16/06/2024

Bosch utire put u transportnom saobraćaju – Bosch inovacije na IAA 2018.

Smanjenje troškova, unapređenje lanca distribucije i lakši život vozača: sa tehnologijom za autonomnu vožnju, umrežavanje i elektrifikaciju komercijalnih vozila, Bosch povećava efikasnost i bezbednost u logistici. Na 67. po redu sajmu „IAA Komercijalna vozila“ u Hanoveru, dobavljač tehnologija i usluga prezentuje svoje inovacije za budućnost transportnog saobraćaja. Bosch možete pronaći na štandu A01 u hali 16.

Platforma za umrežavanje za usluge zasnovane na cloud-u: Bosch koristi novu platformu za umrežavanje kako se bi povezala komercijalna vozila tokom svog radnog veka, omogućavajući tehničku osnovu za usluge zasnovane na cloud-u, kao npr. preventivna dijagnostika i programska bežična ažuriranja. Platforma ima dve glavne komponente: osnovni programski modul je bezbedni komunikacioni interfejs između vozila, cloud-a i usluga, dok modul za upravljanje podacima omogućava proizvođačima komercijalnih vozila i upravnicima voznih parkova da organizuju podatke vozila, analiziraju ih i omoguće stalno ažuriranje programa u vozilu.

Preventivna dijagnostika: Kvar na vozilu je obično neplaniran i, posebno u slučaju komercijalnih vozila, često rezultuje značajnom štetom. Preventivna dijagnostika kompanije Bosch registruje i procenjuje komponente vozila i stanje sistema i konstantno šalje izveštaje na cloud. Na osnovu tih podataka, greške često mogu da se predvide i reše na vreme. Ovo smanjuje troškove održavanja i popravki za komercijalna vozila, a smanjenjem broja kvarova povećava se njihova dostupnost.

Elektronski horizont: U budućnosti, elektronski horizont kompanije Bosch će postati pametniji sa svakim putovanjem. Ova usluga je zasnovana na mapama visoke rezolucije sa topografskim podacima za planiranu rutu. Sistem upravljanja motorom i transmisijom uzimaju ove podatke u obzir kako bi se napravila najefikasnija moguća strategija vožnje i dodatno smanjila potrošnja goriva. Elektronski horizont je dostupan već nekoliko godina, ali Bosch sad planira da ga unapredi. Ubuduće, funkcija će odrediti da li informacija skladištena na mapi odgovara realnim uslovima na putu. Na primer, ukoliko kamera na vozilu detektuje znak za ograničenje brzine na putu na kome piše 30 km/h, dok na mapi stoji 50 km/h, navigacioni sistem kamiona će zapamtiti novu brzinu. U budućnosti, ove informacije će biti deljene sa ostalim kamionima putem cloud-a. Pametni elektronski horizont je predviđen za početak proizvodnje u prvom delu 2019. godine.

Praćenje transporta: Gde je roba i šta se sa njom dešava? Ovo su pitanja koja postavljaju i logistički specijalisti i kupci. „Transport Data Logger“ kompanije Bosch obezbeđuje odgovore i čini transparentnim lanac nabavke robe. Veličine oko 10 kvadratnih centimetara, mala kutija sa ugrađenim senzorima prati transport osetljive robe i meri temperaturu, vlažnost, nagib i dešavanja prilikom transporta. Izmerene vrednosti se prikazuju i dokumentuju u aplikaciji na pametnom telefonu ili tabletu. Ukoliko je određena vrednost prevelika, aplikacija alarmira i potencijalna šteta na robi može biti ranije otkrivena i pripisana osobi koja ju je izazvala.

Centralna kontrolna jedinica: Centralna kontrolna jedinica kontroliše razmenu podataka između elektronskih upravljačkih jedinica u kamionu i spoljnog sveta širom svih BUS sistema i predstavlja centralni komunikacioni čvor za umrežena komercijalna vozila. Moderna transmisija i tehnologije enkripcije čine razmenu podataka posebno bezbednom. Oni sprečavaju nezakonit pristup mreži vozila korišćenjem „firewalls“-a ili sistema za detekciju upada razvijen od strane Bosch podružnica ETAS i ESCRYPT.

*(Bosch fotografije)