16/06/2024

Nezavisna organizacija za ispitivanje bezbednosti automobila – Euro NCAP je na kreš testovima ocenila novu generaciju i30 modela sa maksimalnih pet zvezdica. Pomenuti rezultat Hyundai je ostvario zahvaljujući naprednim tehnološkim inovacijama i bezbednosnim sitemima koji se nalaze u novom vozilu. Automobil je dobio najviše ocene u kategorijama bezbednost putnika, bezbednost dece, bezbednost pešaka i u kategoriji za bezbednosne sisteme.

Nova generacija i30 predstavlja najbezbednije i najbolje opremljeno vozilo u svojoj klasi, a iz brenda navode da su veoma ponosni na rezultate koje su ostvarili, ističući da i30 sa optimalnim standardnim bezbednosnim paketom opreme može da ispuni očekivanja i najzahtevnijih kupaca.

Huyndai Motor je u modelu i30 nove genracije predstavio poslednju verziju Hyundai SmartSense aktivnog bezbednosnog sistema i driving assistance tehnologije. Bezbednosni sistemi u vozilu su u skladu sa najvišim evropskim bezbednosnim standardima te tako i30 ima sistem za automatsko kočenje u hitnim situacijama (AEB) zajedno sa sistemom za upozorenje na frontalni sudar, sistem za detekciju pešaka, sistem za detekciju mrtvog ugla, sistem za upozorenje na ograničenje brzine, sistem za ostajanje u traci, kao i sisteme Driver Attention Alert, Rear Cross Traffic Alert, Advanced Smart Cruise Control i High Beam Assist.

Rezultati Euro NCAP testa potvrđuju koliko su značajni bezbednosni sitemi u vozilu,  a pogotovu  sistem za automatsko kočenje u hitnim situacijama, sistem koji ukazuje na mogućnost frontalnog sudara kao i sistem za detekciju pešaka.

Euro NCAP je najvišu ocenu dao i Lane Keeping Assist sistemu koji prati poziciju vozila i vodi računa da automobil ne pređe u drugu traku. Ukoliko sistem registruje nebezbednu vožnju vozača pri brzinama većim od 60km/h oglašava se vizuelni i audio alarm dok vozilo još nije prešlo preko bele ili sive linije i ušlo u drugu traku, navodeći vozača da se vrati na bezbednu poziciju.

Novi sistem u Huyndai Motor vozilima je Driver Attention Alert – sistem koji prati vozačevu vožnju i proverava da li postoje znaci nesmotrenosti ili umora kod vozača. Sistem analizira brojne signale vozila poput pozicije vozila u traci, obrtnog momenta, brzine automobila i ugao upravljanja, te ukoliko je vožnja rizična sistem upozorava vozača  alarmom i porukom na instrument tabli. Vlasnik vozila sam podešava stepen osetljivosti sistema na promene u vožnji.

Hyundai i30 nove generacije je dizajniran, testiran i napravljen u Evropi. Predstavlja kvalitetan, tehnološki savremen automobil sa dobrim bezbednosnim paketom opreme, koji je dostupan svima.