Fiat 500L Beats Edition™ i novi 500L iz 2014

Fiat predstavlja novu specijalnu seriju 500L Beats Edition™ i novi proizvod Fiat 500L 2014., koji racionalizuje ponudu novim bojama, unutrašnjim oblicima i opcionim izborima za nove članove porodice 500. Uz sve to, početak 2014. potvrđuje afirmaciju novih motora 120 KS 1.6 MultiJet II i 120 KS 1.4 T-Jet za 500L, a ovaj drugi će ubrzo biti dostupan i u verziji sa dvojnim gorivom (gas/benzin).Važni razvojni stepeni će sasvim sigurno objediniti uspeh proizvoda 500 – 500L, 500L Trekking i 500L Living modela – koji je u Evropi 2013. godine zauzeo prvo mesto u svojoj kategoriji za samo nekoliko meseci, sa udelom u prodaji od 17,2%. Osim toga, bio je na vodećoj poziciji u svojoj kategoriji u Italiji, sa udelom od 40,9%, kao i najprodavaniji automobil među modelima srednje veličine, kao i automobilima sa dizel motorima.

140210_F_500L-Beats-Edition_01
Ako je specijalna serija kultnog 500 pojam za “modu”, automobili 500L potiču iz sveta tehnologije koji, prema brendu Fiat , uvek mora da ima osobenosti soficistiranog sadržaja, ali i lake upotrebe, kako bi svakodnevni život bio jednostavniji i kako bi se u njemu moglo više uživati.

Fiat 500L Beats Edition™ nudi sistem ozvučenja koji iz korena menja način doživljavanja muzike u automobilu. Čuveni umetnik i muzički producent Dr. Dre i predsednik i producent Jimmy Iovine iz Interscope Geffe A&M Records su zajedno sa inženjerima zvuka iz Fiat grupe radili na razvoju i podešavanju ozvučenja, koje je prvi put predstavljeno 2013. godine na modelu 500L. Rezultat je zvučno iskustvo obeleženo prvoklasnim zvukom, koji su mogli da postignu samo muzički eksperti, kao što su Dr. Dre i Iovine.

Spolja, Fiat 500L Beats Edition™ karakterišu dva tona sive i crne – mat ili sjajne, naglašene crvenim i satenskim hromiranim elementima za moderan, svetski izgled. Isti stil se nalazi i unutra, osobeno “potpuno crno” okruženje i crna obloga novom vrstom tekstila i ekološkom kožom sa crvenim štepovima.

Za lansiranje novog Fiat 500L Beats Edition™ i novih verzija motora 120 KS, model 500L dobija dodatne detalje, sa racionalizovanom ponudom koja uključuje veoma važne nove osobine proizvoda, kao što je sasvim nova Venezia Blue metalik boja karoserije i unutrašnjost sa novim tkaninama i kožom, kao i novim opcionim paketima, koji obezbeđuju sve više pogodnosti za one koji žele da postanu članovi porodice 500.
U zavisnosti od tržišta na kome se prodaje, novi Fiat 500L iz 2014. godine obuhvata tri stepena opremljenosti (Pop, Pop Star i Lounge), specijalnu seriju 500L Beats Edition™ i Business verziju posvećenu profesionalcima. Osim toga, na raspolaganju su i brojne opcije i dodatna oprema koja se takođe može dobiti u specijalnim paketima kao što su ‘Pop Star Pack’, ‘Lounge Pack’ i ‘Trekking Pack’, a sve to za kupca predstavlja lak izbor i ekonomske prednosti.

Da bi i dalje imao vodeću ulogu u svojoj klasi, 500L uključujući modele 500L Trekking and 500L Living, modeli čiji identitet vodi porodicu 500 ka istraživanjima novih terirtorija i prevazilaženju konvencionalnih granica u okviru klase, se razvija sa dva nova motora: the 1.6 MultiJet II turbodizel i 1.4 T-Jet benzinski motor.
Oba motora, sa turbo punjenjem i 120 KS ( deo tržišta koji beleži 16% prodaje u okviru klase u Evropi ) imaju iste dobitne karakteristike: performanse kada je to važno, zadovoljstvo u vožnji u svim situacijama i ograničenu potrošnju i ograničeno ispuštanje izduvnih gasova.

