Kako noću voziti što bezbednije?

Kako noću voziti što bezbednije?

08/08/2016 Off By admin@mobilpublic

Period letnjeg odmora je doba godine kada su glavne drumske saobraćajnice najprometnije pa i  mnogi vozači vole da voze noću kako bi u potpunosti iskoristili svaki dan svog odmora. Saobraćaj je obično manje frekventan kada padne mrak, ali se rizik da se dogodi nesreća povećava zbog smanjene vidljivosti i umora.

noćna vožnja 1

Saobraćajne nesreće tokom noćne vožnje u Evropi izazivaju 37% žrtava u odnosu na sve ostale nezgode u saobraćaju, tako da određene mere predostrožnosti moraju da se preduzimaju  kako bi vožnja u tom delu dana bila bezbednija:

Uključite tzv. oborena svetla u sumrak radi bolje vidljivosti i da budete viđeni, ne zato što je to kod nas zakonska obaveza već radi vaše bezbednosti. Naravno, ne moramo da vas upozoravamo da vozite sa srednjim svetlima ne samo noću već i kada pada kiša ili u uslovima slabe vidljivosti.

Ovo govorimo zato što većina vozača automobila novije proizvodnje uglavnom koriste sve vreme na prekidaču za svetla tzv. automatski mod koji često podrazumeva nešto slabija tzv. dnevna svetla koja više služe kao ukras automobila nego što zaista osvetljavaju put i samo vozilo. Takođe, ovaj automatski mod čest isključuje svetla u zavisnosti od uslova spoljašnje vidljivosti. Ovde vam se može desti suprotno, odnosno da vas policajac zaustavi zbog ugašenih svetala iako ste vi ubeđeni da su ona uključena.

90% informacija potrebnih vozaču tokom vožnje se obrađuju preko čula vida, i kako se vizuelna percepcija smanjuje noću treba mnogo više vremena da se, recimo, identifikuju pešaci, životinje ili saobraćajna signalizacija. U ovim slučajevima, LED farovi su veliki saveznik, jer generišu bolji kvalitet svetla od halogene sijalice i svetlost koju oni emituju je veoma slična dnevnom svetlu, što znatno poboljšava vidljivost.

noćna vožnja 3

Prilagodite brzinu kako bi mogli da koristite kočnice i njihov efekat u okviru dužine svetlosnog snopa. Preporučljivo je da se vozi sporije nego što se obično čini tokom dana. Preporučena brzina prilikom vožnje sa srednjim svetlima iznosi 90 km / č.

Održavajte bezbedno rastojanje ostavljajući udaljenost od najmanje tri sekunde između vašeg i vozila ispred.

Prepoznajte rane znake umora kao što otežali očni kapci, ako imate problema da zadržite automobil u svojoj traci, ili ako vam je teško da se setite deonice koju ste prošli  u poslednjem kilometru. Pospanost utiče na reflekse i efekat je sličan vožnji sa nivoom alkohola u krvi od 0,5 grama po litru. Na prve znake pospanosti, važno je da se zaustavite i odmorite ili odspavate dok ne budete sposbni da bezbedno nastavite svoje putovanje. Neka su vozila opremljena i detektorom za pospanost koji identifikuje kada je vozač umoran i prikazuje znak upozorenja na instrument tabli koji preporučuje pauzu.

Ukoliko poslušate ove savete nećete imati većih problema da stignete na svoje odredište sigurno i bezbedno.