Vratio se čuveni Renault 4 u novom retro stilizovanom izdanju električnog kabrioleta – e-Plein Air

Povodom proslave desete godišnjice festivala 4L International, Renault je predstavio modernu verziju modela 4L: Plein Air. Koncept pod nazivom e-Plein Air je rezultat saradnje odeljenja Renault Classic, Renault Dizajn i kompanije Melun Rétro Passiona, stručnjaka za proizvodnju rezervnih delova za retro automobile i kolekcije modela proizvedenih između 1950. i 1990., kao što su Alpine, Citroën, Peugeot i Renault, koji je takođe sarađivao na projektu.

Novi Renault 4 neće biti baš namenjen za svakodnevnu upotrebu, već se najavljuje kao vozilo za plažu.

Naravno, u skladu sa savremenim trendovima, biće to električno vozilo sa pogonom iz električnog četvorocikla Twizy. Pod nazivom e-Plein Air ovaj kabriolet iz veden iz Renaulta 4L će raspolagati sa 20 KS i autonomijom od 100 km uz pomoć baterije kapaciteta 6,1 kWh.

Električna verzija Renaulta 4 će biti teška svega 580 kg, maksimalna brzina će biti 80 km/h, ali je u test vožnji dostigao 85 km/h.

E-Plein Air je za sada koncept namenjen obeležavanju desete godišnjice okupljanja zaljubljenika u model Renault 4L koji će se održati u mestu Tenej u centralnoj Francuskoj.

Originalni Renault 4 se proizvodio od 1961. do 1992. godine (u Sloveniji do 1994), predstavljao je vozilo pristupačno za široke mase s kojim je cela porodica mogla bez problema da krene na duža putovanja.

Već 1966. je proizveden prvi milion, a do kraja je dostigao cifru od 8.135.424 jedinice (zvanični podatak).

Renault 4 je treći najprodavaniji model posle Volkswagen Beetle i Forda Model T, od modela koji se više ne proizvode.