21/07/2024

Značajno povećanje vrednosti Kijinog brenda u proteklih godinu dana

Kada se, ne tako davne 2007. godine, Kia opredelila za dizajn kao temeljni pokretač budućeg rasta kompanije, definitivno nije pogrešila. Postavivši na čelo dizajnerskog tima jednog od najcenjenijih svetskih dizajnera Petera Schreyera počinje poslovni uzlet ove kompanije. Prema nedavno objavljenom Interbrandovom ekskluzivnom popisu 100 „Najboljih svetskih brendova“ vrednost brenda Kia, od spomenute 2007. godine, narasla je za neverovatnih 420 posto. Od početnih 929 miliona američkih dolara, dosegla je visokih 5,4 milijarde američkih dolara. Rast vrednosti brenda Kije daleko je premašio prosečnu stopu rasta preostalih 11 proizvođača automobila, koji su se našli na ovogodišnjem popisu.Kia K4 Concept for China market (1)

Kia se tek 2012. godine prvi put našla na Interbrandovom popisu 100 „Najboljih svetskih brendova“, zauzevši 87. mesto. Prvobitnu vrednost od 4,1 milijarde američkih dolara, 2013. povećala je na 4,7 milijardi, popevši se na 83. poziciju. Tokom prošle godine Kijina vrednost povećala se za dodatnih 15 posto, što je korejskog proizvođača automobila smestilo na 74. poziciju s vrednošću u iznosu 5,4 milijardi američkih dolara. Prema ovogodišnjem istraživanju, prosečna stopa rasta vrednosti brendova iznosila je 7%, što je više nego dvostruko manje od rasta kojeg je zabeležila Kia.

Značajno povećanje vrednosti Kijinog brenda u proteklih godinu dana može se pripisati različitim faktorima. Savim sigurno su od velike važnosti bile brojne marketinške aktivnosti kompanije, uključujući i ovogodišnje sponzorstvo SP u fudbalu Brazil 2014 i teniskog Australian Opena. Takođe, važno je uzeti u obzir kako je Kia tokom 2013. i 2014. lansirala čak dvanaest novih ili unapređenih modela vozila, a u razmatranom periodu zabeležila je porast prosečne prodajne cene vozila za 4 posto. kia_ceed_03_2013_3861

Kijin brend temelji se na identitetu stvorenom 2012. godine kada je Kia predstavljena kao kompanija s unutrašnjom jasnoćom i jakim jezgrom prepoznatljivih atributa brenda kao što su jedinstvenost, živahnost i pouzdanost. Kao deo kampanje s ciljem jačanja brenda i stvaranja emocionalne povezanosti globalnih kupaca s brendom, Kia se posvetila raznim marketinškim aktivnostima. Na primer, uveden je vizuelni identitet „crvene kocke“ na salonima širom sveta i prepoznatljiv zvuk koji se koristi u svim Kijinim radio – televizijskim reklamama.

Kijin uspeh komentarisao je Hyoung-Keun (Hank) Lee, potpredsednik Kia Motors Corp. rekavši: “Mi u Kiji ulažemo velike napore kako bi kupcima ponudili veću vrednost za njihov novac, a naš uspon na Interbrandovoj listi „Najboljih svetskih brandova“ i ove godine dokazuje predanost svih zaposlenih Kije širom sveta da premaše očekivanja klijenata u svakom području poslovanja.”

Interbrand je Kijin uspeh opisao sledećim rečima: “Kao rezultat upornog brendiranja, opisanog u sloganu ” The Power to Surprise” (Snaga iznenađenja), korejski proizvođač automobila je uspešno promenio sliku o sebi kao proizvođaču automobila niske cene i niskog kvaliteta, okrenuvši se dizajnu i novoj skupini potrošača koji su emocionalno vezani uz brend svog vozila.“Kia Sportage_CH9Q4004 (Medium)

Osim na listi 100 „Najboljih svetskih brendova“ Kia je svoje mesto pronašla i na Interbrandovoj listi 50 „Najboljih svetskih zelenih brendova 2014“ na kojoj je zabeležila uspon sa 37. na 35. mesto.

Interbrandova studija 100 „Najboljih svetskih brendova“ 2014. nastala je kao rezultat sveobuhvatne analize karakteristika brenda. Studiju su proveli stručni analitičari koristeći najsavremnije metodologije za ispitivanje. Studija meri finansijske rezultate kompanije u odnosu na povrat investicije, ulogu marke prilikom odluke o kupovini i snagu brenda, koja podrazumeva sposobnost marke da osigura očekivanu zaradu u budućnosti.