ZNANJE I IGRICE ZA BEZBEDNE ULICE – Akcija Hyundai Srbije posvećena povećanju bezbednosti u saobraćaju

U petak 07.04.2017 održana je prva u nizu akcija pod nazivom Znanje i igrice za bezbedne ulice, u Delta City tržnom centru. Centralno dešavanje akcije odvija se u tržnim centrima koja deca često posećuju i gde se osećaju opušteno. Kroz igru i zabavu se najbolje uči, pa su tako kroz interaktivnu radionicu deca bila u prilici da na lak način nauče osnove bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Na velikoj bini je postavljena improvizovana raskrsnica na kojoj su deca uz pomoć policajca rešavala zadate saobraćajne situacije, dok su drugi učestvovali u kretivnoj radionici sa crtežima na temu bezbednosti u saobraćaju. Instruktori bezbedne vožnje su pojašnjavali upotrebu dečijeg sedišta na vozilu. Deca škole Radoje Domanović sa Novog Beograda učestvovala su u edukativnoj radionici i na taj način kroz igru naučila osnove o pravilnom kretanju na ulici, prelasku raskrsnice na obeleženom pešačkom prelazu i kretanju preko raskrsnice koju reguliše semafor. U obuci o pravilnom korišćenju dečijeg sedišta učestvovali su zajedno sa decom i njihovi roditelji. Pored ovih edukativnih radionica, kreativnost na temu bezbednosti u saobraćaju iskazala su deca, mali slikari, koja su kroz likovne radove pokazala poznavanje saobraćajnih pravila. Svi radovi na temu bezbednosti u saobraćaju, na kraju akcije učestvuju u izboru za najbolji crtež koji će biti posebno nagrađen na likovnoj izložbi koju će organizovati Hyundai Srbija.

Akcija ”Znanje i igrice za bezbedne ulice” koja je posvećena povećanju bezbednosti dece u saobraćaju, a koju organizuje Hyundai Srbija, ima dugu tradiciju, od 2008 do danas, a podržali su je za ovaj dugi niz godina Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Saobraćajna škola u Zemunu, brojni profesori Saobraćajnog fakulteta i javne ličnosti.

Prepoznali smo potrebu da se povećanju bezbednosti u saobraćaju aktivno priključi šira javnost i što veći broj društveno odgovornih kompanija, što je takođe i globalno opredeljenje Hyundai Motor Company, koja akcije ovog tipa organizuje širom sveta.

Naša poruka javnosti je da od najranijeg detinjstva treba uticati na decu i isticati neophodnost i važnost bezbednosti u saobraćaju, bilo da u saobraćaju učestvuju kao pešaci ili kao putnici u vozilu, sa krajnjim ciljem kako bi broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama svake godine bio sve manji.

Akcija je zamišljena kao podrška trenutno aktuelnoj temi bezbednosti u saobraćaju, uz podršku najuticajnijih TV, print i digitalnih medija.

Plan održavanja akcija povećanja bezbednosti u saobraćaju dece školskog uzrasta u toku 2017 godine:

Beograd              April 2017

–           Tržni centar Delta City      07.04.2017

–           Tržni centar Stadion        11.04.2017

–           Tržni centar Ušće           18.04.2017

S obzirom da se radi o dugoročnoj društveno korisnoj akciji koja je posvećena povećanju bezbednosti dece u saobraćaju, osnovne škole, Svetozar Miletić iz Zemuna, Branislav Nušić sa Voždovca i Radoje Domanović sa Novog Beograda, su prepoznale značaj ove akcije.