Volvo FH sa opremom I-Save postaje još efikasniji, štedeći do 9% goriva

Uvodi se još ekonomičnija verzija kamiona Volvo FH sa opremom I-Save, koja može da smanji troškove goriva za do devet procenata. Ovo predstavlja značajno poboljšanje od dva procenta u odnosu na prethodnu generaciju.

„Smanjenje potrošnje goriva, a time i emisije CO2, od ključnog je značaja za sve transportne firme, a naročito za one koje obavljaju dugolinijski transport. Uz novi Volvo FH sa opremom I-Save, prevoznicima nudimo još veće mogućnosti smanjenja operativnih troškova i uticaja na životnu sredinu“, kaže Džesika Sandstrem, viši potpredsednik za upravljanje proizvodima u firmi Volvo Trucks.

Novi Volvo FH sa opremom I-Save deo je novog evropskog asortimana firme Volvo Trucks koji je predstavljen ovog proleća. I-Save sadrži brojna rešenja za uštedu goriva, od kojih je najvažnije motor Volvo D13TC. Turbo Compound motor od 13 litara, predstavljen početkom 2019, predstavlja dosad najefikasniji motor firme Volvo u pogledu iskorišćenja goriva.

Uvođenjem prve generacije kamiona Volvo FH sa opremom I-Save tokom 2019, firma Volvo Trucks je pokazala da bi ovo rešenje moglo da smanji troškove goriva – dizela i AdBlue – za do 7% u poređenju sa klasičnim Volvo kamionom od 13 litara koji nema opremu I-Save. Ovaj broj potvrđen je i nezavisnim testovima i iskustvom kupaca.

„Ova kombinacija male potrošnje goriva, niskog nivoa buke i dobrih voznih karakteristika naišla je na vrlo pozitivan odziv. Mnogi prevoznici vide Volvo FH sa opremom I-Save kao alat koji će im pomoći da smanje svoju emisiju ugljen-dioksida“, kaže Džesika Sandstrem.

Novom generacijom kamiona Volvo FH sa opremom I-Save, razvojni inženjeri firme Volvo Trucks još su više smanjili potrošnju goriva. Softverskim ažuriranjima zasnovanim na analizi korisničkih podataka usavršen je i optimizovan balans potrošnje goriva i voznih karakteristika, što je smanjilo potrošnju goriva za dodatna dva procenta pri vožnji u ekonomičnom režimu.

„Ovaj rezultat znači da, odlučujući se za novi kamion Volvo FH sa opremom I-Save, prevoznici mogu da smanje potrošnju goriva za do devet procenata u odnosu na naš klasičan kamion Volvo FH sa 13-litarskim motorom kategorije Euro 6 step D*. Još veća ušteda može da se postigne u praksi, pošto većina klijenata koji kupe novi Volvo FH sa opremom I-Save na njega prelaze sa starijih kamiona sa većom potrošnjom goriva“, objašnjava Džesika Sandstrem.

Osim poboljšanja u vidu opreme I-Save, novi Volvo FH ima aerodinamičniju konstrukciju. Radi još veće uštede goriva, I-See sada ima novu funkciju koja omogućava kamionu da otkrije kada je efikasno malo povećati broj obrtaja motora i zatim ga pustiti da radi u slobodnom hodu, čak i na putevima koji ljudskom oku deluju potpuno ravno.

Ekonomična potrošnja goriva i izuzetne vozne karakteristike

Novi Volvo FH sa opremom I-Save ne predstavlja samo značajan korak napred u pogledu ekonomične potrošnje goriva. Njegov optimizovan obrtni moment u širokom rasponu broja obrtaja omogućava prijatnu vožnju i pruža snagu potrebnu za održavanje velike i stalne prosečne brzine čak i po složenom reljefu.

„Sada je lakše i udobnije voziti uz efikasnu potrošnju goriva čak i na brdskim putevima. Novo vrhunsko okruženje u kamionu Volvo FH takođe pomaže vozačima da voze optimalno tokom čitave radne smene“, zaključuje Džesika.

Pogledajte Volvo FH sa menjačem I-Save čiju potrošnju goriva testira nemački novinar automobilske struke na pisti Green Truck Award severno od Minhena

Činjenice, novi Volvo FH sa opremom I-Save

  • Novi Volvo FH sa opremom I-Save moći će da se poručuje na evropskim tržištima počevši od septembra 2020.
  • 13-litarski motor firme Volvo sa tehnologijom Turbo Compound (Volvo D13TC) snage 460 KS (2.600 Nm) ili 500 KS (2.800 Nm)
  • Funkcija I-See zasnovana na mapi – informacije o planiranoj ruti koristi kako bi se iskoristila kinetička energija kamiona
  • Menjački sistem I-Shift sa softverom optimizovanim za dugolinijski transport (ekonomični režim)
  • Funkcije I-Cruise i I-Roll koje podešavaju brzinu da bi održale manju potrošnju goriva
  • Ekonomična pogonska osovina
  • Isključivanje motora u leru
  • Varijabilna pumpa servo upravljača
  • Ceo komplet usmerivača vazduha