Upozorenje Agencije za bezbednost saobraćaja

Летњи месеци, јун, јул и август, су период са веома израженим страдањем у саобраћају. У току летњих месеци у 2013. години, на путевима у Републици Србији догодиле су се 9.494 саобраћајне незгоде. У овим незгодама погинуло је 205 људи, односно 31% од укупног броја погинулих у 2013. години, док су тешке или лаке повреде задобила 5.264 лица, односно 28% од укупног броја повређених у 2013. години.

Подсећамо да је у летњим месецима повећан међународни транзитни саобраћај, као и проценат дужих – ванградских путовања, што повећава ризик од незгода, посебно код неискусних возача. Такође, у овом периоду велики је број манифестација масовног карактера са великом концентрацијом саобраћаја на путевима који воде ка местима атракције („Сабор трубача“ у Гучи, „Зајечарска гитаријада“ и бројне друге манифестације регионалног и локалног карактера).bezbednost saobracaja 7

Повећан интензитет саобраћаја, честе грешке возача због смањене пажње услед високих температура и умора, непрописна и неприлагођена брзина, непрописно претицање и непоштовање правила саобраћаја су фактори који утичу на повећано страдање на путевима у овом периоду.

Поред поштовања прописа, од суштинског значаја су: адекватна припрема возила, возача и путника за путовање у условима  високих температура, полазак на пут на време и у одморном стању и редовно прављење пауза током вожње.

Овим поводом, као и поводом смене туриста почетком августа и предстојећег „Сабора трубача“ у Гучи који се одржава од 06. до 10. августа 2014. године, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа на неопходност повећане опрезности у саобраћају, посебно на најоптерећенијим правцима са транзитним саобраћајем и на правцима којима ће се кретати посетиоци Сабора.bezbednost saobracaja 8

Да бисмо утицали на свест возача да не чине саобраћајне прекршаје, да повећају опрезност и да чешће праве паузе на својим дужим путовањима, Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са радницима ЈП „Путеви Србије“, током августа, реализоваће превентивну акцију поделе две врсте едукативних брошура за возаче на наплатним рампама ауто пута, од којих је једна намењена домаћим возачима који путују на одмор до удаљених дестинација, а друга је прилагођена страним возачима који транзитирају кроз Србију, тако што је, поред Српског језика, урађена и на Енглеском и Немачком језику.

Напомињемо и да смо посебну препоруку добили од Националног савета за безбедност саобраћаја Републике Македоније уз апел за већи опрез, будност и пажњу наших грађана који путују на одмор у Грчку аутопутем кроз Македонију. Према подацима са којима располажу органи Републике Македоније, учестала је појава да наши возачи учествују у саобраћајним незгодама, због умора, поспаности и других околности на пропутовању кроз Македонију, нарочито на делу пута од Велеса до Ђевђелије, у јутарњим часовима, посебно са изласком Сунца које заслепљује возаче и смањује видљивост на путу.bezbednost saobracaja 3

Поштовани возачи! Саобраћајне незгоде се не догађају само другима. Оне се догађају нама. Свако од нас познаје неког ко је настрадао или коме је неко настрадао у саобраћајној незгоди или неког ко је унесрећио другог у саобраћајној незгоди. Зато стално апелујемо на вас: Будите свесни своје одговорности за безбедност саобраћаја. Дајте свој допринос да зауставимо страдање на нашим путевима. Учинимо све да нам одмори и предстојећи Сабор трубача протекну безбедно и срећно. Да се сви вратимо својим домовима живи и здрави. И да нико не буде тужан.