24/05/2024

Za dva meseca 10.000 evropskih kupaca naručilo novi Nissan LEAF

Kao vodeći svetski proizvođač električnih automobila, Nissan može ispravno da proceni reakciju kupaca prema predstojećem lansiranju revolucionarnog, potpuno novog, vozila LEAF na tržište. Još 2010., kada je prva generacija modela LEAF predstavljena na evropskom tržištu, većina konkurenata bila je skeptična prema Nissanovoj inovaciji. Ostali su usredsredjeni pre svega na poboljšanje motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Ali osam godina kasnije, kupci su promenili mišljenje o električnim vozilima i sada to tržište beleži petostruko povećanje potražnje u odnosu na 2012. Danas većina marki automobila razvija svoje prve generacije električnih vozila.

Nissan je za to vreme iskoristio svoje iskustvo i povratne informacije dobijene od 83.000 vozača modela LEAF u konstrukciji potpuno novog vozila. Taj je automobil – potpuno novi Nissan LEAF – ostvario dosad nezabeležen interes kupaca od evropske premijere u novembru 2017. U dva meseca širom Evrope naručeno ih je 10.000, a predviđa se da će ta brojka ubrzano rasti kad u februaru 2018. LEAF stigne u prodajne salone.

U isto to vreme 2010., narudžbe kupaca za originalni LEAF brojale su se u stotinama jer su kupci bili suočeni s novom i uzbudljivom – ali još uvek neproverenom tehnologijom.

Gareth Dunsmore, direktor Sektora za električna vozila, Nissan Evropa, izjavio je: „Raduje nas jasan interes kupaca  za novi LEAF. To je dodatna potvrda Nissanovog vodećeg položaja u segmentu električnih vozila. Međutim, novi LEAF nije samo električno vozilo nove generacije, on je i predstavnik Nissanove inteligentne mobilnosti u Evropi.”

Od svetske premijere u Japanu u septembru, interes potrošača i zamah novog vozila LEAF postepeno su se raširili širom Evrope. Početkom novembra objavljene su početne specifikacije vozila i pretprodajne cene na prezentaciji “Nissan’s Futures 3.0” u Oslu, Norveška. Kupci od tada mogu naručiti novi LEAF preko obližnjeg dilera Nissana.

Interes kupaca za novi LEAF dosad je potaknut prvenstveno pozitivnim reakcijama medija. Auto je pohvaljen zbog raznih inovacija i tehnologija koje donosi sa sobom, uključujući tehnologiju za pomoć u vožnji, Nissan ProPILOT, i papučicu Nissan e-Pedal, koja vozaču omogućava da smanji upotrebu papučice kočnice za čak 90 %.

Impresivnih 10.000 narudžbi kupaca primljene su, a da novi LEAF nije bio fizički dostupan u prodavnicama Nissana za probnu vožnju, pa nije bilo nikakvog direktnog oglašavanja ili promovisanja upućenog kupcima. Sva evropska tržišta trenutno potvrđuju punu paletu modela i početne cene za novi LEAF kako se približava službeni početak prodaje.

Proizvodnja novog modela LEAF započela je početkom ovog meseca u Nissanovoj fabrici u Sunderlandu, u Velikoj Britaniji. Proizvodni kapaciteti povećavaju se u skladu s rastućom potražnjom kupaca. Prve isporuke u Evropi očekuju se u februaru 2018.