Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima

Kako bi se smanjio rizik od potencijalno opasne situacije na putevima i mogućeg udesa, kompanija Volvo Trucks razvila je sistem pod nazivom Zatezna kočnica (Strech Brake), koji automatski usporava prikolicu i ispravlja putanju vučnog vozila na klizavim uzbrdicama. 

“Čak i ako vozač kamiona na kraju uspe da održi situaciju pod kontrolom, ona može da bude izuzetno neprijatna, kako za onoga ko se kreće putem iz suprotnog smera, tako i za samog vozača kamiona, ukoliko se putanja vučnog voza iznenada promeni na nizbrdici”, kaže Mats Sabelstrem /Sabelström/, specijalista za kočnice u kompaniji Volvo.

_F0A9153

Prema proceni centralizovane evropske baze podataka o saobraćajnim nesrećama širom EU, pod nazivom CARE, procenat kamiona koji svake godine učestvuje u saobraćajnim nezgodama u Evropi je 15 odsto, od ukupno 30.000 saobraćajnih nesreća. Zabeležen je pad ove statistike, dok je kompanija Volvo Trucks odlučila da zbog ovih podataka pomogne vozačima da izbegnu rizične situacije pri otežanim uslovima na putu. “Zatezna kočnica je jedan veoma važan element dugoročne potrebe da se poveća bezbednost u saobraćaju i smanji broj nesreća u kojima učestvuju kamioni”, poručuju iz kompanije.

_F0A9300

Zatezna kočnica upotpunjuje elektronski program stabilnosti vučnog voza (ESP), što je još jedan sistem koji kompanija Volvo Trucks predstavlja prva među proizvođačima kamiona. I dok je ESP najefikasniji pri većim brzinama, zatezna kočnica je operativna samo pri brzinama manjim od 40 km/h. Oba sistema doprinose boljoj stabilnosti i lakšem upravljanju.

_F0A9564

U trenutku kada se vučni voz približava nizbrdici, vozač ručno aktivira sistem. Kada vozač otpusti gas, kočnice na prikolici automatski prelaze u pulsirajući režim rada duž cele nizbrdice, sve do kraja nagiba kada vozač može da poveća brzinu. Zatezna kočnica je predstavljena 2012. godine na kamionu Volvo FH sa prikolicom, a 2013. godine na kamionu Volvo FM sa prikolicom. Tokom 2014. godine sistem će biti na raspolaganju i za Volvo FH i FM vučne vozove sa poluprikolicom.

_F0A9145

“Vozači koji su testirali zateznu kočnicu bili su vrlo impresionirani. Budući da sada uvodimo ovaj sistem i za vučne vozove tipa tegljač-poluprikolica, još veći broj vozača će moći da se uhvati u koštac sa nizbrdicama visokog nagiba, na jednostavan i bezbedan način”, kaže Karl Johan Almkvist, ispred kompanije Volvo Trucks.

Prema izveštaju Volvo Trucks tima za ispitivanje saobraćajnih udesa koji se bavi proučavanjem bezbednosti saobraćaja, otprilike 60 kamionskih nesreća koje su se prošle godine u dogodile samo u Švedskoj moglo je biti izbegnuto da se koristio sistem zatezne kočnice. (Izvor: Nacionalni (švedski) informacioni sistem)

Zatezna kočnica povećava bezbednost, posebno na klizavim putevima i u krivinama i prebacuje kočnice u pulsirajući režim rada. Takođe, ispravlja putanju vučnog voza, dok upravljanje čini lakšim i smanjuje rizik od zanošenja. Sistem je operativan i pri brzinama ispod 40 km/h. Tokom 2014. Godine ovaj sistem biće dostupan za vučni voz tegljač/poluprikolica.

Film o ovom sistemom možete pogledati ovde.