23/06/2024

Naredni šampion u ekonomičnoj vožnji

Uskoro počinje registracija učesnika za Drivers’ Fuel Challenge 2014 – svetsko takmičenje u ekonomičnoj vožnji u organizaciji kompanije Volvo Trucks. Takmičenje Drivers’ Fuel Challenge je otvoreno za profesionalne vozače, bez obzira na marku kamiona kojim upravljaju. Finale će se održati u Švedskoj, 19. septembra. Drivers’ Fuel Challenge organizuje se od 2009. godine, kao globalno i regionalno takmičenje. Popularnost ovog događaja je rasla od samog osnivanja, a poslednje svetsko takmičenje, održano 2011. godine, privuklo je ni manje ni više nego 3.600 učesnika iz 22 države.
“Troškovi za gorivo predstavljaju veliki teret za mnoge transportne kompanije. Međutim, unapređen stil vožnje može da dovede do značajnih ušteda. Takmičenjem Drivers’ Fuel Challenge želimo da istaknemo činjenicu da potrošnja goriva zavisi od načina vožnje i da podstaknemo vozače kamiona širom sveta da usvoje efikasniji način upravljanja vozilom”, kaže Vesna Jovic, menadžer projekta Drivers’ Fuel Challenge 2014.

DSC_1017

Potencijalna ušteda koju pruža ekonomična vožnja je veoma značajna -kompanija Volvo Trucks sprovela je sopstveno istraživanje koje je pokazalo da je, uz pomoć Volvo Trucks usluga za individualno praćenje potrošnje goriva i obuku vozača, moguće smanjiti potrošnju goriva za oko 10 procenata.

Sve u svemu, tokom takmičenja Drivers’ Fuel Challenge neće se testirati samo stvarna potrošnja, već će se ocenjivati i ponašanje vozača koje utiče na potrošnju, kao što su predviđanje situacije u vožnji, kočenje i upotreba motora i menjača. Takmičenje će biti sprovedeno u realnim uslovima, u kojima vozači moraju da održe produktivnost i da pokažu da kamion koriste odgovorno i bezbedno.

Volvo Trucks, tržište Srednja i istočna Evropa će takođe učestvovati na globalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge 2014. Posle finala za tržište Srednja i istočna Evropa (Market CEE), prva tri takmičara iz regiona će učestvovati u svetskom finalu i takmičiće se za osvajanje svetskog šampionata u efikasnoj vožnji. Lokalne kvalifikacije koje vode takmičare ka nacionalnom finalu, kao i ka finalu za tržište Srednja i istočna Evrope, biće ove godine sprovedene prema pravilima usvojenim 2012. godine za ceo region, a koja su važila i prošle godine. Vozači će se takmičiti u postizanju minimalne potrošnje goriva na takmičarskim trasama.

Više informacija o takmičenju, uključujući propise, detaljan program, raspored i postupak za prijavljivanje vozače iz Srbije uskoro će biti dostupni na www.volvotrucks.rs

Svetsko finale takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014, u kojem će učestvovati 25 najekonomičnijih vozača, održaće se 19. septembra 2014. godine u Geteborgu, u Švedskoj gde je i sedište kompanije Volvo.

Osnovni podaci – Drivers’ Fuel Challenge 2014

Drivers’ Fuel Challenge je globalno takmičenje u ekonomičnoj vožnji, otvoreno za sve profesionalne vozače kamiona, bez obzira na marku kamiona kojim upravljaju. Finalisti se kvalifikuju na regionalnim takmičenjima koja se održavaju od februara do jula 2014. godine (u zavisnosti od individualnog rasporeda u svakoj državi).

*U okviru tržišta Srednja i istočna Evropa na takmičenju Drivers’ Fuel Challenge 2014 učestvuju sledeće države: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.