14/06/2024

KVAROVI ZAUSTAVILI HRABROG BORKOVIĆA U POHODU NA NOVE BODOVE U NEMAČKOJ

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković završio je nastup na trkama sedmog vikenda TCR Svetskog šampionata u nemačkom Ošerslebenu. Borković nije imao sreće da se dokopa novih bodova na 13. i 14. trci, pošto je imao velikih problema sa automobilom, a na obe trke mu je zbog elektronskog kvara otkazao servo upravljač, po osmi put ove sezone.

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris” uprkos problemima na subotnjim kvalifikacijama, na kojima mu je po osmi put ove sezone otkazao servo volana, odlično započeo prvu trku.

Nakon starta sa 14. pozicije, jedini srpski predstavnik u ovom automobilskom svetskom takmičenju turing automobila, munjevito se probio za tri mesta i došao nadomak plasmana koji mu garantuju bodove.

Vešto izbegavši nekoliko incidenata u prvih pet krugova, Borković je bio za petama prvoj desetorici, kada je na stazu izašao “Safety car”. Usledilo je nekoliko duela na ivici sa Paulsenom, koji je u par navrata udario Alfu našeg vozača, nanevši mu nepopravljivu štetu.

Duci je najpre pukao spliter, zatim mu je blokirala letva volana, da bi mu na kraju stradao i hladnjak, posle čega je defdinitivno morao u boks, u 11. krugu.

Početak druge trke bio je najuzbudljiviji od starta šampionata, pošto je već na startu u incidentu učestvovalo 11 vozača, a Borković je nadljudskim refleksima uspeo da izbegne ogromnu gužvu na stazi i dokopa se šestog mesta.

Ipak, start je ponovljen, a Borković je bio sedmi, da bi na startu izgubio dve pozicije. To ga nije obeshrabrilo i već u trećem krugu munjevito se probio za tri pozicije. Kada se očekivalo da Borković nastavi da ubrzava i obiđe i aktuelnog prvaka sveta Kominija, na automobilu se ponovo javio isti kvar, čime je veoma malerozan vikend definitivno i zaokružen.

“Jako sam besan. Ne mogu da verujem da mi na svakoj trci, od kada su posle Bahreina zamenili šasiju, otkaže isti deo. Jako sam razočaran generalno, a pogotovo mi je žao što sam u drugoj trci imao sjajnu šestu poziciju i povratio bih šesto mesto u generalnom plasmanu. Automobili već u sredu kreću na Tajland i neće imati vremena da otkriju zašto samo na mom automobilu jedna te ista stvar otkazuje kad je sve 100% novo. Sve su promenili na autu i problem ne nestaje. Hvala svima na podršci, ja sam dao sve od sebe”, izjavio je Borković nakon trka.

Dušan Borković posle sedam TCR vikenda ima 82 boda i zauzima sedmo mesto u generalnom plasmanu. Sada predstoji letnja pauza u TCR Svetskom šampionatu, koji će biti nastavljen 2. i 3. septembra na tajlandskom Buriramu.