Drugi put za redom, Volvo Trucks je osvajio prestižnu evropsku Nagradu za kvalitetnu inovaciju (Quality Innovation of the Year Award) koja se dodeljuje svake godine. Volvo Trucks je nagradu dobio za svoj novi menjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom, čije su glavne prednosti jednostavnija i bezbednija vožnja.

“I-Shift sa dvostrukim kvačilom predstavlja inovaciju u industriji izrade menjača budući da u velikoj meri poboljšava parametre koji imaju značajan uticaj kako na vozače i transportne kompanije, tako i na vlasnike utovarene robe i društvo u celini”, kaže Mati Kaulio /Matti Kaulio/, vanredni profesor Industrijske ekonomije na Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH) u Stokholmu i predstavnik Švedskog instituta za kvalitet (SIQ). Vanredni profesor Kaulio je, takođe, i član stručne komisije koja je izabrala ovogodišnjeg dobitnika.

Osim SIQ-a, godišnju Nagradu za kvalitetnu inovaciju podržavaju i instituti za kvalitet u drugim evropskim državama. Nagradu za 2014. godinu je uručio predsednik Mađarske, Janoš Ader /János Áder/ na svečanosti u Budimpešti, 19. januara.

Inovacije od kojih klijenti imaju korist

“Zaista je sjajno što je naša sposobnost da stvaramo inovacije još jednom nagrađena na ovaj način. Sistematski radimo na razvoju novih rešenja koja će i klijentima i vozačima doneti nedvosmislenu korist, a reakcije na I-Shift sa dvostrukim kvačilom su prevazišle naša očekivanja. Osvajanje godišnje Nagrade za kvalitetnu inovaciju samo je još jedna potvrda da smo fokusirani na pravu tačku”, kaže Hajder Vokil /Haider Wokil/, direktor sektora za kvalitet u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks prvi u svetu

Ukratko, I-Shift sa dvostrukim kvačilom je automatizovani ručni menjač sa dva kvačila. Zahvaljujući ovom izumu, kamion ne gubi ni brzinu ni snagu tokom promene stepena prenosa, naprotiv – kretanje se odvija glatko i bez zastoja. Ovakva vrsta promene stepena prenosa je prvobitno razvijena za sportske automobile visokih performansi i koristi se u automobilskoj industriji. Volvo Trucks je prva kompanija u svetu koja je ovu tehnologiju ugradila u teška vozila.

Godine 2013. Volvo Trucks je dobio Nagradu za kvalitetnu inovaciju za Volvo dinamičko upravljanje, sistem za stabilizaciju upravljanja koji je privukao ogromnu pažnju svetske javnosti, ne samo zahvaljujući filmu “Epic Split” sa Žan-Klod van Damom u glavnoj ulozi.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-hajder-vokil-02

“Zaista je sjajno što je naša sposobnost da stvaramo inovacije još jednom nagrađena na ovaj način. Sistematski radimo na razvoju novih rešenja koja će i klijentima i vozačima doneti nedvosmislenu korist”, kaže Hajder Vokil /Haider Wokil/, Direktor sektora za kvalitet u kompaniji Volvo Trucks.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-01

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je novi Volvo Trucks menjač koji ne prekida tok snage. Ovde je prikazano kako funkcioniše.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-03

Drugi put za redom Volvo Trucks osvaja prestižnu evropsku Nagradu za kvalitetnu inovaciju (Quality Innovation of the Year Award) koja se dodeljuje svake godine. Volvo Trucks je nagradu dobio za svoj novi menjač, I-Shift sa dvostrukim kvačilom, čije su glavne prednosti – jednostavnija i bezbednija vožnja.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-04

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je automatizovani ručni menjač sa dva kvačila. Zahvaljujući ovom izumu, kamion ne gubi ni brzinu ni snagu tokom promene stepena prenosa, naprotiv – kretanje se odvija glatko i bez zastoja.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-05

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je automatizovani ručni menjač sa dva kvačila. Zahvaljujući ovom izumu, kamion ne gubi ni brzinu ni snagu tokom promene stepena prenosa, naprotiv – kretanje se odvija glatko i bez zastoja.

i-shift-menjac-transmission-volvo-trucks-kamion-mobil-auto-kozarev-mati-kaulio-06

“I-Shift sa dvostrukim kvačilom predstavlja inovaciju u industriji izrade menjača budući da u velikoj meri poboljšava parametre koji imaju značajan uticaj kako na vozače i transportne kompanije, tako i na vlasnike utovarene robe i društvo u celini”, kaže Mati Kaulio /Matti Kaulio/, vanredni profesor, KTH,  predstavnik SIQ-a u stručnoj komisiji koja je izabrala ovogodišnjeg dobitnika.

O godišnjoj Nagradi za kvalitetnu inovaciju:

Nagrada za kvalitetnu inovaciju dodeljuje se svake godine kompanijama, organizacijama ili pojedincima za predstavljanje inovacija koje odlikuje očigledna povezanost sa dobro osmišljenom metodologijom rada i baziraju se na precizno definisanim potrebama kupaca.

Godišnja Nagrada za kvalitetnu inovaciju prvi put je predstavljena 2007. godine u Finskoj, a danas ima podršku mnogih fondacija koje promovišu kvalitet iz Švedske, Finske, Estonije, Letonije, Češke i Mađarske. Cilj je da se dodeljivanje nagrade i dalje razvija i da se proširi u još više zemalja.

SIQ – Švedski institut za kvalitet – predstavlja Švedsku.

Izjava stručne komisije o menjaču I-Shift sa dvostrukim kvačilom:

Volvo Trucks I-Shift sa dvostrukim kvačilom predstavlja takav primer inovacije na proizvodu kada se već postojeće rešenje, do tada korišćeno za sportske automobile, dodatno razvija i integriše sa postojećom tehnologijom za promenu stepena prenosa na kamionima. Prednost ove proizvodne inovacije je što omogućava promenu stepena prenosa bez prekida toka snage, tako da kamion ne gubi zamah kada se menja stepen prenosa. Proizvod predstavlja inovaciju u industriji izrade menjača budući da u velikoj meri poboljšava parametre proizvoda, kao što su vozne karakteristike, usklađena vožnja, oprezno rukovanje utovarenom robom, komforniji radni prostor, potrošnja goriva, a potencijalno, i efikasniji prevoz; parametre koji istovremeno utiču na sve koji su zainteresovani za ovaj proizvod, a to su vozači, transportna preduzeća, vlasnici utovarene robe i društvo u celini.