1.6 MultiJet II 120 KS je motor sa visokim performansama, čije su karakteristike i ekonomična potrošnja goriva idealna za duga putovanja, kao i to što je odobren Euro 6 tip. Njegova “tajna” je u kombinaciji naprednih tehnoloških rešenja motora i i Fiatove tehnologije MultiJet II. Opremljen turbo punjačem sa varijabilnom geometrijom, razvijenom od strane Honeywell kompanije, novi motor obezbeđuje vodeće performanse u okviru svoje kategorije, kao što se pokazalo u maksimalnoj snazi od 120 KS na 3,750 obrtaja u minuti, maksimalnom obrtnom silom od 320 Nm na 1,750 obrtaja u minuti, najvećom brzinom od 189 km/h, ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10.7″, kombinovanom potrošnjom od 4.6 l/100 km i CO2 emisijom od 120 g/km

1.4 litarski motor je posebno izraz vrednosti koncepta „smanjenja” zahvaljujući dodavanju konsolidovanih, pouzdanih tehnoloških rešenja, kao što su Fire i Turbo. Danas, više od 500.000 proizvedenih motora sa turbo punjenjem svedoče o uspehu tehnološkog izbora, koji je postao polazna osnova na svim tržištima i u svim primenama. Sa dozvolom za tip Euro 6, 1.4 T-Jet motor kod Fiata 500L pruža maksimalan obrtni moment od 215 Nm na samo 2,500 obrtaja u minuti i omogućava 500L da postigne značajne performanse: maksimalna snaga od 120 KS na 5,000 obrtaja u minuti, najveća brzina od189 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10.2″, kombinovana potrošnja od 6.9 l/100 km i emisija CO2 od 159 g/km.

140210_F_500L-Beats-Edition_19

Izuzetna fleksibilnost Fire plus Turbo kombinacije takođe dozvoljava razvoj benzinskog motora/ LPG 1.4 T-Jet, koji će uskoro biti dostupan kod modela 500L. Posebno, jedinica za dvostruko napajanje gorivom obezbeđuje obrtni moment i snagu u istom stepenu kao kod odgovarajuće benzinske verzije, uz dodatne prednosti koje nudi benzin, što predstavlja efektivno rešenje u smislu ekološke i finansijske ravnoteže. Osim toga, zahvaljujući usvajanju najnovije tehnologije, 1.4 T-Jet motor sa dvostrukim gorivom odgovara strogim Euro 6 standardima, povećava dostupan asortiman i obezbeđuje impresivne performanse: maksimalna snaga od 120 KS na 5,000 obrtaja u minuti, najveća brzina od189 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10.6″, kombinovana potrošnja od 8.9 l/100 km i emisija CO2 od 144 g/km.
Zanimljivo je da 1.6 MultiJet II 120 KS odgovara maloj varijabilnoj geometriji turbo punjača razvijenog od kompanije Honeywell. Vođa u proizvodnji i tehnologiji i jedan od najboljih 100 na listi Fortune, Honeywell isporučuje proizvode i usluge u vazduhoplovstvu, proizvodi uređaje za upravljanje za domaćinstva i industriju, turbo punjače i materijale visokih perfomansi za klijente širom sveta.

Pretvorite vaš automobil u jedinstven lični predmet zahvaljujući velikom obimu ekskluzivne dodatne opreme koju proizvodi Mopar®, referentna robna marka za usluge, brigu o klijentima, originalne rezervne delove i dodatnu opremu za Fiat-Chrysler brend u Evropi, na Srednjem Istoku i u Africi.
Među njima je i specifična dodatna oprema za novi 500L Beats Edition™ kao što su satinirani delovi na haubi motora, polikarbonska papučica i somotske prostirke sa 500 logom. Osim toga, “Mopar Vehicle Protection” dostupna je i za porodicu 500. Ekskluzivna ponuda usluga je osmišljena tako da brine o vozilu tokom celog njegovog veka trajanja, garantujući da se svi radovi na održavanju vrše u ovlašćenim prodajnim i servisnim mestim širom Evrope, od strane visoko kvalifikovane i specijalizovane tehničke službe, uz korišćenje originalnih rezervnih delova.

