Za 2018.god ŠKODA planira predstavljanje modela KODIAK za SUV reli šampionat

Za 2018.god ŠKODA planira predstavljanje modela KODIAK za SUV reli šampionat

13/05/2017 Off By admin@mobilpublic

> Škoda Motorsport ulazi u novu kategoriju u FIA World Rally Championship
> Uspešnom modelu FABIA R5 će se sada pridružiti i KODIAK WRC namenjen novoj WRC SUV klasi
> KODIAK WRC biće premijerno prikazan 2018 na Rally Monte Carlo

ŠKODA proširuje svoje učešće u svetu reli sporta. Brend svetskih šampiona ulazi u novoosnovanu WRC SUV kategoriju sa modelom ŠKODA KODIAK WRC.

Škoda Motosport tim će se početkom naredne godine pojaviti po prvi put u dve kategorije u FIA World Rally Championship. Pored uspešnog modela Škoda Fabia R5 u WRC 2 kategoriji,sledeće godine će se takođe takmičiti u novoj WRC SUV kategoriji.

Ova nova kategorija je osnovana od strane promotera prvenstva kao odgovor na sve veću popularnost SUV modela. Od naredne takmičarske sezone, takmičiće se nova klasa trkačkih vozila – WRC SUV – koja će učestvovati zajedno sa aktuelnom WRC i WRC 2 kategorijama. Ovo takmičenje je rezervisano isključivo za vozila izvedena iz postojećih SUV modela koja su u proizvodnji i prodaji.

ŠKODA će imati svog predstavnika u novoj kategoriji u obliku modifikovanog modela ŠKODA KODIAK. Novi veliki SUV se tek pojavio na međunarodnom tržištu ,a već uživa veliko univerzalno priznanje.

KODIAK VRC ispunjava sve potrebne tehničke kriterijume. FIA propisi diktiraju korišćenje turbo motora  zapremine od 2,0 litara i minimalnom težinom vozila od 1.650 kilograma.

Dva elektronska sistema pomoći koja su takođe uključena, prenesena su iz standardnog modela. Driver Alert system,je sistem koji prepoznaje i upozorava vozača na zamor, dok Blind Spot Detect upozorava vozača na vozila koja su vozaču u mrtvom uglu ,a prikazuju ih na bočnim retrovizorima.

Izrada modela Škoda KODIAK WRC je zasnovana na iskustvu iste ekipe koja je osmislila i model Škoda Fabia R5 koji se takmiči na Svetskom prvenstvu u WRC 2 kategoriji. Odličan učinak Skoda Motorsport tima se i dalje nastavlja. Fabia R5 je osvojila 13 pobedničkih titula od ukupno poslednjih 14 trka u tekućoj i prethodnoj sezoni. Nedavno je i Pontus Tidemand osvojio reli Guanajuato u Meksiku.

Škoda Motorsport Team se raduje novom izazovu i namerava da sledi uspešna iskustva,modela Fabia R5 sada i sa modelom ŠKODA KODIAK WRC. Menadžment tima , dizajneri i tehničari imaju puno posla  kako bi novo vozilo bilo u top formi i najbolje pripremljeno za takmičenje.

Škoda KODIAK WRC će debitovati u januaru 2018. godine na mitingu u Monte Karlu. Imena vozača i suvozača koji će voziti ova dva vozila ŠKODA KODIAK WRC će biti objavljena u septembru.