Voda umesto benzina: Inovacija kompanije Bosch smanjuje potrošnju do 13%

Voda umesto benzina: Inovacija kompanije Bosch smanjuje potrošnju do 13%

20/09/2016 Off By admin@mobilpublic

Da li ste znali da se čak i kod naprednih benzinskih motora ne iskoristi oko 20% goriva? Deo benzina se upotrebljava za hlađenje umesto za pogon, posebno pri velikim brzinama. Bosch zahvaljujući svom novom sistemu ubrizgavanja vode pokazuje da to ne mora biti tako. Posebno prilikom velikog ubrzanja ili vožnje po auto-putu, ubrizgavanjem dodatne količine vode moguće je smanjenje potrošnje goriva za do 13 odsto.

photo_452327

„Zahvaljujući novom ubrizgavanju vode pokazujemo da motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima još nekoliko trikova u rukavu”, izjavio je dr Rolf Bulander, predsednik poslovnog sektora Mobility Solutions i član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Ušteda goriva koju nudi ova tehnologija posebno se prikazuje u tro-cilindarskim i četvoro-cilindarskim „downsizing“ motorima: drugim rečima, upravo u onim motorima koji se nalaze ispod haube bilo kog prosečnog automobila srednje veličine.

Međutim, ušteda goriva nije jedina oblast u kojoj se pokazuje inovativnost kompanije Bosch. Ova tehnologija čini automobile i snažnijim. „Ubrizgavanje vode može dati dodatno pojačanje bilo kom motoru sa turbopunjačem”, rekao je Stefan Sejbert, predsednik poslovnog sektora Gasoline Systems kompanije Bosch. Raniji uglovi paljenja znače da motor radi mnogo efikasnije. Na osnovu toga, inženjeri mogu dobiti dodatnu snagu iz motora, čak i u moćnim sportskim automobilima.

Osnova takve inovativne tehnologije motora je jednostavna: motor se ne sme pregrejati. Kako bi se to sprečilo, dodatna količina goriva se ubrizgava u gotovo svaki benzinski motor na današnjim putevima. To gorivo isparava, hladeći delove bloka motora. Inženjeri kompanije Bosch su uz pomoć ubrizgavanja vode iskoristili taj princip fizike. Pre nego što se gorivo zapali, raspršeni mlaz vode ubrizgava se u usisni kanal. Visoka latentna toplota isparavanja vode omogućuje efikasno hlađenje.

Zbog toga je potrebna veoma mala dodatna količina vode: na svakih sto kilometara vožnje potrebno je samo nekoliko stotina mililitara vode. Kao rezultat toga, kompaktan rezervoar za destilovanu vodu koji snabdeva sistem ubrizgavanja je potrebno dopuniti tek nakon nekoliko hiljada kilometara. A ako se rezervoar isprazni, nema razloga za brigu: motor će i dalje raditi bez problema – i ako bez većeg obrtnog momenta i niže potrošnje koju omogućava ubrizgavanje vode.