,0-litarskog EcoBoost motora sa emisijom CO2 od 99 g/km, što će biti prvi nehibridni porodični automobil u Evropi sa dizel motorom koji nudi emisiju CO2 ispod 100 g/km.

Verzija 1,5-litarskog dizel motora od 120 KS sa PoverShift automatskim menjačem će biti uvedena sledeće godine i ponudiće 19 odsto poboljšanu ekonomičnost u odnosu na ekvivalentni pogon u trenutnom Focusu. Novi Focus opremljen automatskim menjačem i nagrađivanim 1.0-litarski EcoBoost motorom, koji će takođe biti uveden sledeće godine, ponudiće poboljšanje od 17 odsto u odnosu na ekvivalentni pogon motora koji će zameniti. Verzija 2,0-litarskog TDCi dizelaša sa 150 KS će pokazati 14 odsto poboljšanja kada je opremljena ručnim menjačem (13 odsto sa automatskim menjačem).

Novi Focus će takođe biti dostupan sa „pedalama“ – ručicama koje omogućavaju vozačima da kontrolišu promene stepena prenosa zadržavajući svoje ruke na volanu. Ove ručice će biti dostupne kao opcija u svim verzijama sa automatskim i PowerShift (automatizovanim) menjačima, kako sa dizel, tako i sa benzinskim motorima.

Da bi zadovoljio sve veću potražnju kupaca za Focusom, koji se prodaje na više od 140 tržišta, Ford sada „pojačava“ kapacitete za proizvodnju ovog automobila širom sveta – u osam fabrika na četiri kontinenta. Fabrike u Nemačkoj, SAD, Rusiji, Kini, Tajlandu, Vijetnamu, Tajvanu i Argentini imaju kombinovani kapacitet za godišnju proizvodnju više od 1,5 miliona vozila Focus, po dinamici više od dva vozila u minutu. U Evropi, Ford proizvodi novi Focus na svakih 90 sekundi.