24/05/2024

BORKOVIĆ ZADOVOLJAN UČINKOM U TCR ŠAMPIONATU – NAJVEĆI IZAZOV DO KRAJA SEZONE TRKA U NEMAČKOJ

Do početka letnje pauze u TCR šampionatu ostao je još samo trkački vikend u Nemačkoj (8-9.jula) na stazi Ošersleben, a najbolji srpski automobilista Dušan Borković zadovoljan je dosadašnjim učinkom u svojoj drugoj TCR sezoni. Vozač NIS Petrol Racing tima uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, posle šest TCR vikenda i 12 trka, podigao je dva puta pobednički pehar, osvojio 82 boda, a u generalnom plasmanu zauzima šesto mesto.

„Moglo je bolje u to sam siguran, ali isto tako nisam očekivao pobedničko postolje već u drugoj trci. Tako da nisam siguran ni kako bih u jednoj rečenici sumirao ovu polusezonu. Osećanja su mi baš pomešana. Dve pobede u polusezoni su sjajan rezultat, ali je na žalost TCR šampionat pokazao jednu veliku manu kada je u pitanju balans performansi. Alfe su u Mađarskoj vozile sa smanjenom snagom motora, a meni su sa dodatnih 20kg balansa, praktično bile vezane ruke. Ispadne da posle svake pobede, na sledećem vikendu nemam nikakve šanse. Kako da objasnite da vozač bude najbolji na jednom vikendu, a na sledećem zauzme 18. mesto. Malo je nemoguće objasniti, osim da se u šampionatu nešto pogrešno radi, što je mišljenje i mojih kolega i njihovih timova“, rekao je Borković

Posle trkačkog vikenda u Nemačkoj, sledi pauza u šampionatu do 3. septembra kada se voze trke na Tajlandu u Buriramu, zatim 8. oktobra u Kini, a završnica šampionata je zakazana za 26. novembar na stazi u Abu Dabiju zajedno sa završnicom sezone Formule 1.

„Pauzu ću iskoristiti za treninge. Putujem u Ameriku odmah posle Nemačke i tamo već tradicionalno nastavljam sa pripremama, pre svega zbog velikog broja staza na kojima mogu da vežbam“, dodao je Borković.

Najveći izazov za našeg šampiona biće trka koja ga očekuje već ovog vikenda u Nemačkoj.

„Možda će mi najteža trka do kraja sezone biti u Ošerslebenu s obzirom na to da nastupam sa potpuno novim turbo punjačem. Ova promena je urađena na zahtev organizatora usled pritisaka koji su vršili ostali proizvodjači. To će biti kao da vozim potpuno novi automobil, s obziorom da će raspodela snage biti potpuno drugačija. Moj tim je uradio odredjene testove, ali ćemo pravo stanje videti tek u Nemačkoj na prvim treninzima“, rekao je Borković i dodao da se nada, kao i kolege iz drugih timova, da će se situacija sa balansom performansi srediti i da će ostatak prvenstva svima omogućiti podjednake šanse.

Vozač NIS Petrol Racing Tima podsetio se na sjajan vikend koji je prošle godine imao na ovoj stazi kada je osvojio pol poziciju na kvalifikacijama i drugo mesto na obe trke i dodao:

Nadam se da će ove godine biti makar približno. Na početku sezone napomenuli smo da razvijamo automobil i do sada su rezultati sjajni, ali posle pobede na dve trke u prvom delu sezone apetiti su nam porasli. Boriću se za najviše plasmane i cilj mi je da do kraja godine budem među prvih pet vozača“, rekao je Borković.