100 godina legendarne “Trke do oblaka”

100 godina legendarne “Trke do oblaka”

01/07/2016 Off By admin@mobilpublic

156 krivina, skoro 20 kilometara staze, uspon od 1440 metara na nadmorskoj visini od 4300 metara, to je PIKES PEAK, najteža brdska trka, verovatno poslednja trka na svetu koja zaslužuje slogan #DontCrackUnderPressure. Ova legendarna trka koja se odvija u SAD-u u Kolorado planinama simboličnog naziva “Trka do oblaka” zauzima posebno mesto u svetu trka. TAG Heuer, koji je Zvanični Partner Vremena, nije propustio priliku da proslavi 100 godina ove legendarne trke.

Pikes Peak 100 Anniversary with TAG Heuer (17)

Proteklog vikenda održana je ova, verovatno najteža i najzahtevnija brdska trka na svetu, a u žestokoj konkurenciji vrhunskih vozača i raznovrsnih automobila slavio je izvrsni Romain Dumas. Kuriozitet je što je Romain Dumas je osvojio dve najprestižnije automobilske trke u razmaku od samo jedne nedelje – 24 sata Le Mana i Pikes Peak International Hill Climb. Završio je trku za samo 8:51.445.

Pikes Peak 100 Anniversary with TAG Heuer (34)

Ova trka postigla je legendarni status zahvaljujući činjenici da najbolji svetski vozači u svetu relija prihvataju izazov kako bi kreirali istoriju. U eri kada se Audi i Pežo bore za titulu, Audijevi vozači Michèle Mouton, Bobby Unser i Walter Röhrl, kao i Pežoov Ari Vatanen, drže sve rekorde. Tek nedavno, tačnije 2013. godine, pridružio im se i Sebastien Loeb.

Pikes Peak 100 Anniversary with TAG Heuer (20)

Više od 100 takmičara imalo je učešće u ovoj trci, a bili su podeljeni u 17 kategorija automobila, motora i kamiona. Kategorija “Unlimited” (bez ograničenja), je najspektakularnija, jer u njoj učestvuju super automobili sa + 1000 konjskih snaga.

Trka Pikes Peak je osnovana još davne 1916. godine i jedina je trka na svetu koja zaslužuje težinu i smisao TAG Heuer slogana #DontCrackUnderPressure, zbog statistike koja realno oduzima dah.

Pikes Peak 100 Anniversary with TAG Heuer (35)

To je jedna od najtežih trka na svetu, kako za vozače tako i za njihove mašine. Poznato je da veliki usponi i visoke nadmorske visine usporavaju reflekse vozača, dodatno naprežu njihov mozak i neretko izazivaju grčenje mišića, a motori mašina mogu da izgube i do 30% snage u takvim uslovima. Uz vrlo malo sigurnosnih ograda, i najmanja greška bi i najiskusnijeg vozača mogla da pošalje u provaliju, koja je na nekim mestima duboka čak 1800 metara.

Pikes Peak 100 Anniversary with TAG Heuer (33)

Na vrhu staze takav uspon je otprilike nekih 600 metara. Zbog toga je Pikes Peak u svakom smislu spektakularna, ekstremna trka, koja je u svetu brzine postala legenda, događaj koji najbolje oslikava filozofiju TAG Heuer Brenda – #DontCrackUnderPressure.