24/05/2024

Nissan na sajmu automobila u Tokiju predstavlja konceptno vozilo bez emisija IMx

Nedavno je na sajmu automobila u Tokiju predstavljen Nissan IMx, potpuno autonomni konceptni crossover na električni pogon autonomije 600 km. To inovativno konceptno vozilo pruža uvid u budućnost Nissanove inteligentne mobilnosti, strategije kojom Nissan želi promeniti način na koji vozimo automobile, što ih pokreće i kako se uklapaju u društvo. Osmišljen je kako bi ojačao povezanost između vozača i automobila kao bliskog, pouzdanog partnera koji obećava sigurniju, praktičniju i prijatniju vožnju.

Nenadmašnom količinom užitka u vožnji i sposobnošću nadziranja režima vožnje automobila, Nissan IMx vozačima će promeniti svakodnevnu vožnju.

„Konceptni crossover bez emisija, IMx, predstavlja  budućnost Nissanove inteligentne mobilnosti”, rekao je Daniele Schillaci, izvršni potpredsednik globalnog dela marketinga i prodaje, dela za razvoj vozila bez emisija i baterija. „Strategijom inteligentne mobilnosti Nissan želi promeniti način na koji ljudi komuniciraju s automobilima, način na koji će se automobili povezati s društvom u bližoj i daljoj budućnosti.”

Za prijatnija putovanja: Nissan Intelligent Driving

Osnovni dio tehnološke opreme modela IMx buduća je verzija sistema ProPILOT koja omogućava potpuno autonomnu vožnju. Kad se uključi način rada ProPILOT, sistem uvlači upravljač u armaturnu ploču i naginje unazad sva sedišta, što vozaču oslobađa više prostora, a putnicima omogućava da se opuste i uživaju u putovanju. Kad je uključen način rada Manual, vozilo vraća upravljač i sedišta u izvorni položaj i tako vraća nadzor u ruke vozača.

Promicanje praktičnosti i užitka električne vožnje: Nissan Intelligent Power

Nissan IMx  konceptno vozilo bez emisija upotrebljava novu platformu električnih vozila, osmišljenu za maksimalnu efikasnost. Ta platforma omogućava ugradnju potpuno ravne podnice, što rezultira prostranom unutrašnjošću i većim užitkom u vožnji. Nisko težište šasije poboljšava vozne osobine vozila koje će redefinisati segment crossovera.

Snažan, ali tihi pogonski sklop donosi više užitka u vožnji. IMx pokreću dva snažna električna motora postavljena napred i pozadi pa automobil praktično ima pogon na četiri točka. Oni zajedno razvijaju 320 kW snage i neverojatnih 700 Nm obrtnog momenta iz baterije visokog kapaciteta novog dizajna i konstrukcije veće energetske gustine. Ta nova baterija omogućava autonomiju veću od 600 km s jednim punjenjem pa putnici mogu duže uživati u pustolovinama, bez razmišljanja o punjenju.

Deo društvene infrastrukture: Nissan Intelligent Integration

Nissan IMx doprinosi društvenoj infrastrukturi kao nijedan automobil do sada. Npr. nakon što preveze vlasnika do aerodroma, IMx se može parkirati na mestu koje mu omogućava da se spoji s lokalnom energetskom mrežom i posluži kao „virtualna” elektrana koja vraća električnu energiju u mrežu, čime su proširene funkcije spajanja vozila s domom ili sa zgradom. Kad se vlasnik vrati, automobil ga može pokupiti pred terminalom i odvesti kući. Ceo proces se sprovodi efikasno zahvaljujući, izmedju ostalih, i povećanom kapacitetu baterije te tehnologijama povezivanja s automobilom, uključujući sistem Seamless Autonomous Mobility.

Nova načela dizajna električnih vozila za eru autonomnih vozila

Vozila su do sada dizajnirana s jasnom razlikom između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Spoljni dizajn odiše sigurnošću, a unutrašnji dizajn vozačima pruža okruženje koje im omogućava da se usredsrede na vožnju.

Takvo će se razgraničenje verovatno promeniti dolaskom potpuno autonomnih vozila. Nissanovi dizajneri želeli su iznova osmisliti unutrašnjost modela IMx kako bi postigli osećaj otvorenosti, ali istovremeno zadržali i osećaj privatnosti. Zato su dizajnirali prostor koji povezuje spoljašnjost i unutrašnjost vozila.

Želeli su istaknuti i ključne karakteristike električnih vozila – tiha, uglađena i laka, ali istovremeno snažna i dinamična vožnja. Nadahnuće su pronašli u japanskim konceptima ma, osećaju prostora i vremena, i wa (sklad), koji izražava koegzistenciju dva naizgled suprotna pojma: „mirovanja” i „pokreta”.

Spoljašnji izgled: izraz jedinstvenih karakteristika električnih vozila

Dizajn modela IMx upotrebljava Nissanove prepoznatljive elemente dizajna kako bi istaknuo obeležja čistog i sportskog električnog vozila. Snažna karakterna linija proteže se od prepoznatljive prednje maske V-motion preko poklopca motora sve do zadnjeg kraja. Široke površine karakteristično oblikovanih prednjih branika skladno se šire od prednje maske prema bokovima stvarajući osećaj slojevitosti.

Jarko crvena boja koja stvara snažan kontrast u odnosu na biserno belu boju karoserije nadahnuta je uramasarijem, konceptom koji opisuje lepotu i ekstravaganciju ukrasa unutrašnjosti tradicionalnih japanskih kimona.

Unutrašnji izgled: prostran, opuštajući i jednostavan

Unutrašnjost konceptnog automobila IMx pridržava se osnovnog koncepta prostora koji se nalazi u tradicionalnim japanskim kućama i daje osećaj otvorenosti.

Panoramska OLED instrumentalna ploča automobila u pozadini prikazuje okolinu vozila. Odvojeni ekran sa drvenim okvirom koji je smešten ispod instrumentne ploče i omotava se oko unutrašnjih umetaka vrata, putnicima daje suptilan osećaj okoline, poput shojija, tradicionalne japanske papirnate pregrade.

Dijagonalni uzorak katanagare na sedištima nežno je urezan laserom. Naslon za glavu, s uzorkom poput kumikija, japanske slagalice s delovima koji se međusobno spajaju, čine delove od silikonskog materijala i okvir proizvedeni 3D printerom.

Veštačka inteligencija omogućava vozaču kontrolisanje instrumentalne table pokretom oka i ruke. Intuitivni interfejs rezultira manjim brojem fizičkih komandi i prekidača, što unutrašnjost modela IMx čini jednostavnom, ali vrlo efikasnom i dodatno povećava već nenadmašni nivo udobnosti.