Uskoro automobili u potpunosti prilagođeni našim potrebama?

Uskoro automobili u potpunosti prilagođeni našim potrebama?

25/11/2015 Off By admin@mobilpublic

Proizvodi i usluge postaju sve više prilagođeni specifičnim željama pojedinačnog potrošača, što se manifestuje i u automobilskoj industriji. Kao rezultat tog trenda, evropski studenti očekuju da će kupovina personalizovanog automobila biti moguća u narednih deset godina. Najnovije istraživanje kompanije Goodyear Dunlop Tires Europe i instituta ThinkYoung je pokazalo da čak 81,6% evropske milenijumske generacije očekuje automobil koji će biti specijalno prilagođen njihovim potrebama u pogledu tehnologije, trajnosti i upotrebljivosti.

GY_Mobilnost 1

Pripadnici milenijumske generacije najviše bi želeli automobile koji bi mogli u potpunosti da se prilagode njihovim individualnim ciljevima u pogledu potrošnje goriva (28,7%), njihovom ličnom stilu vožnje (19,5%) i čak njihovom raspoloženju (18,3%). Tako personalizovan automobil trebalo bi da “prepozna” njihovo raspoloženje i nivo energije, te na osnovu toga promeni muziku u automobilu ili predloži mesto za odmor.

GY_chart_

Interesantan podatak do koga je istraživanje došlo jeste da mladi uglavnom ne cene prilagođavanja koja bi igrala estetsku ulogu. Samo 7,3% milenijumske generacije želi pneumatike u boji koja bi se slagala sa bojom njihovog automobila. Pripadnici generacije koja će zavladati u budućnosti, ubeđeni su da prilagođavanja moraju biti prvenstveno funkcionalna. Time bi trajnost i sigurnost bile unapređene, ali ne na račun više cene ili smanjenja nezavisnosti i privatnosti.

Young Woman Sits in the Front Seat of a Convertible Looking at the View --- Image by © Ocean/Corbis

Young Woman Sits in the Front Seat of a Convertible Looking at the View — Image by © Ocean/Corbis

Istraživanje putem interneta je u ime preduzeća Goodyear vršila ekipa Think Young u maju i junu 2015. godine. U njemu je učestvovalo 2.500 mladih (starih od 18 do 30 godina) sa univerziteta u 12 država. U uzorku je bilo i 224 slovenačka studenta.