U Evropi je prošle godine 500L dostigao takvu prodaju, da je dostigao prvo mesto u svojoj kategoriji za samo nekoliko meseci, sa udelom na tržištu od 17,2%. Osim toga, bio je na vodećoj poziciji u svojoj kategoriji u Italiji, sa udelom od 40,9%, kao i najprodavaniji automobil među modelima srednje veličine, kao i automobilima sa dizel motorima.
Model koji pridobija klijente sa različitim ukusima, različitom kulturom i potrebama, jer u svakom trenutku nudi funkcionalnost, unutrašnji prostor, fleksibilnost, ali i nešto više: to je jedini automobil u svojoj klasi koji ima “unutrašnji 500″, u toj meri, da više od 40% klijenata kupuje verzije sa najbojgatijom opremom, one sa dva tona i opremom specifičnom za više klase. A to nije sve. 500L Trekking, najbolji model u toj paleti proizvoda, trenutno predstavlja više od 15% celokupne prodaje.

Fiat 500L je zbog toga savršen primer koji može da pokaže da će budućnost porodice 500 biti u transverzalnom razvoju: činjenica je, ako je 500 savršeni moderni gradski automobil, 500L uz to poseduje i funkcionalnost koja ga čini nepobedivim u svakodnevnom životu i performanse i sadržaje, koji će omogućiti doživljaj novih iskustava van gradskih granica.
Porodica 500 je takođe pionir novog koncepta individualne mobilnosti, kao što to pokazuje najveća flota automobila u Italiji, predviđenih za zajedničko korišćenje od strane više klijenata: više od 640 automobila, 500s i 500Ls, nalaze se na ulicama Milana svakoga dana, u projektu Enjoy (uživaj) – ENI zajedničko korišćenje automobila u partnerstvu sa Fiatom – više od 26.000 registrovanih osoba, koje su u roku od mesec dana išle na više od 35.000 putovanja.

Nove karakteristike 500L proizvoda, koje su predstavljene internacionalnim medijima u februaru mesecu 2014. godine će sigurno doprineti konsolidaciji robne marke Fiat na njenom putu ka globalizaciji, koji je započeo pre nekoliko godina i dostigao najvažniju fazu prošle godine. Uprkos ekonomskoj krizi u Evropi koja i dalje traje, a naročito u Italiji, robna marka je zadržala svoju poziciju, beležeći 573 hiljade automobila sa udelom od 4,7%, rastom od 0,1 procenta, u poređenju sa 2012. Ovo je ostvareno zahvaljujući novom globalnom pristupu koji je doneo porast na svim važnim evropskim tržištima: na primer, obim prodaje je u 2013. godini povećan za 9,5% u Francuskoj, za 20,2 % u Velikoj Britaniji i za 28,8% u Španiji.

Posmatrajući van brojki i procenata, 2013. godina je označila važnu fazu u definisanju “novog Fiata”, a posebno njegove internacionalne strategije razvoja kroz dva modela: Fiat 500, simbol emotivnog brenda sa željenim osobinama, i Fiat Panda, sinonim za praktičnost, jednostavnost i zabavu. Posledica ovoga su “porodice 500 i Panda”, koje su 2013. dovele Fiat do neosporive pozicije vođe u klasi A, sa više od 27% udela na tržištu Evrope.

Važan rezultat, koji je deliično postignut izvrsnim komercijalnim performansama Pande, koji je nakon prve godine posle ažuriranja rang liste, najbolje prodavani automobil u Italiji u tekućoj godini, a i drugi je u svojoj kategoriji u Evropi, posle Fiata 500. Ovo je zahvaljujući tome, što je to proizvod sa najopsežnijim i najrazličitijim osobinama u svojoj kategoriji: on nije samo gradski automobil koji je dostupan sa pogonom na četiri točka; on jedini nudi sigurnosni sistem kočenja za gradsku vožnju, koji je osvojio prestižnu nagradu “Euro NCAP Advance award” (Evropski program za procenu novih vozila); jedini koji se može pohvaliti opsegom motora koji obuhvata od turbodizel do turbo benzinskih motora, od gasa do metana (TwinAir Turbo Methane -dvostruki turbo metan nazvan je “Najbolji ekološki motor u 2013. godini).