21/07/2024

Grand Motors – Izuzetno uspešna 2015, još veće ambicije u 2016. godini

2015 Ford Edge

Kompanija Grand Motors, ovlašćeni uvoznik i serviser vozila marki Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover i Infiniti, objavila je prodajne rezultate ostvarene na domaćem tržištu u  prethodnoj godini, istovremeno najavivši poslovne planove, novine u strategiji i novitete koji očekuju kupce u Srbiji u 2016. godini.

2015 Ford Edge
2015 Ford Edge

Ford

U 2015. godini, najveći uspeh od svih brednova koje zastupa Grand Motors ostvario je Ford koji uživa zaista veliku popularnost u Srbiji, o čemu svedoče izuzetni prodajni rezultati. U prošloj godini na domaćem tržištu prodato je ukupno 1.502 automobila marke Ford, što je za  40 procenata više u odnosu na 2014. godinu! Time je tržišni udeo marke Ford porastao na 6,87 procenata. Tradicionalno, najviše kupaca odabralo je model Fiesta (621), koji je već već godinama bestseler u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, gde je već četiri godine zaredom najprodavaniji model u svom segmentu!  Ovaj model je dostupan uz finansiranje bez skrivenih troškova i 0% kamate na pun iznos, a na period od pet godina.  Ovakav aranžman je sveo ratu na samo 99 evra tako da i oni koji nisu sanjali o novom vozilu, dobili su mogućnost da postanu vlasnici Fieste.

Ford Focus RS

Pored Fieste, nosilac prodaje Forda je i Focus sa 292 prodata primerka, a veoma dobro se kotira i SUV model Kuga koja je zadobila poverenje 174 kupca, što je čini jednim od najprodavanjih modela u kompaktnom SUV segmentu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 12 odsto. Osim pomenutih modela, u Srbiji je lansiran potpuno novi Mondeo, restilizovani C-Max i Ford Courier, predstavnik lakog komercijalnog programa.

Inače, kada je reč o ponudi motora, višestruko nagrađivani EcoBoost je u Ford gami  preuzeo potpuni primat u odnosu na klasične atmosferske motore. Pored vrhunskih, snažnih i efikasnih EcoBoost motora, sigurnosne karakteristike i napredni multimedijalni SYNC uređaj predstavljaju veoma važan segment kod Ford modela. Tako, recimo Fiesta za 2016. dobija standardan Safety pack, koji pored ESP uređaja i ABS-a sa EDB-om, podrazumeva prednje vazdušne jastuke, bočne, vazdušne zavese i jastuk za kolena vozača.

Grand Motors je u Srbiji napravio značajan korak  i po pitanju Ford prodajno servisne mreže, a za to je zaslužno otvaranje novog dilera u Šapcu – poznata auto kuća Holliday započela je poslovanje sa Fordom u decembru mesecu.

Ford Mustang Photo: James Lipman / jameslipman.com
Ford Mustang

Kada je reč o strateškim planovima, svakako treba istaći ulaganje u prvi Ford Store u Srbiji, koji zapravo predstavlja novi koncept zastupanja i promocije Forda po najnovijim globalnim Ford standardima koji tek počinju da se primenjuju u Evropi, tako da će Srbija biti među prvim državama na Starom kontinentu gde će biti pokrenut Ford Store.

Sa druge strane, od noviteta koji iz Forda stižu u Srbiju, izdvajaju se novi Mustang, Focus RS, Edge i Ranger. Šesta generacija legendarnog američkog sportskog modela Mustang u Srbiji je u ponudi u dve verzije – Fastback (kupe) i Convertible (kabriolet), sa snažnim i efikasnim motorima 2.3 EcoBoost od 319 KS i 5.0 V8 od 418 KS, a početna cena iznosi 43.720 evra. Novi Focus RS dolazi sa 2.3 EcoBoost motorom od čak 350 KS i AWD pogonom na svim točkovima. Jednako podoban za zabavu i drift na stazi, kao i za svakodnevnu vožnju, ovaj model ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 266 km/h. Sve to dostupno je po ceni koja kreće od 37.990 evra. Treći u nizu noviteta, model Edge se svrstava u sve popularniji SUV segment koji iz godine u godinu beleži konstantan rast, što nagoveštava da će Edge imati lepu budućnost na evropskom, ali i na domaćem tržištu. Ništa manje interesantan neće biti ni novi Ranger, naslednik modela koji je protekle godine bio najprodavaniji pickup u Srbiji,  a kod nas će prvi put biti predstavljen na Sajmu automobile. Inače, Ranger je sa osvojenih pet zvezdica na Euro NCAP testu najsigurniji automobil u klasi.

 Jaguar Land Rover

Osim automobila marke Ford, Grand Motors može da se pohvali i odličnom prodajom modela iz game britanske premijum grupe Jaguar Land Rover. U 2015. godini u Srbiji je prodato 126 vozila, što predstavlja rast od preko 50 procenata u poređenju sa 80 vozila ovih marki, koliko je prodato 2014. godine. Pored modela Range Rover i Range Rover Sport, koji predstavljaju okosnicu prodaje Land Rovera, tržište je naročto dobro prihvatilo novi model u gami Discovery Sport. Ovaj model je, kao i novi range Rover Evoque,  nedavno dobio novi 2.0 dizel motor umesto starog 2.2 dizela.

Jaguar F-PACE

Kada je reč o Jaguaru, krajem godine je startovao novi XE, dostupan sa 2.0 dizel motorima od 163 KS i 180 KS, a uskoro se očekuje dolazak prvih primeraka novog Jaguara XF. Osim luksuznih i sportskih limuzina, Jaguar će ove godine prvi put ponuditi i krosover model F-PACE uz velika očekivanja.

 Volvo

Još jedan premijum brend koji je pod okriljem Grand Motorsa jeste Volvo. Za neki od modela iz široke palete švedskog premijum proizvođača, u Srbiji se tokom prošle godine opredelilo 75 kupaca, što opet predstavlja rast u odnosu na 2014. godinu kada je ta cifra iznosila 71 vozilo.

Location Front Quarter Volvo S90 Mussel Blue
Location Front Quarter Volvo S90 Mussel Blue

Od noviteta koji će se u 2016. pojaviti, svakako se izdvaja dugoočekivani S90, koji u maju stiže kao naslednik modela S80, ali će za razliku od njega biti ponuđen i u karavan verziji sa oznakom S90.

 Infiniti

Infiniti je jedna od namlađih marki na domaćem tržištu. Japanski premijum brend sve ambicioznije nastupa u Evropi, a taj trend se prenosi i na Srbiju. Tome naročito doprinosi dolazak potpuno novog modela Q30, najbezbednijeg vozila u klasi prema najnovijem Euro NCAP izveštaju za 2015.

Infiniti Q30

Prvi aktivni premijum kompakt iz Infiniti portfolija, novi Q30, u Srbiji će koštati od 26.990 evra. U ponudi će biti sa 1.6 motorima od 122 KS i 156 KS, 2.0 od 211 KS, kao i 1.5 dizel od 109 i 2.2 dizel od 170 KS.