28/05/2024

Uspešno završen jubilarni 50. Srbija reli

U Užicu je od 22-24. septembra, u organizaciji Auto moto saveza Srbije Sportskog auto i karting saveza Srbije, uz podršku AMS Osiguranja i Ministarstva omladine i sporta, održan jubilarni 50. Srbija reli, najprestižnije takmičenje u automobilizmu, sa najdužom tradicijom u regionu jugoistočne Evrope.

Na ceremonijalnom startu 50. Srbija relija, koji se potom vozio u subotu i nedelju na užičkim stazama Vrelo, Duboko i Lokva, na svečanom otvaranju video porukom obratio se predsednik FIA i specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN, Žan Tod, kao i predsednik AMSS Mirko Butulija koji je otvorio trku. Učestvovalo je ukupno oko 40 domaćih i stranih posada –  iz Bugarske i Turske, kao i posade iz Slovenije, Švedske i Gruzije.

Na Centralnom gradskom trgu u Užicu  proglašeni SU pobednici 50. Srbija relija, a najuspešnijima su za postignute rezultate dodeljena priznanja i pehari. Posle dva dana vožnje, prvo mesto u genealnom plasmanu Evropskog reli trofeja pripalo je posadi iz Turske koju su činili vozač Avcioglu Orhan i suvozač Korkmaz Burcin. Drugo mesto je zauzela je posada iz Gruzije, Plamen Staykov i Kvaratskhelia David i na trećem mestu je na ovogodišnjem reliju završila je posada iz Bugarske koju su činili Iasev Ignat i Yordanov Yordan.

U Šampionatu Srbije na 50. Srbija reliju oba dana najuspešniji je bio Rocco Gianluca i Jovan Isailovć. Na drugom mestu bili su Vladica Rabrenović i Peter Henell, dok su treću poziciju zauzeli

Željko Milutinovic i Aleksandar Petričević. 50. Srbija reli ove godine se boduje za Nacionalni šampionat, šampionat Centralno Evropske Zone, Balkanski reli trofej i  Evropski reli trofej.

Lepo vreme omogućilo je mnogobrojnoj publici da uživa u uzbudljivoj vožnji užičkim krajem, a ako izuzmemo samo povremena odustajanja posada, reli je  prošao bez incidenata. Iz sezone u sezonu, ova manifestacija dobija na značaju jer utiče na razvoj automobilizma, sporta i turizma.

Daleke 1967. godine održan je prvi “YU reli”. AMSS je 1988. godine uspešno preuzeo organizaciju, a 2008. godine ovo takmičenje dobija novo ime -“Srbija reli”.