ВОЗАЧИ, ЗАУСТАВИТЕ ВОЗИЛО КАДА ЈЕ ЦРВЕНО СВЕТЛО НА СЕМАФОРУ!

Свакодневно се на путевима и улицама са семафоризованим раскрсницама у Републици Србији догађа велики број саобраћајних незгода. Пролазак возилом на црвено светло семафора је један од најтежих прекршаја у саобраћају који је често узрок страдања у саобраћају. Многе од ових незгода биле би избегнуте да су возачи поштовали светлосне саобраћајне знакове.Crveno svetlo na semaforu 1

Непоштовање светлосних саобраћајних знакова је веома опасно за све учеснике у саобраћају јер се чињењем овог прекршаја нарушава начело поверења између учесника у саобраћају. Имајући ово у виду, може се истаћи да је непоштовање црвеног светла једно од најопаснијих небезбедних понашања у саобраћају.

Према прелимининарним подацима, само у прошлој години на раскрсницама у насељу догодило се 7.340 саобраћајних незгода у којима је погинуло 39 и повређено 4.018 лица. Многе од ових незгода и последица догодиле су се због непоштовања светлосних саобраћајних знакова.

На семафоризованим раскрсницама далеко веће последице су за пешаке и остале рањиве категорије учесника у саобраћају, посебно када се на црвено светло семафора прође са повећаном брзином кретања.Pazljivko

Подсећамо све возаче да је Законом о безбедности саобраћаја на путевима за прекршај проласка возилом кроз црвено светло прописана новчана казна у износу од 15.000 до 30.000 динара, 6 казнених поена и заштитна мера забране управљања моторним возилом од најмање три месеца.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, имајући у виду последице прекршаја проласка возила на црвено светло семафора, апелује на све возаче и остале учеснике у саобраћају да поштују светлосне саобраћајне знакове и тиме заштите себе и друге од страдања.crveno svetlo 2

Приликом наиласка на раскрсницу која је регулисана светлосним саобраћајним знаковима смањите брзину кретања и обратите пажњу на светлосни знак на семафору. Након тога, уколико је зелено светло на семафору, наставите своје кретање уз повећану пажњу у односу на пешаке и остале учеснике у раскрсници.

Када је на семафору жуто или трепћуће зелено светло, немојте нагло повећавати брзину кретања како бисте што пре прошли кроз раскрсницу. Боље је зауставити се и сачекати да се на семафору појави зелено светло. Код оваквих ситуација додатну пажњу обратите на возила која се крећу иза вас, како бисте правовремено спречили налетање на ваше возило и могуће последице.