Jovan Brkić iz Milšpeda pobednik nacionalnog Volvo takmičenja

Jovan Brkić iz Milšpeda pobednik nacionalnog Volvo takmičenja

24/06/2016 Off By admin@mobilpublic

Prosečnom potrošnjom od samo 23,3 litra na 100 km, vozač beogradske kompanije Milšped, 32-godišnji Jovan Brkić, osvojio prvo mesto u ovogodišnjem ciklusu Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Pobednik nacionalnog takmičenja će učestvovati na regionalnom finalnom nadmetanju, koje se 17. i 18. avgusta održava na čuvenoj stazi Formule 1 – Hungaroring, u blizini Budimpešte, glavnog grada Mađarske.

DSCN3533

Kao i prethodna tri puta, i ove godine Volvo je nacionalno finale takmičenja u ekonomičnoj vožnji organizovao na prigodan način – 18. juna, u sedištu kompanije, u Novim Banovcima. Dvanaestoricu finalista je bodrilo više stotina uglednih gostiju – predstavnika transportnih kompanija, bivših i sadašnjih vlasnika Volvo kamiona, profesionalnih vozača, poslovnih partnera i zaljubljenika u Volvo vozila.

Pred finalistima je bio završni izazov: kružnu deonicu na autoputu Beograd-Novi Sad, dužine oko 18 kilometara, trebalo je prevaliti za maksimalno 20 minuta, uz što nižu potrošnju goriva. Svi takmičari su upravljali identičnim vozilima – Volvo FH tegljačima iz familije FH sa Euro VI motorima od 500 KS,  s maksimalnim obrtnim momentom od 2.500 Nm i kabinom Globetrotter XL sa bogatom dodatnom opremom. Prvi put ove godine takmičarska vozila su bila opremljena jedinstvenim automatizovanim menjačem sa dvostrukim kvačilom – revolucionarnim tehničkim rešenjem koje je Volvo 2014-te, prvi među svim svetskim proizvođačima, ponudio kao opcionu opremu. Takmičarski tegljači su vukli opterećene poluprikolice renomiranih nemačkih proizvođača Krone i Schmitz Cargobull, čime su maksimalno oponašani uobičajeni radni zadaci profesionalnih vozača, dok je gorivo proverenog kvaliteta obezbedio još jedan partner u ovogodišnjem ciklusu – kompanija Miletić Komerc d.o.o.

DSCN3636-e1466758139490-655x872

Za raziliku od polufinala, održanih u Novom Sadu (23. aprila), Čačku (14. maja), Nišu (20. maja) i Novim Banovcima (28. maja), na nacionalnom finalu organizovano je i mini superfinale u kojem su se nadmetala samo dvojica najboljih – Nemanja Erić, iz kompanije Swisslion Takovo iz Gornjeg Milanovca i pobednik Jovan Brkić. Odlučile su finese, a sreća se osmehnula vozaču iz kompanije Milšped, koja od nedavno u velikoj floti ima i Volvo kamione.

„Karijeru profesionalnog vozača sam započeo pre šest godina u kompaniji Knjaz Miloš – u kamionu Volvo FH iz 2011. godine, kojim upravljam i danas“, kaže Jovan Brkić. „S Volvo kamionom sam stekao dragoceno vozačko iskustvo, ali za moj uspeh na ovom takmičenju veliku zaslugu ima teorijska i praktična obuka koju vodi instruktor u Volvo d.o.o, gospodin Zoran Savadinović. Moje kolege i ja smo na toj obuci imali mogućnosti da se upoznamo sa mnogim tehnikama i postupcima ekonomične vožnje, zapravo kako najracionalnije iskoristi svaku kap goriva.“

DSCN3624

U ovogodišnjem ciklusu nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge učestvovalo je više od 150 profesionalnih vozača iz svih krajeva Srbije, bez obzira da li upravljaju Volvo ili kamiona drugih proizvođača. Nadmetali su se za titulu najumešnijeg, ali i za vredne nagrade: pobednik je od organizatora dobio mobilni telefon Iphone 6, dok je kompanija u kojoj je zaposlen dobila vaučer za Volvo servisne usluge i originalne delove u vrednosti od 85.000 dinara. Prigodne nagrade su dobili i drugoplasirani Nemanja Erić i trećeplasirani Miško Đoković, iz kompanje Grade Trans iz Čačka (podsećamo, gospodin Đoković je u prošlom ciklsu istoimenog takmičenja, 2014. Godine, stigao do svetskog finala na kojem se plasirao među deset najboljih na planeti!). Kompanije u kojima voze gospoda Erić i Đoković su takođe dobile Volvo vaučere – u vrednosti od 60.000 i 35.000 dinara.

„Tromesečno nadmetanje je bilo prilika da se u praksi pokaže pravo vozačko umeće – kako voziti štedljivije, ali i kako da se racionalnom potrošnjom smanji uticaj kamiona na životnu sredinu“, rekao je na završnoj svečanosti direktor Volvo d.o.o. Srbija,  Johannes Kjellgren, podsetivši da su vozači najodgovorniji i najzaslužniji za ekonomičnost eksploatacije kamiona. „Volvo proizvodi najsavremenije kamione, sa vrhunskim sistemima bezbednosti, ekonomičnim i ekološki veoma podobnim motorima, ali je za profitabilnost prevoza i zaštitu okoline najpresudnije umeće vozača.“

DSCN3513

Tačno za dva meseca, 17. i 18. avgusta, na čuvenoj stazi Hungaroring, u blizini Budimpešte, Volvo organizuje regionalno finale u ekonomičnoj vožnji – za vozače iz država Srednje i Istočne Evrope. Najbolji na regionalnom finalu, zapravo vozač sa najlakšim stopalom na „gasu“, ove godine će osvojiti novi Volvo automobil V40 Base (sa ručnim menjačem), drugoplasiranom će pripasti Volvo brendirani proizvodi u vrednosti od 1.000 evra, a trećeplasiranom Volvo brendirani proizvodi u vrednosti od 500 evra. Vredne nagrade se dodeljuju i vlasnicima kompanija u kojima su zaposleni najumešniji vozači – onoj u kojoj vozi pobednik pripada vaučer za usluge i delove u vrednosti od 5.000 evra, drugoplasiranoj od 2.500, a trećeplasiranoj vučer u vrednosti od 1.000 evra.

Takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, pokrenuto je od strane kompanije Volvo Trucks 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Za ovo nadmetanje, koje je inicijalno bilo organizovano kao globalna aktivnost, profesionalni vozači su pokazali izuzetan interes, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa (kojem pripada i naše), pa se od 2011. održava i u petnaestak država u našem bližem i širem okruženju.