21/07/2024

Ford ulaže 4,5 milijardi dolara u vozila na električni pogon

New Focus Electric Fast Charge Time

Kompanija Ford će do 2020. uložiti dodatnih 4,5 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. Ova globalna investicija usmerena je na lansiranje čak 13 novih modela na struju, što je u skladu sa ambicioznim planom da do kraja decenije 40 procenata Fordovih modela bude ponuđeno sa elektropogonom.

 

New Focus Electric Fast Charge Time

Već krajem sledeće godine u proizvodnju ulazi novi Ford Focus Electric, sa potpuno novim DC brzim punjačem, koji obezbeđuje 80 odsto punjenja za 30 minuta. Time će vreme punjenja koje obezbeđuje radijus kretanja od 160 kilometara biti skraćeno za dva sata u poređenju sa aktuelnim modelom Focus Electric.

Novitet će doneti još nekoliko važnih inovacija za kupce u Evropi i Severnoj Americi. SmartGauge sa EcoGuide LCD instrument tablom nudi multi prilagodljive displeje koji omogućavaju vozaču da u realnom vremenu prati korišćenje električne energije što pomaže pri uspostavljanju efikasne potrošnje. BrakeCoach predstavlja još jednu „pametnu“ karakteristiku koja služi za maksimizaciju energije dobijene regenerativnim sistemom kočenja. Što se više energije prikupi kočenjem, više se vraća u bateriju.

Važno je i to da  zabavni karakter vožnje neće biti zapostavljen kod električnog Focusa. Ovaj model će ponuditi agilno upravljanje, sigurno „ležanje“ i  prepoznatljiv osećaj povezanosti vozača sa drumom.

Fordova strategija u pogledu električnih vozila predstavlja ambiciozan odgovor na tendenciju globalnog rasta potražnje za čistijim i efikasnijim vozilima. Pokretanje novih projekata dovelo je do ekspanzije inženjerskih timova Forda u Evropi i Kini, specijalizovanih za istraživanje i razvoj oblasti električnih vozila.

Veliku novost predstavlja i to što će Ford prilikom razvoja električnih vozila dobrim delom donositi odluke na osnovu iskustva korisnika.

„Naš cilj nije da ponudimo najveću količinu tehnologije u vozilu, već da je na najoptimalniji način implementiramo i organizujemo tako da kod korisnika izazove uzbuđenje i zadovoljstvo“, kaže Raj Nair, izvršni potpredsednik zadužen za razvoj vozila i šef tehničkog odeljenja u kompaniji Ford. „Posmatranje i analiza povratnih informacija od korisnika nam omogućava da jasnije sagledamo koje funkcije i karakteristike oni zaista koriste i cene“.

EV_Program_Graphic

Pored tradicionalnog istraživanja tržišta, Ford se sve više okreće i socijalnom metodu istraživanja na globalnom nivou, kroz posmatranje i analizu interakcije korisnika i vozila. Na taj način dolazi do novih saznanja u pogledu kognitivnih, socijalnih, kulturnih, tehnoloških i ekonomskih finesa koje utiču na dizajn proizvoda. Sledeće godine Ford će udvostručiti broj projekata koji koriste etnografska istraživanja, a tim sociologa već mesecima istražuje teme kao što su budućnost luksuznog prevoza i kako ljudi formiraju odnos prema svojim automobilima.

„Mi smo otišli dalje od samog dizajniranja proizvoda za prevoz putnika od tačke A do tačke B “, objašnjava Nair i dodaje da Ford razmatra način na koji kupci vrše interakciju sa vozilima što rezultira jedinstvenom slikom iskustva, što pomaže u pronalaženju rešenja koja će oduševiti klijente i njihove  živote učiniti boljim.

Globalna ekspanzija istraživanja i razvoja programa električnih vozila omogućava timovima inženjera iz ove oblasti da dele zajedničke tehnologije i da testiraju baterije virtuelno i u realnom vremenu, što vodi ka ubrzanom razvoju nove tehnologije uz istovremeno smanjenje troškova za skupe prototipove.

Ford se ambiciozno širi u Evropi i Kini u cilju bržeg istraživanja i razvoja tehnologije baterija za nova tržišta. Korišćenjem inovativnih hardverskih i softverskih sistema nazvanih HIL (Hardware in a Loop)  u virtuelnom okruženju se simulira ponašanje baterije i kontrolnih modula u različitim režimima rada i okruženjima.

„Baterije predstavljaju  životnu snagu svakog električnog vozila i mi smo već 15 godina posvećeni jačanju našeg vođstva u pogledu istra živanja i razvoja baterija“, rekao je Kevin Layden, direktor Fordovog programa elektrifikacije.