Novi Fiat Tipo osvojio prestižnu nagradu „Autobest 2016“

Novi Fiat Tipo osvojio prestižnu nagradu „Autobest 2016“

18/12/2015 Off By admin@mobilpublic

Međunarodni žiri Autobesta – nezavisne organizacije osnovane 2001. godine – proglasio je Fiat Tipo najboljim automobilom 2016. godine. Ovo priznanje ponovo potvrđuje nameru da ovaj model postane funkcionalan automobil sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, što predstavlja ključni koncept funkcionalne porodice brenda Fiat. Ovaj automobil je prepun onoga što kupci iskreno cene, uz jednostavnu gamu i transparentnu komercijalnu ponudu.

151126_Fiat_Tipo_autobest

Žiri od 26 novinara iz oblasti automobilizma koji predstavljaju 26 evropskih zemalja i koji pokrivaju 91% ukupne populacije na kontinentu dodelio je ovom automobilu 1.492 poena za trinaest različitih parametara, uključujući dizajn, komfor, ekonomičnost upotrebe, upravljivost, cenu, mrežu servisa, distribuciju rezervnih delova, različitost i vrednost otkupa. Ukratko, da bi pobedio, automobil mora predstavljati najbolju ponudu za većinu evropskih kupaca.

Ove godine, novi Fiat Tipo je bio ispred preostalih četvoro finalista: nove Opel Astre, novog Hyundai Tucsona, Honde CRV i Mazde CX-3. Prema žiriju, Tipo je izvanredan proizvod koji ima sve elemente koji su potrebni da bi zadovoljio prosečnog kupca u Evropi: dizajn, motore, traženi kvalitet, udobnost, različitost i odličan odnos cene i kvaliteta.

Uz novo izvanredno dostignuće modela Tipo, modeli brenda Fiat su do sada bili dobitnici ove zavidne nagrade ne manje od tri puta, što predstavlja rekord među brendovima koje je Autobest ocenjivao: prvi put ovu nagradu je dobio Fiat Panda (2003.), dok je druga bila Linea (2008.).

_AF28196

Svečana dodela nagrade održaće se u februaru u Milanu. To će biti prva proslava nakon što se žiri proširio uključivanjem jedanaest novih članova koji predstavljaju Austriju, Belgiju, Francusku, Irsku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Portugaliju, Španiju, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Konkretno, novi automobil kombinuje veliku zapreminu prtljažnika (520 litara) sa kompaktnim ukupnim dimenzijama (dug je 4,54 metra, širok 1,79 metara a visok 1,49 metara). Međuosovinsko rastojanje od 2,64 metra naglašava izuzetnu udobnost njegovog enterijera. Sve ovo je poboljšano italijanskim dizajnom, i spolja i iznutra, što automobil čini jedinstvenim u svom segmentu.

Ovaj novi automobil ima pouzdanu konfiguraciju vešanja za veoma preciznu vožnju, ima odličnu stabilnost na putu i izvanrednu udobnost: nezavisno vešanje tipa McPherson na prednjoj osovini i torzija na zadnjoj osovini. Te dve konfiguracije su optimizovane za smanjenje težine i time doprinose smanjenju potrošnje goriva.

U pravom stilu brenda Fiat, novi Tipo je prepun raznih pametnih rešenja koja svakome ko se nalazi u njemu čine život boljim. Tu su na primer izvanredno bogata standardna oprema i dostupnost sistema UconnectTM sa 5-inčnim ekranom osetljivim na dodir u boji, bluetooth hands free system, audio prenos, sistem za čitanje teksta i glasovno prepoznavanje, AUX i USB ulazi sa iPod integracijom, tasteri na upravljaču, i na zahtev, zadnja kamera za parkiranje i novi navigacioni sistem TomTom 3D Touch.

_AFP3653_1

Ime automobila — Tipo – koje se nalazi na oznaci modela je proslavljeno ime koje je Fiat koristio mnogo puta tokom svoje istorije duže od jednog veka. Jedan od modela koji je poneo ovo zavidno ime bio je automobil izrađen u gotovo dva miliona primeraka u periodu od 1988. do 1995. godine i koji je dobio nagradu „Automobil  1989. godine“ takođe zbog svoje različitosti, velikog prostora u unutrašnjosti i kompaktnih spoljašnjih dimenzija. Iste dobitne karakteristike mogu se naći i kod novog modela Tipo, praktičnog i funkcionalnog, koji prema savršenoj tradiciji brenda Fiat nudi najbolji odnos opreme i cene, što predstavlja pravu vrednost svakog industrijskog proizvoda.

Novi Fiat Tipo dizajnirao je Centar za dizajn kompanije Fiat u Italiji, model je razvijen u Turskoj zajedno sa odeljenjem Tofaš R&D koje predstavlja jedan od najvećih istraživačkih centara kompanije FCA, a sam automobil napravljen je u fabrici Tofaš u Bursi – jednoj od najboljih fabrika automobila na svetu koja je osvojila zlatnu medalju u Proizvodnji svetske klase.