Xross trka: Svetske hard enduro zvezde stižu na Taru

Xross trka: Svetske hard enduro zvezde stižu na Taru

08/06/2016 Off By admin@mobilpublic

Treće po redu najmasovnije hard enduro takmičenje u Srbiji, Xross trka biće održana od 10. do 12. juna na Tari. Ova trka je jedinstvena u svetu zbog toga što okuplja sve vrste enduro i hard enduro motora, a zbog velikog interesovanja ove godine trajaće tri dana i biće podeljena na Xross Challenge – za enduro i hard enduro vozače i Xross Trophy – za vozače dual-sport motora.

Official poster Xross 2016

O interesovanju za ovaj događaj najbolje govori podatak da se do sada prijavilo 172 takmičara iz 10 zemalja, a među njima je i Novozelanđanin Kris Birč enduro zvezda i vozač pod čijim su točkovima ostale najveće hard enduro trke na svetu. Pored njega tu su još Ben Hemingvej, Filip Bertl, Miha Špindler i drugi. Prvog dana takmičenja, pred vozačima će biti poligon sa preprekama, dok ih drugog i trećeg dana očekuju trase od 90 kilometara, odnoso 40 kilometara, koje su pune prepreka kao što su stenoviti predeli, potoci, vertikalne uzbrdice i litice koji će ih ozbiljno namučiti i testirati njihovu sposobnosti i izdržljivost na dva točka.

Photo_Predrag_Vuckovic_0125

Iako je ideja o Xross takmičenju nastala još davne 2007. godine, prva Xross trka organizovana je tek 2014. godine na najvećoj srpskoj planini Kopaoniku, gde je tokom dva dana svoje sposobnosti testiralo 150 vozača motora iz zemlje i inostranstva. Nakon tako velikog odaziva bilo je jasno da je hard enduro ušao u Srbiju na velika vrata i da će Xross trka imati budućnost. Već naredne, 2015. godine ova trka preseljena je na Taru, najlepšu, ali i reljefno najsuroviju srpsku planinu. Tokom dvodnevne manifestacije na Kaluđerskim barama svoju izdržljivost testiralo je 200 takmičara iz celog sveta. Veliki odaziv vozača učinio je Xross ne samo najtežom, već i najmasovnijom moto trkom u našoj zemlji, koja će ove godine ponovo pomeriti granice.

Photo_Predrag_Vuckovic_0051

Hard enduro je relativno nov ekstremni sport u kome se vozači dvotočkaša takmiče na off-road terenima u prirodi. Ime sporta dovoljno govori o tome koliko je surov, pa se neretko dešava da takmičari pomažu jedni drugima u toku same trke ili im pak pomaže publika.

Više informacija o samoj trci možete pronaći na sajtu www.xross-team.com.