Bez zvuka koji proizvode motorna vozila, električni Jaguar I-PACE zahtevao je potpuno drugačiji i novi pristup – na koji način upozoriti slepe i slabovide osobe kada je u njihovoj blizini električno vozilo pri maloj brzini.

“Nedostatak tradicionalne buke motora iz električnih vozila stvara problem za ranjive kategorije pešaka. To se posebno odnosi na niske brzine u gradskim sredinama i na parkiralištima. Razvili smo zvučni sistem za upozoravanje vozila za I-PACE kako bismo osigurali bezbednost ovih ljudi, kaže Iain Suffield, tehničar specijalista za zvuk i vibracije u Jaguaru.

Jaguarov AVAS sistem za prvo električno vozilo proizvodi zvuk koji se može čuti pri brzinama do 20 km/h i premašuje minimum od 56 dB koje će  od jula 2019. zahtevati evropsko zakonodavstvo za sva nova električna vozila. Tonsko upozorenje se povećava u skladu s brzinom vozila, a kada vozilo krene u rikverc, popraćeno je dodatnim tonom koji označava promenu smera. Inženjeri Jaguara radili su četiri godine kako bi razvili zvučni zapis koji se dovoljno čuje, ali diskretno i koji ne može da se čuje unutar vozila.

Ton se emituje iz zvučnika koji se nalazi iza prednje rešetke vozila, ne moze se isključiti, a pešaci ga mogu čuti spolja, iz svih smerova. U programu testiranja Jaguarovog revolucionarnog sistema učestvovali su članovi britanskog udruženja Vodiča za pse za slepe. Ova jedinstvena tehnologija spasiće mnoge živote, smatraju stručnjaci. Komforna je za vozače, a bezbedna i neophodna za slepe i slabovide pešake.