28/05/2024

Veštačka inteligencija: Bosch navodi automobile da uče i sprovode odgovarajuće radnje

Bosch kreira mozak za kola budućnosti koja će samostalno voziti. Na međunarodnoj Bosch ConnectedWorld 2017 konferenciji u Berlinu, dobavljač tehnologija i usluga prezentovao je onboard integrisan računar za automatizovana vozila. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI), računar primenjuje metode učenja mašine. AI onboard računar treba da vodi automobile koji se voze sami čak i kroz komplikovan saobraćaj, ili onaj koji je nov za ta kola.

„Učimo automobil da manevriše sam kroz saobraćaj“, rekao je dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije Bosch, na međunarodnoj konferenciji o internetu stvari. Automobili već koriste Bosch senzore da nadgledaju svoju okolinu. Upotrebom veštačke inteligencije, biće sposobni i da interpretiraju ta učitavanja i predviđaju ponašanje drugih učesnika u saobraćaju.

„Automatizovana vožnja čini puteve bezbednijim, a ključ za to jeste veštačka inteligencija. Mi činimo automobile pametnima“, zaključuje glavni izvršni direktor kompanije Bosch. Za izgradnju osnove onboard računara, Bosch planira da sarađuje sa američkom tehnološkom kompanijom Nvidia. Nvidia će kompaniji Bosch obezbediti čip koji čuva algoritme, generisane sa metodama učenja mašine. Očekuje se da AI onboard računar počne da se proizvodi najkasnije do početka naredne decenije.

AI onboard računari kompanije Bosch mogu da prepoznaju pešake ili bicikliste. Pored ove sposobnosti, poznate kao prepoznavanje objekata, veštačka inteligencija može olakšati automatizovanim vozilima da procene situaciju. Na primer, automobili koji imaju uključenu signalizaciju će pre promeniti traku nego oni koji nemaju.

Kao rezultat, AI automobil koji se sam vozi može da prepozna i proceni kompleksnu saobraćajnu situaciji, npr. kada dolazeće vozilo skrene, i da je prilagodi svojoj vožnji. Računar čuva sve što nauči dok vozi u veštačkoj neutralnoj mreži. Stručnjaci u laboratorijama procenjuju da li je to znanje tačno. Nakon daljeg testiranja na putu, veštački generisano znanje može se preneti bilo kom broju drugih AI onboard računara putem ažuriranja.

„Želimo da automatizovana vožnja bude moguća u bilo kojoj situaciji. Već naredne decenije, kola koja se voze sama biće deo svakodnevice. Bosch unapređuje automatizovanu vožnju na svim tehnološkim frontovima. Cilj nam je da preuzmemo glavnu ulogu u oblasti veštačke inteligencije“, kaže Denner.

On zatim tvrdi da će veštačka inteligencija igrati glavnu ulogu u svim oblastima poslovanja u kompaniji Bosch, ne samo u mobilnosti: „Već za deset godina biće praktično nemoguće napraviti proizvod u kompaniji Bosch koji na neki način ne sadrži veštačku inteligenciju. Proizvodi će je ili imati, ili će biti napravljeni uz pomoć nje.“ Početkom ove godine, kompanija je najavila osnivanje Centra za veštačku inteligenciju. Bosch ulaže oko 300 miliona evra u proširenje stručnosti u ovoj oblasti.